用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 KL1油尖旺區2020-2022最新分析
樓主: Marco2010
go

KL1油尖旺區2020-2022最新分析 [複製鏈接]

Dad2022 發表於 22-5-14 10:03
建議對SMCC有興趣而學生為BAND 1生的KL1家長可考慮下區內的12個位,當然現在分享的是上年度的數據。小朋友 ...

前年這個case好出名,報紙都有講,油天學生失落真光,但入左st Mary,不過唔知佢係唔係b1女呢?如果真b1,前面選的choice 2,3,4係填乜?代表呢D學校收齊b1生?
如果呢個油天學生學生其實係b2
女,就係好彩入到stMary 吧!

估唔到樓住又分享了上年又有b2女偷雞入到st Mary ,但有冇可能係其實估錯band 呢

medicine 發表於 22-5-14 20:04
QES統一乙部58,油真74,九華87(唔知有沒錯).

QES係KL1有三聯係官小,聯係位另外有8個(58之外).數年前,塘官小 ...

係唔係塘官掃曬QE預留位呢

另外官立小學都冇提多少生入QE

bbhkkln 發表於 22-5-15 10:15
前年這個case好出名,報紙都有講,油天學生失落真光,但入左st Mary,不過唔知佢係唔係b1女呢?如果真b1,前 ...

唔好意思,因為和那個2年前入SMCC媽媽不太熟,所以沒有詳細問她2,3,4的志願,但我估有機會都係QE,BPS同幾個位的學校,吟一直冇位就一直浱下去,真至浱到,乙2,3,4一定唔會循/銘,但她是B1生。其實唔止上年(那個好肯定是B2)偷雞成功,全校都知佢是偷雞架喇,但又比佢成功喎。油天間唔中都有B2成功偷雞SMCC成功CASE,但大都不會好張揚就真,不過B2去到SMCC也不一定是好事,讀唔掂轉校也會發生。
所以都建議B1才好放SMCC,如果B1女唔想博個12個位,也應放入選校志願中如乙4,5,6,不要吟早放循/銘。如果B1不填SMCC在表內,最後也是益了B2的人,分分鐘B2仲浱得好過B1。

Dad2022 發表於 22-5-15 10:59
唔好意思,因為和那個2年前入SMCC媽媽不太熟,所以沒有詳細問她2,3,4的志願,但我估有機會都係QE,BPS同幾 ...

好同意band2偷雞入b1A,入到去個學生好慘。
我自己以前老師話我b1尾b2頭,我媽幫我選晒band1學校,仲要係1A果d。結果派左第4志願都係band1(但係唔係最top), 我讀得勁辛苦,真係追得好辛苦,中三勁勤力先入到理科。真係放學唔敢去玩,覺得浪費左時間。我諗無家長想自己小朋友都讀得咁慘。

bbhkkln 發表於 22-5-15 10:15
前年這個case好出名,報紙都有講,油天學生失落真光,但入左st Mary,不過唔知佢係唔係b1女呢?如果真b1,前 ...
如果妳相信這個是B2生我可能性大嗎?
學校升學組不是省油的燈, 不會隨便給一個B2生這樣填(當場家長硬去馬...下刪500字)

1st選油真, 已經不會是B2.

B2生在KL1要博, 學校一般只會叫填1st choice 填B1次熱門如CCC/ MC, 2nd CHOICE已經是B2枚

所以盡填B1校的....一定不是B2生 (rational parent)

我反而最有興趣今年KL1家長對銘基和循中兩間優先?
怎比?

KL1 b1 男仔,明知夠晒位,但總係擔心有意外,派唔到b1. 唔敢進取

carmanmama 發表於 22-5-16 12:12
KL1 b1 男仔,明知夠晒位,但總係擔心有意外,派唔到b1. 唔敢進取

我係女仔,仲慘

WWW仔女升中 發表於 22-5-11 13:40
除了
LS        3
WFN    2

油尖旺區2022年統乙學額與上年相若
不論只計B1或英中皆多於⅓學額
兩者合計佔多於4成半學額

油尖旺區2022年統乙學額
------------------------------------------------------
中學 公海+直聯

* 九華(男) 87
* SFXC(男) 69
* SMCC(女) 12
* 油真(女) 74
* 伊中 58+8=66
------------------------------------------------------
B1英中 300+8=308
循道 72 (B1/非全英中)
* 銘基 74 (B2A-1C/英中)
B1/英中* 446+8=454
信義 87
潮公 50
麗澤 50
劉皇發 69
新民 69
嘉道理 4
諸聖 50
本區 825+8=833

* BPS(女) 3
* 銘賢 2
* 黃棣珊 2
* 喇沙(男) 3
* 黃笏南 2
B1英中 12
伊斯蘭 5
香工(男) 2
廠商會 2
路協 2
九龍工業 2+10=12
南華 2
唐乃勤 20
莫慶堯 2
張明添 2+10=13
滙基 2
基道 2
何官 2+3
賽官 2+3
新亞 2
培道(女) 2
聖匠 2
聖三一堂 2
蔡功譜 2
九鄧(男) 2
扶輪 2
何金南 2
朱石麟 2
梁文燕 2
胡忠 2
他區 81+26=107

男校 159+0=159
女校 89+0=89
男女 210+8=218
B1/英中* 458+8=466
其他 448+26=474
合計 906+34=940

本區 825+8=833
他區 81+26=107
合計 906+34=940

九龍三育# 36
蘇浙公學# 5
中聖# 2
香島# 4
創知# 20
惠僑# 12
將軍澳香島# 2
赤航(男) 2
馬振玉 2
明愛馬鞍山 2
佛教志蓮 2
不選不派 89

總數: 995+34=1,029

* 英中(不包括嘉道理)
# 直資 不選不派

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL1_2022.pdf
‹ 上一主題|下一主題