用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案) ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案)  

3. 問: 抵港人士可如何取得「臨時疫苗通行證」二維碼?
答: 由 2022 年 5 月 5 日起,須接受強制檢疫的抵港人士在口岸獲發強制檢疫令時會同時獲發「臨時疫苗通行證」二維碼

會獲發「臨時疫苗通行證」二維碼, 咁就好喇, 起碼一返到家個日可以一家人出去食飯。第三針亦會盡快安排在港打。

回覆樓主:

我反而擔心中左好返後再做PCR會唔會Positive?

Taimum 發表於 22-5-14 14:33
我反而擔心中左好返後再做PCR會唔會Positive?
我估要睇之前幾時確診過

khwong67 發表於 22-5-14 14:41
我估要睇之前幾時確診過
要多久返negative?

回覆 isis_dad 的帖子

請問是否成功領取康復二維碼?🙏🙏
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

whoo99 發表於 22-5-14 15:33
要多久返negative?

我朋友個仔返香港前10日中咗,第7日RAT 都仲係兩條實缐,第8日一深一淺,最終返唔到,現在留響英國。

回覆 FionaBB 的帖子

唉! 我上星期打去衛生署幾條熱線問...結論係佢地未知要再找人再回覆我.. 因為我個Case佢地衛生署都唔知點做....不過仲未回覆...

1) 已經在香港打了兩針
2) 中過Covid及已經康復
3) 打了兩針後中過Covid而未滿60都不建議打第3針
4) 年頭中及康復好返到6月已經差不多180日
5) 但"臨時疫苗通行證"只有效180日...
6) 即"臨時疫苗通行證"到期但又唔建議打第3針..即疫苗通行證又冇效....即佢地死loop唔知點做....
所以佢會再回覆我....😅

isis_dad 發表於 22-5-31 17:12

唉! 我上星期打去衛生署幾條熱線問...結論係佢地未知要再找人再回覆我.. 因為我個Cas ...

我都一樣唔知點處理。孩子接種2劑疫苗後在英國假期間用快測結果陽性確診,現已康復。如果安排孩子打第3針變相是第4針了。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

唉! 我上星期打去衛生署幾條熱線問...結論係佢地未知要再找人再回覆我.. 因為我個Cas ...
我仔同你case差不多,香港打咗2針,12月在英中了已康復,問衞生署無限loop。英國政府話康復後30日可以打booster, 所以阿仔決定在上兩個星期打咗booster,  星期日順利回港, 係機場都拿到康復二維碼和打booster的二維碼, 用安心出行掃就見到第三針但就見唔到中咗及以康復,遲些少去郵局睇吓可否加返入安心出行。

grace.ywp 發表於 22-5-31 17:52
我仔同你case差不多,香港打咗2針,12月在英中了已康復,問衞生署無限loop。英國政府話康復後30日可以打boo ...

請問打booster二維碼是怎樣申請的?

llmom 發表於 22-5-31 18:17
請問打booster二維碼是怎樣申請的?
首先係NHS app dowload 已打咗booster。係香港機場入境時,衛生署發隔離令時同佢講已打第三針,佢哋check個file就會比個QR code你,就可以scan入安心出行,

grace.ywp 發表於 22-5-31 18:49
首先係NHS app dowload 已打咗booster。係香港機場入境時,衛生署發隔離令時同佢講已打第三針,佢哋check個 ...

謝謝你,咁如果入境時冇做,係咪可以去郵局做?

llmom 發表於 22-5-31 18:50
謝謝你,咁如果入境時冇做,係咪可以去郵局做?
係可以去郵局做

grace.ywp 發表於 22-5-31 20:34
係可以去郵局做

謝謝你

唔使擔心,180日係由到達香港嗰日開始計 180日

另外只需要你有打咗兩針入境 無論你係咩原因冇打第三針, 有冇確診過,都唔會理你,都會照畀一張臨時疫苗通行證你

到時收到呢張紙有個q r code掃返上去安心出行就可以啦

謝謝資料(emoji)(emoji)咁就唔使煩,這張臨時證便可用到回英國前了