用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 好鬱悶 和老公教育理念不合
go

好鬱悶 和老公教育理念不合 [複製鏈接]

我有兩個女,今年讀中一,最近迷上了韓國的blackpink,是一邊做功課一邊聽,然後下載了很多女團的MV,生活小影片,開口閉口就是她們。我有跟她們瞭解過,爲什麽那麽喜歡,她們說人美歌好,四人之間的友誼真誠,以及四人從trainee 一路堅持到出道的堅毅,以及自填的歌詞非常有意義,對音樂的熱忱非常讓人感動。
我很欣賞我的女兒能那麽正面分析,也很欣慰她們有好的idle。但我老公現在一聼到她們聼blackpink的歌,就大發雷霆,讓她們stop,理由是她們應該探索一下廣闊的世界,這個世界不只有blackpink的存在。
但我女兒除了blackpink,也會看老高與小沫,看其他youtuber,看書,只是空閑時會談論這個女團。
前兩天我和我老公溝通,他一點都不聽,還越來越大聲,話我太寵溺兩個女兒,鼓勵她們迷戀女團。
不知道大家的意見如何?
   5    0    0    0

回覆樓主:

你能夠理解少年人,同佢地friend到,咁係好好。你老公唔贊成,對開口埋口都係明星的行為劃一條綫,亦唔係壞事。

以前,小六已經幫佢搶BTS Concert飛,部分女生必經階段~~~

可能女仔都喜歡聽歌,追星 男仔係玩運動加打機。我兩個女一樣有自己的idol, 平時會互相推薦新歌,也會分享俾我一起聽。我哋有時會一起分析首歌作曲如何,填詞如何,編曲如何,旋律邊一段最好聽。所以佢哋揀的idol 都係要識自己作曲填詞樂器演唱,還要係學霸。我覺得都算正面積極嘅,所以唔會反對。

爸爸就一樣,反對“追星”,覺得浪費時間做無聊之事。不過帶耳機聽歌,又唔會理。所以大家暫時相安無事。

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/BLACKPINK
BLACKPINK在韓國流行音樂上已經成為一個顯赫的人物,因其對韓國文化的貢獻,CNN[180]、《荷里活報導》[181]、《福布斯》[182]、《Billboard》[183]等主流媒體公認BLACKPINK在推動韓流中扮演重要角色,她們亦被認可是成功帶領K-Pop挺進曾被認為是堅不可摧的歐美音樂市場的韓國歌手之一[184],並打破了世人對「能在美國取得成功的K-Pop組合都是男子組合」的刻板印象
被委任成為聯合國氣候變化大會(COP26)的宣傳大使
被委任成為聯合國永續發展目標(SDGs)的宣傳大使
這些可以比你老公睇睇。。

我以前都睇過下 2NE1... 都幾型格架

我覺得應該恭喜你小朋友,有高度愛好絕對係好事
高度愛好不難轉化為後來嘅該領域專業/ 半專業人士
好多二十幾三十幾歲嘅人都冇高度愛好。。

可以延伸為。。
1. 學韓語,香港好多韓國公司
http://homepy.korean.net/~kochamhk/www/

2. 學 K Dance,之前 PMQ 文化院有舞蹈比賽
https://hk.korean-culture.org/hk

3. 學唱歌
4. 文化政策研究,遠在魷魚遊戲之前,好多政府已經研究為何韓國咁成功
5. 國際關係,中韓關係,兩朝關係,港韓關係

老高與小沫,好惡心。。
1. 當咩題目都講嘅時候,即係咩都唔專業。。(例如講新世紀福音戰士那一節)
2. 唔尊重女性,當女主持白癡一樣。。矮化女性,宜家已經 21世紀二十年代啦!

mcl203 發表於 22-5-10 12:49
以前,小六已經幫佢搶BTS Concert飛,部分女生必經階段~~~

阿囡中一時,我要幫佢訂BTS電影戲票,佢同爸爸去睇
同佢一齊屋企睇連續幾小時的BTS現場show

同佢買專輯,閃卡…….
幫佢排隊買珍珠奶茶為咗拿應援,自己要買多一份

中二下學期,阿囡已經唔迷啦!

bbc2018 發表於 22-5-10 23:17

我都有同感,之前我兩個女勁中意running man,宋智孝,沒過半年就唔迷,小朋友轉地好快。

回覆樓主:

唔會沉迷到放棄學業,聽下歌、睇下佢哋show咁其實都係relax 下,呢個年齡層多數都係聽韓團、韓星、mirror….. 有時都覺得年青人好慘,睇親呢啲好多時俾人標簽「不務正業」,咁世界興緊呢啲,難道睇二、三十年前表演才算懂得藝術…..

