用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 進退兩難,一個不懂得音樂的家長
樓主: ManMandychan
go

進退兩難,一個不懂得音樂的家長

回覆 BB-Tiger 的帖子

想問吓學彈琴只去考樂理試去到4,5級 , 但反而冇考performance 試?!不太明白。

回覆 RomeVac_FB 的帖子

我講得唔清楚,8個月直接考咗4級,再考埋5級樂理,半年後考6級

Azzurro    發表於 22-8-26 09:43

BB-Tiger 發表於 22-7-28 16:17
媽媽你辛苦了,作為過來人,我都明白你嘅煩惱,大仔係琴行仔消磨左兩年,每次落堂都話手指唔夠曲,唔夠力, ...

感謝分享
我孩子係家裡練鋼琴,練數學都係比較懶懶閒的樣子
(威逼利誘就每天練15-30分鐘,數學兩版)

但是在外面上臺演奏(當然唔係高階層面)或者小學老師都評價:孩子對自己有要求
所以臨場表現都還可以(水平位於同校百分之八十左右)

如果孩子係外面都懶懶閒就係一個問題
但是係外面有表現的話,就唔好太緊張了
可能我們會變為多一點外補鋼琴吧
一年級結束見班主任,我感覺我都在學習適應當小學學生的父母呢

小朋友到 17 /18考大學之前真的是慢慢長路,不用急!

轉老師,如果唔係小朋友怕左彈琴

2jkidsfather    發表於 22-11-21 13:13

請教一下,點樣先知個老師教得好唔好同夾到?
我小朋友學左2年,剛考了一級,我一直都覺得進度好慢,基本連手指都未企好,我唔肯定是否老師教法問題,定係小朋友不受教。

回覆 BB-Tiger 的帖子

你大仔兩年後就考5級?請問佢幾歲?

回覆 filifalafa 的帖子

2年0級,轉左miss半年考4級,8個月考埋5級樂理,大約11歲

ManMandychan 發表於 22-5-9 19:59
求教!很長篇,但現在心很亂。

我是一個不懂得音樂的家長,只希望能找一個能長教的好老師。但現在老師好 ...

現實生活中,好多都利益行先,遇到好老師可遇不可求.  其實都有家長問你,想孩子學琴原因係咩?我孩子都有玩琴,我目的都衹係想佢有玩音樂輕鬆下,且都唔係要級級要去考,現在都衹係八級而已,考唔考演奏級都之後既事了(佢老師多年都不加價想佢留著學考到演奏級,但最後老師因移民都等唔到佢考演奏級).
唔需要因考級而逼孩子去學,讓佢開心啲去玩琴,玩好咗對學習都有一定好處. 同學習一樣都係要有基本功,剛開始學跟老師真係都幾重要,可惜香港未正式對國內通關,唔係都介紹你去深圳少年宮但昭義藝術中心學,唔知現在仲有否,因聽說少年宮閉館重新裝修.(我都係一個不懂樂器既媽媽,但懂給予快樂比小朋友既媽媽)

filifalafa 發表於 22-10-12 09:47
請教一下,點樣先知個老師教得好唔好同夾到?
我小朋友學左2年,剛考了一級,我一直都覺得進度好慢,基本連 ...

如果你唔識音樂,其實唔容易知道係老師問題還是小朋友問題。