用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案) ...
樓主: PUIPUI2000
go

[英國] 急!!各位家長,有冇仔女近排在英國確診,( 有答案)  

回覆樓主:

上年暑假打左兩針,想在英打第3針時快測中左(今年4月),我用另類方法申報,幫阿仔上報確診。衛生署即時發出檢疫令,檢疫令含二維碼可在未來180天內使用。我留自己手機電話,有工作人員致電,我照講情況人在英國染疫唔報無疫苗通行證…。工作人員話會照寫患者在英,唔需要送去隔離營…跟住有消防處送檢測包嚟…過咗一星期阿仔醫健通紀錄已加了康復紀錄(康復碼),証明佢已康復,唔使打第三針。

我用完呢個方法後,政府先出新政策海外曾染疫可email上傳証明俾衛生署申請康復碼,會case by case 咁檢視符合與否

hongkeikei 發表於 22-5-12 01:52
上年暑假打左兩針,想在英打第3針時快測中左(今年4月),我用另類方法申報,幫阿仔上報確診。衛生署即時發 ...

咁係米要先登記醫建通?

hongkeikei 發表於 22-5-12 02:01
我用完呢個方法後,政府先出新政策海外曾染疫可email上傳証明俾衛生署申請康復碼,會case by case 咁檢視符 ...
請問有冇登記海外染疫的email, thanks

hongkeikei 發表於 22-5-12 01:52
上年暑假打左兩針,想在英打第3針時快測中左(今年4月),我用另類方法申報,幫阿仔上報確診。衛生署即時發 ...
是否最後發出康復二維碼沒有時限的,咁180 日是什麼?晤好意思,真係晤知

sumsummummy 發表於 22-5-12 10:39
請問有冇登記海外染疫的email, thanks

在4 樓

sumsummummy 發表於 22-5-12 10:47
是否最後發出康復二維碼沒有時限的,咁180 日是什麼?晤好意思,真係晤知

This

PUIPUI2000 發表於 22-5-12 11:15
This
謝謝回覆。康復二維碼只有180 天,之後怎樣?還要再申請康復記錄?晤好意思,真係唔太清楚😂

sumsummummy 發表於 22-5-12 11:29
謝謝回覆。康復二維碼只有180 天,之後怎樣?還要再申請康復記錄?晤好意思,真係唔太清楚😂 ...

其實政府做呢個康復碼,應該係畀嗰啲打咗兩針而又確診過,打唔到第三針嘅人登記,因為5月31號之後 唔打第三針就唔可以出入嗰啲公共場所。

佢呢180日應該係話康復咗嘅人180日之後就冇得豁免唔打第三針

但係其實我都有一樣嘢唔明, 因為你確診過就其實等於打咗一針,咁而家衛生署嘅建議係打咗兩針而又確診過嘅人係不需要再打針, 如果再打針嘅就等於係第4針, 但係衛生署而家都未有指示 打完第三針或者確診過嘅人幾時打第四針~~~~ 所以180日之後係點,我都唔知

180天是臨時的,一申報染疫收到隔離令張紙已附註。但申報的14天後,在醫健通會收到含康復身份的疫苗接種紀錄二維碼,這個是沒設限期的,是作為替代第三針的證明!

hongkeikei 發表於 22-5-12 13:41
180天是臨時的,一申報染疫收到隔離令張紙已附註。但申報的14天後,在醫健通會收到含康復身份的疫苗接種紀 ...

但是沒有醫健通

hongkeikei 發表於 22-5-12 13:41
180天是臨時的,一申報染疫收到隔離令張紙已附註。但申報的14天後,在醫健通會收到含康復身份的疫苗接種紀 ...
咁即是又要download 醫健通?

lingling06 發表於 22-5-11 18:52
回覆 PUIPUI2000 的帖子

照計學校應該有仔仔中咗covid嘅紀錄可唔可以請學校幫手出證明呢?
可以,我仔3月頭在學校中左,在medical centre isolate 左 1 星期,學校護士出左封信,證明我仔中左covid

我問過衛生署,佢地答話如果小朋友去年打完兩針,去左英國後再確診,暑假回港時,在入境時告訴衛生署職員自己在外地已確診,並出示證明,衛生署職員就會比個「康復三維碼」小朋友,有效期6 個月。

mmlkk 發表於 22-5-12 17:25
我問過衛生署,佢地答話如果小朋友去年打完兩針,去左英國後再確診,暑假回港時,在入境時告訴衛生署職員自 ...

其實而家講嚟講去 都係煩緊張證明

PUIPUI2000 發表於 22-5-12 17:36
其實而家講嚟講去 都係煩緊張證明
問學校攞

https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/nonlocalvacc_CHI.pdf

好似入境時就可辦理

whoo99 發表於 22-5-13 10:59
https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/nonlocalvacc_CHI.pdf

好似入境時就可辦理

我而家都係諗住用呢個方法

mmlkk 發表於 22-5-12 17:25
我問過衛生署,佢地答話如果小朋友去年打完兩針,去左英國後再確診,暑假回港時,在入境時告訴衛生署職員自 ...
其實康復2維碼係計中之後六個月定申請之後六個月?

回覆 sumsummummy 的帖子

康復日期起計,但仔細研究了下,好似無需咁複雜,臨時疫苗通行證即得
https://www.covidvaccine.gov.hk/pdf/nonlocalvaccFAQs_CHI.pdf
https://www.info.gov.hk/gia/general/202205/05/P2022050500004.htm

問: 如果我入境香港時未按本地「疫苗通行證」要求接種相應劑量疫苗,應如何處理?
答: 隨著政府容許過去 14 天曾在海外地區逗留的非香港居民入境,於 2022年 5 月 1 日起從香港以外地區抵港的人士(包括香港居民及非香港居民),可獲發一個由抵港日期起計 180 天內有效的「臨時疫苗通行證」二維碼。

3. 問: 抵港人士可如何取得「臨時疫苗通行證」二維碼?
答: 由 2022 年 5 月 5 日起,須接受強制檢疫的抵港人士在口岸獲發強制檢疫令時會同時獲發「臨時疫苗通行證」二維碼

理解兩針入境即有臨時疫苗通行證,180日有效,可出入公共場所,唔知對否?