用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 : 循道同油真
go

油尖旺 : 循道同油真  

我當然知道油真程度高好多,我只是怕高攀.

其實循道落車,會唔會過兩年之後會成為第二間銘基?
阿囡係Band one (1C),究竟我應唔應該揀循道呢?
我女子自行有得考循道 ,約 400 個申請只有100個入選第一輪甄選

就咁望上去阿女其實放第二志願循道應該都可以入到
因為怕高攀,伊利沙伯同油真都係勁校,怕佢讀唔起
但係如果唔放第一志願又怕會後悔

伊中好需要個人能力,自理能力,我個囡唔係,需要從旁監督,甚至我覺得佢係懶
油真我暫時未有好多資料.

究竟我應選油真定循道呢? 有冇各位大大人俾油真多啲資料我

回覆樓主:

其實銘基係英中,點解循道落咗車要稱之為第二間銘基呢?好混亂
當個好爸爸

WWW仔女升中 發表於 22-5-10 14:01

b1C自行都入唔到循道,如果大抽獎碌入去油真,中三揀科(高中選修科)有信心揀到想讀嘅科?如果咁有信心就go ahead.
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

油真似乎保底做得不錯.校風嚴謹,應該值得放乙一去報.循道未落車前都話可以乙部二入到.今年已落車,應該放在B1校後面已經可以,除非寧入循道都不要全英中的銘基.

boyboobee 發表於 22-5-10 14:07
其實銘基係英中,點解循道落咗車要稱之為第二間銘基呢?好混亂

U或V型反彈~~~

gracelam 發表於 22-5-10 14:48
b1C自行都入唔到循道,如果大抽獎碌入去油真,中三揀科(高中選修科)有信心揀到想讀嘅科?如果咁有信心就go ...

Sorryx 只想了解吓,落咗車嘅循道都要B1B先入到自行?

喇叭茶 發表於 22-5-10 15:05
Sorryx 只想了解吓,落咗車嘅循道都要B1B先入到自行?

b1C都可以好濶嘅(咩小學),一切睇RO。

gracelam 發表於 22-5-10 15:07
b1C都可以好濶嘅(咩小學),一切睇RO。

我開頭仲以為只有B2A會考慮自行循道

喇叭茶 發表於 22-5-10 15:09
我開頭仲以為只有B2A會考慮自行循道

或者仲有好多家長好似樓主未知循道已落車走去報。

回覆 gracelam 的帖子

唔上EK,又少留意中學,係有一部分家長凴印象去選擇

gracelam 發表於 22-5-10 15:11
或者仲有好多家長好似樓主未知循道已落車走去報。

以為只需要忍辱負重多兩年,便可東山再起,重拾全英中的光環?

回覆 喇叭茶 的帖子

循道收不夠滿足全英中要求的學生都唔係一日半日,仍然保持到B1C水平,應該自行生不錯(或者講學校保底有力).係尼個現象之下,相信會有家長BUY

喇叭茶 發表於 22-5-10 15:14
以為只需要忍辱負重多兩年,便可東山再起,重拾全英中的光環?

真b1生只會放落保險線,呢個世界係好現實的。

b2生就放乙一甚至乙二。

回覆 喇叭茶 的帖子

需要好多年.至少需要脫龍后擺脫被動收的個部分不能滿足全英中的學生先啦.
到時再睇在KL1家長心中的排位.然後再等局方的下次調整~~

medicine 發表於 22-5-10 15:17
回覆 喇叭茶 的帖子

循道收不夠滿足全英中要求的學生都唔係一日半日,仍然保持到B1C水平,應該自行生不錯(或 ...

如果循道嘅DSE成績始終能維持在B1C水平,同小學脫龍後,真係有能力全收街外B1生,到時就係名符其實嘅全英中。

gracelam 發表於 22-5-10 15:17
真b1生只會放落保險線,呢個世界係好現實的。

b2生就放乙一甚至乙二。

所以循道應該會收好多邊緣人

喇叭茶 發表於 22-5-10 15:25
如果循道嘅DSE成績始終能維持在B1C水平,同小學脫龍後,真係有能力全收街外B1生,到時就係名符其實嘅全英 ...
問題在於(KL1)真B1家長是否會甘去選咯.即自行應該收到B1生,但大抽獎好難講

JojoDad    發表於 22-5-29 06:54

循道落車做中中,銘基保持到做英中。你話現在邊間在油尖旺網好D?

medicine 發表於 22-5-10 15:27
問題在於(KL1)真B1家長是否會甘去選咯.即自行應該收到B1生,但大抽獎好難講

如果知道循道仍能保持DSE B1C成績,用佢嚟做保險線係合情合理。問題在於會唔會B1位過剩,B1生都有晒著落,循道只可被逼收B2生?

JojoDad    發表於 22-5-29 06:55

喇叭茶 發表於 22-5-10 15:32
如果知道循道仍能保持DSE B1C成績,用佢嚟做保險線係合情合理。問題在於會唔會B1位過剩,B1生都有晒著落, ...
這就是重點.即真B1家長的優先排位咯.至於B2,估計會好多選,變成睇概率,不一定是B2A優先.