用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖提女VS St.Clare’s
go

聖提女VS St.Clare’s [複製鏈接]

兩間K2.都有offer, 應該點揀呢?可唔可以比到意見我呢?小女活躍好動….
   1    0    0    0

聖提女

sasa818 發表於 22-5-10 13:59
兩間K2.都有offer, 應該點揀呢?可唔可以比到意見我呢?小女活躍好動….

活躍好動應該聖提女適合一點

我覺得學術計,兩間已如果中途唔換馬直升,最終都係差唔多。

咁聖提女小學唔使俾學費,吸引既。

但又會有人覺得SC 英小又吸引。

聖提女中個位置好少少,如果要比的話呢個可能係考慮因素之一。

sasa818 發表於 22-5-10 13:59

如果你女活躍好動,建議揀聖提女著數d
St Clares一陣又話活躍好動=坐唔定

升小你係聖提幼稚園的話,睇你介唔介意要抽獎要叩門先可能入到聖提女

升中兩間唔洗比較,完全唔同level
無論學術成績、學校環境、地理位置,聖提女完勝

Btw, 聖嘉勒升中前列先可能搏到聖提女

回覆 sasa818 的帖子

活潑好動應該係聖提女比較適合,St. Clare無論幼稚園或者小學都係較喜歡坐定定、定力好的小朋友。不過升小保障應該係St. Clare優勝,小學可以收得返幼稚園好大部分的學生,聖提就要靠自行或者同區抽入去。

聖提女小學呢兩年收留幾多成自己幼稚園學生? 見佢一級60人, 小學收留自己學生機會大唔大?

只是提供另一個資料。如果計直升中學,St Clare’s Secondary同SSGS DSE成績差不多甚或St Clare’s 略勝,但SSGS各其他方面是有多很多捧場客。而如果計小學前列學生考到更上一層樓神校/直資/Band 1A 中學人數比例,應St Clare’s是非常好(可以check吓website小學中一派位資料)。St Clare’s小學中學是一間非常傳統的小學校,一定唔會多姿多彩但係都有一定活動,退可守進可攻。唔認識另一間,不能比較。

回覆樓主:

St Clares到升中時,歸屬感好低,大部分有能力的都唔想考慮直屬書院

一來中西區有其他更好選擇,二來直屬書院山卡啦咁遠,只係大部分自行英華聖提女衰左,到大抽獎唔敢搏,被迫揀返乙一係直屬書院,免得「高不成低不就」,派左去蘇淅、何東、培德

成績好的一早去考直私,會試外闖,如去年70 幾個畢業生,有10個左右考到直私,大抽獎前已離場

聖提女

樓主最後揀了邊間??

Little_Hazelnut 發表於 22-5-27 08:08
St Clares到升中時,歸屬感好低,大部分有能力的都唔想考慮直屬書院

一來中西區有其他更好選擇,二來直屬 ...

SCPS B1生升中外闖可理解
英華女/聖提女 成績/設施/配套較佳
中西區大抽獎 女生B1位有餘給B2生
SCPS B1/2生抽完直屬位有餘出公海
SCPS 本區B1生假如自行無正取
大抽獎博英華女/聖提女 有直中保底

Oli_1109 發表於 22-5-25 13:00

如果你女活躍好動,建議揀聖提女著數d

SCPS 2022年98%升B1中學
68%升直中 30%外闖更佳或同級中學

SCPS 2022年升中派位(更新28/7)
官津本區+他區+直資
---------------------------------------------------------
B1 83%+4%+11%=98%
---------------------------------------------------------
直中 68% 聖嘉勒
本區 15% 英華女 8% 聖提女 7%
他區 4% SPSS 2% SFCC 2%
直資 11% DGS 3% 協恩 1% | 港同 7%

其他 2%
他區 2% 培德

總數: 83%+6%+11%=100%

2020 / 2022 SSPA Results Summary
https://pri.scps.edu.hk/wp-content/uploads/2022/08/Secondary-School-Places-Allocation-Result-2020-2022.jpg

St clare , 差不多直上英小加中

聖堤幼同聖提小無關聯,其實要出番去自己抽番入去

Poyau 發表於 22-10-27 07:53
SCPS B1生升中外闖可理解
英華女/聖提女 成績/設施/配套較佳
中西區大抽獎 女生B1位有餘給B2生
唔明點博英華女/聖提女? 如果填乙一, 不是就失去直屬位嗎?

yubaba 發表於 22-10-29 07:32
唔明點博英華女/聖提女? 如果填乙一, 不是就失去直屬位嗎?

失去直屬位 不過有公海位
中西區大抽獎B1位有餘給B2生
本區B1生穩入B1校 所以乙1可博
‹ 上一主題|下一主題