用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 油尖旺 : 循道同油真
樓主: WWW仔女升中
go

油尖旺 : 循道同油真  

借問一聲 銘基同循道近兩年的文憑試成績大約如何呢

WWW仔女升中 發表於 22-5-12 13:27
昨天填了DRAFT給學杖, 老公話待老師COMMENT.  因為我第三已經排銘基.  
老師有叫我進取. 但內心掙扎.  
...
你乙一,二是什麼?如未填SMCC咪填埋先,銘/循放最後喇

WWW仔女升中 發表於 22-5-11 20:27
如果
第一志願油真
第二志願外區band 1 WFN
乙一油真/QES,乙二SMCC,
乙三四五WFN/銘賢/BPS
乙六七八培道/循/銘﹐

唔好意思:黃X珊唔太熟,唔知係咪B1,如好過循就放係循之前,
吟要放間B2係最後,信義,發叔自己定

B1C還要考慮中三揀科,top校勁人太多,好難揀到想讀的科

Vicky糖朵朵 發表於 22-5-14 10:46

應該都係理科較熱門,吟入到去都要努力一點,始終津校冇直資吟有彈性,都係成績排得前先可選先

Vicky糖朵朵 發表於 22-5-14 10:46

呢D情況我見得太多,抽入咗開心2個月,痛苦6年甚至6年以上,何必呢
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-5-14 12:10
呢D情況我見得太多,抽入咗開心2個月,痛苦6年甚至6年以上,何必呢
...

係呀,最怕小朋友越讀越沒有自信心,反而適得其反

tkinwong 發表於 22-5-10 19:06
點解唔咁排?

油真

傳統思維下,要銘基排在循道前的確會有心理鬥爭嘅。

WWW仔女升中 發表於 22-5-11 20:27
如果
第一志願油真
第二志願外區band 1 WFN

今天擺銘乙3已經無乜機啦

JojoDad 發表於 22-5-29 06:58
傳統思維下,要銘基排在循道前的確會有心理鬥爭嘅。

但現實係銘基無落車而循道落咗車。

回覆 JojoDad 的帖子

Band 1 生在油尖旺, 唔排佢第一, 相信是大部份家長的選擇.  最後我排他為保險線第6, 循道第7

Happykidss 發表於 22-5-12 15:12
借問一聲 銘基同循道近兩年的文憑試成績大約如何呢

銘基/循道近年整體成績如下
各主科選修科成績可參考校務報告

銘基
年份 整體 2+ | 4+ | 5+
2021年 96.81% | [···] | [···]
2020年 94.44% | [···] | [···]
2019年 97.61% | 46.77% | [···]

循道
年份 整體 2+ | 4+ | 5+ | 3322
2021年 99.0% | 50.3% | 16.9% | 76.8%
2020年 97.5% | 49.7% | 15.2% | 73%
2019年 98.8% | 58.2% | 18.8% | 93.4%

銘基
https://www.cccmkc.edu.hk/tc/學校周年報告及計劃

循道
https://www.mckln.edu.hk/index.php?s=1_583&eid=585

回覆 Poyau 的帖子

謝謝資料
如果睇這三年公開試成績

循道書院又的確比銘基書院為好
循道書院站穩band1尾 銘基書院就有多少擲界

Happykidss 發表於 22-5-30 14:52
回覆 Poyau 的帖子

謝謝資料
見到呢類 topic 呢,忍唔住又留言一下究竟點解循道好似收生差少少,但係成績出嚟又好過銘基咁,唔識分呢

Sad2020 發表於 22-5-31 12:30
見到呢類 topic 呢,忍唔住又留言一下究竟點解循道好似收生差少少,但係成績出嚟又好過銘基咁,唔識分呢
...
兩校的收生途徑並不完全一樣:循道有直屬小學.但循道始終係22所名校之一,在自行階段所收到的學生應該比銘基高不少.但直屬小學尼,有興趣可以去望望循小的派位名單,一大堆出走:又難怪,中學部似乎比不上區内的其他幾間(並非一間),因而男有男跑,女有女跳~~~小學又是津小,可想而知,靠直屬位上去中學的是B1多還是B2多?因而,循中DSE可以比銘基好,但偏偏落車的是循.
這似乎有直屬小學,而中學部又不是區内首屈一指的困境.

Sad2020 發表於 22-5-31 12:30
...

英中上落車係睇收生,唔係睇公開試成績。

循道收唔足85%係全港頭40%嘅學生,所以要落車。

medicine 發表於 22-5-31 14:53
兩校的收生途徑並不完全一樣:循道有直屬小學.但循道始終係22所名校之一,在自行階段所收到的學生應該比銘基 ...

直屬還好 脫龍前變成聯繫咁就出事

tkinwong 發表於 22-5-31 15:11
英中上落車係睇收生,唔係睇公開試成績。

循道收唔足85%係全港頭40%嘅學生,所以要落車。
我當然知道呢,我心地係少少差呢,其實我係委婉地表示好難信任銘基的教學質素呢

medicine 發表於 22-5-31 14:53
兩校的收生途徑並不完全一樣:循道有直屬小學.但循道始終係22所名校之一,在自行階段所收到的學生應該比銘基 ...
唔該你,消化中呢

Poyau 發表於 22-5-31 16:52
直屬還好 脫龍前變成聯繫咁就出事
是的.直屬時沒現時甘多小學部的B1學生出走