用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案) ...
go

[英國] 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案)   [複製鏈接]

學校好似冇同佢做pcr test,只係快速測試確診,會唔會有證明出到話佢中過招㗎?

因為而家打咗兩針,如果確診就已經等於打咗第三針~ 香港就話有個康復者證明信,但係英國有冇架?
   9    0    0    0

早前 "中" 過, 但冇証明, 我都想知

過客 發表於 22-5-9 22:20
早前 "中" 過, 但冇証明, 我都想知

其實除咗想知有冇證明之外,中左要等多久才能打第三針? 因為如果今次返嚟打唔到第三針,聖誕節可能港府要求打三針先不用隔離,到時又係麻煩!!

仲有就係入境香港張健康申報表,有條問題問你有冇確診過。 咁又冇證明中過,究竟答有定冇呢?

我個囡也是在香港打了2針之後到英國後確診.我打了去衛生署熱線問了.他說我囡情況只要你有當地曾確診記錄(如有看醫生記錄/PCR Result/快速測驗陽性照片等)連同申請者資料如姓名/ID#/ID copy/可收message電話#/直接SEND去衛生署email [email protected]........佢地便會幫你申請"康復紀錄二維碼"....不過佢話好多人申請要2-3星期....我上星期申請了還未有結果

回覆樓主:

現在英國快測都可以report 去NHS,不過好似香港咁測到中咗後要限時內report,另外要用NHS嘅kit,因為要上報kit上邊個serial no。好快就會出番個recovery QR code 同covid pass 會見到

https://www.gov.uk/report-covid19-result

isis_dad 發表於 22-5-9 22:49
我個囡也是在香港打了2針之後到英國後確診.我打了去衛生署熱線問了.他說我囡情況只要你有當地曾確診記錄(如 ...

Thanks   

sp3014 發表於 22-5-9 23:03
現在英國快測都可以report 去NHS,不過好似香港咁測到中咗後要限時內report,另外要用NHS嘅kit,因為要上報 ...

Thanks   

我個囡也是在香港打了2針之後到英國後確診.我打了去衛生署熱線問了.他說我囡情況只要你有當地曾確診記錄(如 ...

Hi 我仔都系上年暑假起香港打左2針然後返英國開學我想問下而家入境條例系咪打左2針就可以返香港?定系一定要打齊三針至可以返香港?因為相距第2針已經超過半年

yuyueng 發表於 22-5-10 08:24
Hi 我仔都系上年暑假起香港打左2針然後返英國開學,我想問下而家入境條例系咪打左2針就可以返香港?定系一 ...
我仔都係上年暑假在港打咗2針然後到英國開學,已打電話到衞生署間過,佢哋回覆係入境要求係打2針,而疫苗通行證在5月尾係要求3針,所以你哋自己決定在英國打第三針或回港後打第三針。

grace.ywp 發表於 22-5-10 08:44
我仔都係上年暑假在港打咗2針然後到英國開學,已打電話到衞生署間過,佢哋回覆係入境要求係打2針,而疫苗通 ...

啊!非常感謝,明白了,返到黎就得,我就系想阿仔返香港至打第三針。

請教呢個碼做咩用

yuyueng 發表於 22-5-10 08:57
啊!非常感謝,明白了,返到黎就得,我就系想阿仔返香港至打第三針。

兩針就返到。

已幫呀女book左隔離完打第三針,如果唔係到到都去唔到。

回覆 whoo99 的帖子

香港6月要打第三針先可去好多地方....這個碼是用來取代第三針...除非你打了2針中了好返後好想又打第3針...不過衛生署這情況不建議打.....

isis_dad 發表於 22-5-10 12:16

香港6月要打第三針先可去好多地方....這個碼是用來取代第三針...除非你打了2針中了好 ...
明白了,唔該嗮!返港兩針即得,無影響,對吧。而家基本一年一返,大家考唔考慮打第三針?

對,返港現階段2針是可以的...不過回來後你要有第三針先可以去好多地方...這點就要看你想唔想打....我囡中過好返有抗體當然唔打啦...

我女而家16歲,2021年10月打第一針,2021年11月快速測試確診,冇病徵,無睇醫生記錄(我都唔知學校當時有冇報NHS) 之後2022年1月打第二針,學校話 可以幫我女約6月底 回港前打第三針。
其實我都15 16中,唔知打係咪啱,不過打咗希望可以防禦病毒 同 方便出入。

isis_dad 發表於 22-5-10 12:16

香港6月要打第三針先可去好多地方....這個碼是用來取代第三針...除非你打了2針中了好 ...
可唔可以在7天家居隔離期去打針?

三國1 發表於 22-5-10 12:43
可唔可以在7天家居隔離期去打針?

可以,嗰七日叫自我監察,可以出街

回覆 isis_dad 的帖子

請問提供可收message 既電話比衛生署,是指小朋友既英國電話號碼嗎?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題