用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問觀塘區Band 1學額足夠嗎?
go

請問觀塘區Band 1學額足夠嗎?

請問今年觀塘區女生的Band 1學額足夠嗎?今年開始受呂郭和梁式芝落車影響,填表係咪應該要保守d?他區借位學額數量少了很多,很多他區學校原本借6個位,今年減到得返2個。但老師又話可第20志願先填Band 2?有點想不通
請問以下咁填會太進取嗎?Thanks !!

初步打算填
乙一 順天
乙二 他區(2個位)
乙三 他區(3個位)
乙四 蒙民偉
乙五 觀塘官立

借位唔知。其他3個排序算OK。因為蒙同觀塘官立非觀塘大熱。

回覆樓主:

以上年計,官塘B1男生一向不夠B1位,B1女生好似剛剛夠。今年因梁式芝不再是英中,相信B1女生也不夠B1位。

你有冇衡量官塘相對其他區是否好校網? 我覺得在官塘網你20志願才填Band 2中學是超級進取。

即使好的九龍城校網多Band 1中學,相信該區家長大多也沒有你咁進取20志願才填Band 2中學吧?

官塘區有幾間跨區强的小學校方建議一向好進取。博得到校方的升中成績會更亮麗,博不到便是家長孩子承受風險。

eastdistrict 發表於 22-5-9 14:05

因官塘區今年兩間英中落車,影響是非常之大。

以往蒙和觀官非大熱,不代表今年不是。

比着你是官塘B1家長,已決定不選落了車的呂郭和梁式芝,你可轉去選什麽???

所以我估計蒙和觀官今年多了人爭。

tpmon 發表於 22-5-9 14:08
以上年計,官塘B1男生一向不夠B1位,B1女生好似剛剛夠。今年因梁式芝不再是英中,相信B1女生也不夠B1位。

...

借位一問,觀塘B1仔 填B2A既保險線應設在第几志願?

pak_mama 發表於 22-5-9 17:43

Depending upon 你會否局限選擇位置在官塘,可供男生申請的B1中學。

位置在官塘的B1男校或男女校,非常少,而且有些放乙2是没有機會:
- 聖言中學
- 觀塘瑪利諾書院
- 順利天主教中學
- 中華基督教會蒙民偉書院
- 觀塘官立中學

tpmon 發表於 22-5-9 18:21
Depending upon 你會否局限選擇位置在官塘,可供男生申請的B1中學。

位置在官塘的B1男校或男女校,非常少 ...

真係唔識玩呢個遊戲

mamingyin72 發表於 22-5-9 13:28
請問今年觀塘區女生的Band 1學額足夠嗎?今年開始受呂郭和梁式芝落車影響,填表係咪應該要保守d?他區借位 ...

觀塘區2022年統乙學額減少
英中位隨梁式芝/呂郭落車大幅減少
官津英中佔少於三成學額

2022年
統乙學額 公海+直聯

聖言(男) 98+0=98
觀瑪(男) 75+0=75
藍祿(女) 94+0=94
聖傑靈(女) 91+0=91
順天 78+0=78
蒙民偉 76+0=76
觀官 58+16=74
-------------------------------------------------------
英中^ 570+16=586
其他 1380+85=1465
-------------------------------------------------------
本區 1950+101=2051

張祝珊 3+0=3
港島民生 2+0=2
聖馬可 2+0=2
筲官 3+0=3
嘉諾撒(女) 2+0=2
上智(女) 3+0=3
聖母玫瑰(女)3+0=3
黃棣珊 3+0=3
華英 3+0=3
銀禧 5+0=5
陳瑞褀(男) 5+0=5
保一 2+0=2
協和 2+0=2
保棠 2+0=2
德愛(女) 2+0=2
可立 2+0=2
迦密主恩 2+0=2
宣基 2+0=2
景嶺 2+0=2
將官 2+0=2
英中 52+0=52
其他 115+28=143
他區 167+28=195

本區 134+0=134
他區 63+0=63
直資 197+0=197
官津 10+0=10
不選不派 207+0=207

觀塘區(KL5)
2324+129=2453

^ 落車英中
梁式芝(女) 78+0=78
呂郭 76+0=76

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/secondary_sch_list.html

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_KL5_2022.pdf

mamingyin72 發表於 22-5-9 13:28
請問今年觀塘區女生的Band 1學額足夠嗎?今年開始受呂郭和梁式芝落車影響,填表係咪應該要保守d?他區借位 ...

觀塘區大抽獎有超過廿間英中可選
如相信梁式芝一如以往有餘給B2生
B1女生可盡填英中之後才排梁式芝

pak_mama 發表於 22-5-9 17:43

觀塘區大抽獎有超過廿間英中可選
如相信呂郭一如以往有餘位給B2生
B1男生可盡填英中後才以呂郭保底

回覆 Poyau 的帖子

資料非常有用,謝!羅陳楚思與呂郭碧鳳比較,那所放在保險線好d

tpmon 發表於 22-5-9 14:08

...

我其實都對老師嘅建議抱有懷疑,不過聽完你所講,感覺更清晰了,感謝你的意見。

eastdistrict 發表於 22-5-9 14:05

蒙民偉2021年成績有進步
人均5+ 2.08(229/110) 高於迦密主恩
整體5+ 過3成 高於港島民生

https://www.cccmmwc.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?webPageId=323&v=202205100514

https://www.cccmmwc.edu.hk/CustomPage/323/2021_dse_press%20releaseV3.pdf?v=202205102037

觀官2021年3322率62.6% 歷屆新低

https://www.ktgss.edu.hk/CustomPage/4/School_Report_2020-21.pdf

Hoayee 發表於 22-5-10 12:41
回覆 Poyau 的帖子

資料非常有用,謝!羅陳楚思與呂郭碧鳳比較,那所放在保險線好d

呂郭/羅陳以住B2生大抽獎有機
如相信一如以往 皆為B1生保險
全英文班 呂郭三班 羅陳兩班

Poyau 發表於 22-5-10 20:40
蒙民偉2021年成績有進步
人均5+ 2.08(229/110) 高於迦密主恩
整體5+ 過3成 高於港島民生
👍👍👍

回覆樓主:

我都好煩惱

我自己諗住咁填
甲一:觀塘官立(順利)
甲二:嘉諾撒(鰂魚涌)(未睇今年有無得借位,如果無,我會留空)

乙一:同甲一一樣
乙二:呂郭/羅陳
乙三:梁式芝

但乙二,三唔知會唔會浪費左個位,我好驚我個號碼唔靚仔,到時跌到好後

tyan001 發表於 22-5-11 23:19
我都好煩惱

我自己諗住咁填

是Band 1生嗎?觀小生?觀官放乙一應該好穩陣。

嘉諾撒書院,今年借位有2個

mamingyin72 發表於 22-5-11 23:22

都係,但係邊緣人
自行聖傑靈同觀官唔得

mamingyin72 發表於 22-5-11 23:22

嘉諾撒甲二,其實機會大唔大呢?
因為我女其實想揀女校,但女校既聖傑靈自行都唔入,就可能要梁式芝

tyan001 發表於 22-5-11 23:34
都係,但係邊緣人
自行聖傑靈同觀官唔得

邊緣人嘅話,梁式芝應該啱程度d