用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好鬱悶 和老公教育理念不合
樓主: 200904
go

好鬱悶 和老公教育理念不合 [複製鏈接]

Jane1983 發表於 22-5-11 14:37
我同意樓上講小朋友有“高度愛好”係好事,但對一個人開口閉口就如數家珍咁講娛樂明星,真係好難接受。

估 ...
如果有空閒睇下明星表演, 又或者睇下個位星's新聞, 同有共同興趣的朋友仔一齊傾下係OK, 但要追到想自己都變成練習生的就真係要睇緊D了, 畢竟放棄學業追夢成本都幾貴。

我女初中都迷BP, BTS.....我就迷韓劇。兩母女溝通得不知幾開心,佢仲學埋韓文,好認真㗎。不過出國讀書後就冷靜落黎,反而我仲成日煲劇。所以哈洗太緊張,唔影響學業無所謂,大啲又可能轉第二樣野。

Jane1983 發表於 22-5-11 14:37
我同意樓上講小朋友有“高度愛好”係好事,但對一個人開口閉口就如數家珍咁講娛樂明星,真係好難接受。

估 ...
我朋友幾年前真係陪女去追GOT7海外concert.

回覆樓主:

其實點解我會放開,尊重小朋友小小愛好,都係怕小時候想得到又得唔到時,就會成為成人之後的反蝕。爸爸就係這樣,小時候買唔起高達,現在整間屋到處是高達,買回來儲。客廳,書房睡房,就連廚房都有。

gigayan    發表於 22-5-11 15:45

Yanamami 發表於 22-5-11 15:09
我女初中都迷BP, BTS.....我就迷韓劇。兩母女溝通得不知幾開心,佢仲學埋韓文,好認真㗎。不過出國讀書後就 ...

唔影響學業,係無傷大雅。

我鼓勵追夢,努力提升自己,如果追星追到努力讀書,要自己媲美學霸偶像,咁真係一絕。

gigayan 發表於 22-5-11 15:00
如果有空閒睇下明星表演, 又或者睇下個位星's新聞, 同有共同興趣的朋友仔一齊傾下係OK, 但要追到想自己都變 ...

同意呀。

Yanamami 發表於 22-5-11 15:09
我女初中都迷BP, BTS.....我就迷韓劇。兩母女溝通得不知幾開心,佢仲學埋韓文,好認真㗎。不過出國讀書後就 ...
我女話自己鐘意某位男韓星, 個位男星都成日有劇上 (最近呢1-2年都有, 男一嚟), 但佢追1-2集就話好悶棄劇, 宜家只係會ig見到偶像Update下時就share下...... 屬於好唔認真追星的粉絲.......

200904 發表於 22-5-11 15:17
其實點解我會放開,尊重小朋友小小愛好,都係怕小時候想得到又得唔到時,就會成為成人之後的反蝕。爸爸就係 ...
老豆有口話女,無口話自己。如果個女反問佢:咁你又迷高達迷到咁癲?唔知佢會點答?

回覆樓主:

我女冇膽

gigayan 發表於 22-5-11 15:44
我女話自己鐘意某位男韓星, 個位男星都成日有劇上 (最近呢1-2年都有, 男一嚟), 但佢追1-2集就話好悶棄劇,  ...
我肯定我呢個阿豬媽比你個女“忠誠”。

回覆樓主:

我女只係喜歡,但不會去做這行,覺得自己沒有這個才能。暫時唯有讀書叻D。
不過,如果她們有這方面才華,我會用我有限的視覺聽覺欣賞能力先判斷一下,如果真的有潛力有熱誠,我想我會讓她們追夢咯

200904 發表於 22-5-11 15:47
我女冇膽
其實好乖女。唔洗咁愁既,同女講媽咪明白佢鍾意BP, 不過費事個萌塞老豆EE哦哦,係佢面前就收歛少少囉,無謂傷和氣。老豆唔係度先放肆一下。

Yanamami 發表於 22-5-11 15:52
其實好乖女。唔洗咁愁既,同女講媽咪明白佢鍾意BP, 不過費事個萌塞老豆EE哦哦,係佢面前就收歛少少囉,無謂 ...

哈哈哈,英雄所見略同,我都係這樣講。嘻嘻。要識得避開鋒芒。

擴大眼光是不錯的一點。但最重要的是如何做到這一點?如何溝通?很難說不聽xxx或只是告訴他們聽 YYY。青少年不會聽.

200904 發表於 22-5-10 11:22
中我有兩個女,今年讀中一,最近迷上了韓國的blackpink,是一邊做功課一邊聽,然後下載了很多女團的MV,生活 ...
其實,爸爸口中「廣闊的世界」係啲乜嘢?高達?如果爸爸確實有一些好的建議,我會鼓勵阿女跟爸爸一起接觸下新事物。了解唔同類型的人和事,都係人生一課。

vpo0615 發表於 22-5-11 12:35
諗起以前自己迷BEYOND, 間房貼晒海報, 買CD.....
青春期有偶像係正常, 只係可能樓主老公嘅偶像係...米高佐 ...

我細個時都係好迷Beyond

所有佢地既電視節目,那怕只是幾分鐘訪問我都會錄起。又會剪報買有佢地既訪問既雜誌。佢地不單止無影響我學業(會考成績見得下人),仲令我走去學結他(而家仲有彈緊)和令我留意到種族歧視既問題。

如果迷個偶像有正面值得欣賞既地方而又令小朋友有正面影響,在不影響學業情況下,我諗我都會ok。或者叫小朋友思考下怎樣可說服爸爸她們在black pink 身上學到什麼…

你老公以前年青時冇沉迷任何東西?佢咁樣第日同女會有代溝呢!我見我朋友兩個女鍾意bts,個老公直頭親手畫bt21生日咭比兩個女,感情好到不得了。兩個女又乖又斯文,已經去咗Singapore nus讀大學。

200904 發表於 22-5-10 11:22
我有兩個女,今年讀中一,最近迷上了韓國的blackpink,是一邊做功課一邊聽,然後下載了很多女團的MV,生活 ...

避無可避,同學仔互相影響。隻眼開隻眼閉,唔影響成績尤佢, 約法三章如果成績低過某條線,唔可以再一路聽一路做功課溫習。

好似大女,都話要聽歌住先做到功課溫到書。但有時見佢做某樣功課,拖好耐都做唔完,眼見佢掛住睇片聽歌,我會收電話IPad。

一邊聽歌一邊做功課,我以為得我女係咁,原來係大勢所趨⋯⋯我唔反對聽歌,亦唔反對追星,因為係青春期必經階段。不過我會講,一係聽歌,一係做功課,二選一。佢之前都超鍾意睇老高,不過依家開始識得話太玄幻,唔靠譜⋯所以囉,你唔俾佢睇過,佢又怎識得分玄幻和真實?

阿爸須要啲時間去接受兩毎女嘅長大

中年男人嘅心理好唔平衡—某廸廸尼動畫嘅對白。
‹ 上一主題|下一主題