用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (更新22.05.15)2021 DSE 5+率 部份 B1中學 主要科目列 ...
樓主: mcl203
go

(更新22.05.15)2021 DSE 5+率 部份 B1中學 主要科目列表  

mcl203 發表於 22-5-10 22:10
庇利羅士/聖保祿/德望/女英華/瑪利曼/港同/聖提女/伊中/張祝珊/荃官/百周年/鄧顯/林護/鄕議局/沙呂

(BPS/S ...

我剩係睇到一行數字….可唔可以放excel表,係咪會易睇d? 麻煩晒

mcl203 發表於 22-5-10 23:55
拎住間60.7%嚟問仲有冇,俾啲誠意好喎~~~
之前一年也只有40% 鬆d

回覆樓主:

chitchit0520 發表於 22-5-11 08:00
用網頁版先睇到個表,apps睇唔到

原來如此….thx

荃官M2可以去到92%  唔知幾多人讀?是否唔達標就drop ?

望著你張圖,對比來睇,突然之間領悟到。
1)如果一間學校四主科成績普通,but 理科M1/M2同phy chem bio 熱門科目成績高好多,可能性為第一,理科人多(中英未必高分,不過math一定高分),第二,揀人讀熱門科目,例如只開一兩班,谷高成績 (math 分數低)。

2) 所以睇math 成績 vs M1/M2/phy 成績,可以估到學校揀科方面是否比較自由。如果兩邊好大discrepancy, 可能學校揀科方面都有d困難。成績中游偏下可能揀唔到理科。

3)如果一間學校四主科5+率,同全部科目5+率接近,可能呢間學校揀科自由,同學大部分可以多到心儀科目,就算成績唔好,也不會被勸退。

b3410 發表於 22-5-11 07:17
一下子多了好多間
傳統女校英文係勁d,應該話,總體都好勁!

就係列咗 Version 1,忽然覺得搵多啲區整個分佈香港4隻角,可能有啲意思,可以睇吓各區生源初步印象,又可以滿足吓:

英強中弱,究竟弱成點
新派直資嘅潛力對比地區/傳統中學
值唔值得一個鐘頭單程車程
女校同男女校,男仔女仔嘅選科取向
LS點解有考中文,唔考英文嘅可能原因
中學有自己小學部,12年後嘅大概成績

不過,我就唔識去理解,靠你哋了~~~

想改埋個標題做12區添~~~

behappydad 發表於 22-5-11 07:23
Thanks, 但點解睇唔到科目名?

我睇到喎,我搞唔掂upload上嚟,啲位走晒樣,得呢個方法仲可以睇到,手機我都唔得,Firebox又俾Edge好。唔搞啦,改咗10幾20次都唔掂~~~

mcl203 發表於 22-5-11 10:43

就係列咗 Version 1,忽然覺得搵多啲區整個分佈香港4隻角, ...
辛苦嗮
要好明白DSE點玩,又明白高中選科遊戲,又有心機去研究。

我覺得揀中學前一定要問清楚高中揀科標準,有冇自己心儀科目 (有d冷門科目)熱門科目開幾班,特別是M1/M2,因為好似有d  1A校只有M2 ?

b3410 發表於 22-5-11 11:02
辛苦嗮
要好明白DSE點玩,又明白高中選科遊戲,又有心機去研究。

係,空咗嘅係無提供或者係無呢科。列表過程中都知多咗啲,唔記得邊間係連BASF都冇,原本放咗BASF落去,好似又冇乜意思,部分又唔知係acct or mgt,del返,反正又未必多人修~~~

呢幾科electives應該cover咗70%人有修讀,都可以各自用自己認為去理解下。盡量用龍頭中學,係沙田搵唔到~~~

mcl203 發表於 22-5-10 23:12
其實樓上份表我自己都想泊齊睇睇,睇吓中文弱嘅中學,究竟中文弱成點~~~
...

明白我在以下的post comment 過港同的中文科成績,你十分不高興。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3866801

tpmon 發表於 22-5-11 11:26
明白我在以下的post comment 過港同的中文科成績,你十分不高興。

https://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...

你係咪搞錯左呀,我係唔同意你話below average下化。甚麽below average,睇吓你用邊個標準,3322有80%,below average就唔會有80%大學資格,宜家大學又Best5/6可以令中文科消失~~~~~~

補返呢句利申先:我無唔高興,港同對我完全扯唔上関係,只係以事論事~~~

mcl203 發表於 22-5-11 11:33
你係咪搞錯左呀,我係唔同意你話below average下化。甚麽below average,睇吓你用邊個標準,3322有80%,be ...

我估你大機會是港同家長,咁激!

HKUGA 2020 DSE 5* 21.2% ~~~

tpmon 發表於 22-5-11 11:36

我估你大機會是港同家長,咁激!

我係就唔使俾人鬧穫金啦~~~

謝謝樓主的資料收集和展示呀,一目瞭然。

mcl203 發表於 22-5-11 11:39
我係就唔使俾人鬧穫金啦~~~

你做個表好多人appreciate。

希望mcl203繼續做這些有用的分析比較。近期你做中西區、灣仔和東區B1估估下分析做得很好。