用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案) ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案)   [複製鏈接]

回覆 mmlkk 的帖子

我兩個都有俾....是但一個中都收到啦...你可以再問問

回覆樓主:

請問衛生署電話幾多号? 我小朋友3月中已在英國打了第三針, 但想知道如何加回針紙或安心出行上, thanks

dlh525 發表於 22-5-10 13:52
請問衛生署電話幾多号? 我小朋友3月中已在英國打了第三針, 但想知道如何加回針紙或安心出行上, thanks
...

https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/nonlocalvaccFAQs_CHI.pdf

whoo99 發表於 22-5-10 12:26
明白了,唔該嗮!返港兩針即得,無影響,對吧。而家基本一年一返,大家考唔考慮打第三針? ...

返香港會打第三針,唔打好多地方去唔到

dlh525 發表於 22-5-10 13:52
...

入境填衞生署申報表,填好有 QR Code,cap 圖入安心出行

yuyueng 發表於 22-5-10 14:11
返香港會打第三針,唔打好多地方去唔到。

但如果3 月尾才中過, 咁快打咪變咗第4針?

因為衛生署個網話如果確診,暫時不建議在打第四針, 如果英國有證明信可以上載衛生署個網頁就可以豁免

isis_dad 發表於 22-5-10 13:52
回覆 mmlkk 的帖子

我兩個都有俾....是但一個中都收到啦...你可以再問問
唔該曬你。我今朝打左好多次去衛生署熱線,一路響都無人聽。因為小朋友得英國電話,我怕佢收唔到收到香港既message

isis_dad 發表於 22-5-9 22:49
我個囡也是在香港打了2針之後到英國後確診.我打了去衛生署熱線問了.他說我囡情況只要你有當地曾確診記錄(如 ...

我啱啱打去衛生署,佢話一定要有確診或者康復證明,唔可以用快測嗰張相

回覆 PUIPUI2000 的帖子

我其實都問過...我話自我檢測中了好返...咁當時冇去看醫生咁點?唔通咁都返來打第三針?這衛生處專家也不建議咁有事點? 佢就話盡力發送可報的資料..佢地會每個case也看...有問題便直接打來確認喎....咁我send咗先等佢地處理!

確診後恢復,如檢測還是陽性,應該也唔能返港吧

whoo99 發表於 22-5-11 11:20
確診後恢復,如檢測還是陽性,應該也唔能返港吧

已陰性很久了。 而家因為香港政府5月31號之後一定要打齊三針先可以出入指定場所,例如餐廳 商埸~~~ 如果小朋友 已經打了兩針再 確診, 根據香港衛生署指引是不用打第三針的,但是他們要領取疫苗通行證一定要有證明確診過才可以豁免打第三針, 取得臨時通行證。 除非返到香港邊度都唔去

但是由於英國那邊不是這樣做, 未必有證明信證明確診過 , 小朋友只能好像之前香港市民用快速測試陽性結果的照片上載衛生署網頁~~

isis_dad 發表於 22-5-9 22:49
我個囡也是在香港打了2針之後到英國後確診.我打了去衛生署熱線問了.他說我囡情況只要你有當地曾確診記錄(如 ...
小兒是舊年8月香港打第二針, 22年1月在英國確診, 如申請12-17歲"康復記錄二圍碼", 有效期只是6個月, 亞仔7月頭回港, 已差不多6個月了, 似乎沒有須要申請, 係咪呢? 有打過去衛生署問, 佢地話確診過當打左一針, 咁我話相隔半年7月可以去打針嗎? 衛生署回答唔建議12-17歲打第4針住, 叫我可自行搵醫生咨詢可否打第4針, 射左個波比人! 我而家唔知亞仔7月打唔打好, 唔打無得出去食肆商場

smn04 發表於 22-5-11 15:33
小兒是舊年8月香港打第二針, 22年1月在英國確診, 如申請12-17歲"康復記錄二圍碼", 有效期只是6個月, 亞仔7 ...

如果我係你, 因為已經超過180日,乜嘢都做唔到, 7月返香港,我會到時先算,而家唔好諗 ,因為香港政府啲policy 五時花六時變

回覆 smn04 的帖子

我就認為申請左"康復紀錄二維碼"先...符合疫苗通行證先....唔想打第四針住啦

isis_dad 發表於 22-5-11 15:44
回覆 smn04 的帖子

我就認為申請左"康復紀錄二維碼"先...符合疫苗通行證先....唔想打第四針住啦 ...

是否要有確診或者康復證明先可以申請?

小兒是舊年8月香港打第二針, 22年1月在英國確診, 如申請12-17歲"康復記錄二圍碼", 有效期只是6個月, 亞仔7 ...
Same case, 我都頭痛中, 煩!

我小朋友同你case差吾多,舊年7月尾系香港打第二針,12月聖誕節系英國確診,確診到今年暑假返香港已經過咗半年以上,原本諗住暑假返香港去打第三針,依家香港衞生處又吾建議打,頭都大埋

rainbowwall 發表於 22-5-11 17:19
我小朋友同你case差吾多,舊年7月尾系香港打第二針,12月聖誕節系英國確診,確診到今年暑假返香港已經過咗 ...
改啦... 正苦

照計學校應該有仔仔中咗covid嘅紀錄可唔可以請學校幫手出證明呢?

lingling06 發表於 22-5-11 18:52

照計學校應該有仔仔中咗covid嘅紀錄可唔可以請學校幫手出證明呢?

問緊   
‹ 上一主題|下一主題