回覆 gigayan 的帖子

贊同!而且我女話通過blackpink 翻唱的歌曲,也讓她們有機會瞭解了以往的音樂。

全個世界都在變, 資訊氾濫, 朋輩影响, 好難用番我地以前阿媽果套, 又或者我地年代果套嚟對待依家的年青人, 只要唔係殺人放火, 慌廢學業, 比佢地迷下偶像, 真係冇咩問題. 依家無論香港偶像或韓國偶像, 都會有一大段關於佢地成功背後的努力故事, 唔理真定假, 年青人睇左, 都好受落, 咪當係比佢地一個寄託.

而且家長亦可投其所好, 增加同子女溝通的機會, 唔好下下問佢温左書未, 做晒功課未, 好快就會冇計傾

諗起以前自己迷BEYOND, 間房貼晒海報, 買CD.....
青春期有偶像係正常, 只係可能樓主老公嘅偶像係...米高佐敦/馬勒當拿...

gigayan    發表於 22-5-11 12:36

mimi1102 發表於 22-5-11 12:11
全個世界都在變, 資訊氾濫, 朋輩影响, 好難用番我地以前阿媽果套, 又或者我地年代果套嚟對待依家的年青人,  ...
年青人宜家吸收資訊可以話從四面八方, 足不出戶都可以知天下事.......
有時我都諗, 我哋個年代都有四大天王, 外國都有Backstreet boys、spice girls、個時唔興kpop不過興jpop, smap、kinki kids..... 不過個時就無乜後援會, 只係得歌迷會, 不過個時都有fans追車, 我哋後生時都會聽下睇下呢d明星新聞/作品, 點解到宜家年青人做同樣的事時, 又會覺得唔好呢?  

bbc2018 發表於 22-5-10 23:17

我哋果啲係一開賣就幾部機一齊登入,搶搶搶!

又試過係大阪某公園,見到睇唔明人排乜嘅BTS乜乜,好鬼凍下露天坐咗成5粒鐘,成千人係度等,仲以為排concert即日門票,原來賣紀念品,佢仲話一個人入場睇concert都ok,散場去接佢~~~

mcl203 發表於 22-5-11 13:37
我哋果啲係一開賣就幾部機一齊登入,搶搶搶!

又試過係大阪某公園,見到睇唔明人排乜嘅BTS乜乜,好鬼凍下 ...
好在阿囡迷BTS時,無得飛,如果唔係陪佢海外追星就頭痕

迷BTS亦令佢keep 住學琴,彈佢喜愛的樂曲

回覆 mcl203 的帖子

總之同個女約法三章,唔太影響到學業的話冇所謂,如果唔係就減少相關活動,例如冇得參加佢啲活動或者演唱會等,再同老公講,睇吓可唔可以取得平衡

回覆樓主:

我同意樓上講小朋友有“高度愛好”係好事,但對一個人開口閉口就如數家珍咁講娛樂明星,真係好難接受。

估唔到而家咁多家長支持追星,時代真是不同了。

bbc2018 發表於 22-5-11 14:22
好在阿囡迷BTS時,無得飛,如果唔係陪佢海外追星就頭痕

迷BTS亦令佢keep 住學琴,彈佢喜愛的樂曲: ...

最好笑係中一靜雞雞自己去入數俾人,為咗支瑩光捧睇BTS,俾我哋知道笑佢你識去入機㗎咩,仲要嚇親佢,賣家打算買支ver1當ver2就算,好在肯退款,幾舊水對佢當時係大數嚟。大過啦,要面對下社會,太管束唔work嘅,可控範圍乜都俾佢自己試吓~~~

Jane1983 發表於 22-5-11 14:37
我同意樓上講小朋友有“高度愛好”係好事,但對一個人開口閉口就如數家珍咁講娛樂明星,真係好難接受。

估 ...

岩岩先講咗個以前事,你唔俾佢做,佢自己會靜雞雞去做,反為你提佢想做乜同父母講,睇住佢做仲安全~~~

Jane1983    發表於 22-5-11 16:58
‹ 上一主題|下一主題