用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 PN - LH (cplv) am vs SC am 點揀?
go

PN - LH (cplv) am vs SC am 點揀?

世紀難題家庭背景:
n無人士,唔係名校校友
職業ok,教育行業

目標:
想試神校 女龍spk gh

入LH(cplv)想要配套 升小support 但怕太discipline 個女好動 好有性格 怕讀得唔開心
入SC想要名校格 提升自信 但怕n無變隱形人 大校support升小唔夠

各位家長會點揀??

回覆樓主:

Delete

回覆 happymeme 的帖子

請問SC上堂情況係咪比較神秘啲?教材方面ok嗎?我唔想太夠外補,小朋友休息足夠好重要
你aim at邊啲小學?

royroyyeah 發表於 22-5-9 14:00

請問SC上堂情況係咪比較神秘啲?教材方面ok嗎?我唔想太夠外補,小朋友休息足夠好 ...

Delete

識唔少家長都要外補
與其話上堂同升小情況比較神秘, 不如話學校信息唔透明

我細佬個仔同有幾個親戚仔女都讀緊St Cat
細佬生第二個選擇學之園
因為St Cat support真係唔夠, 好多野靠家長, 同埋疫情其間 support直情係唔理想

至於升小, St Cat 係好多人, 計人頭入名校固然多
但proportion 黎講, 據我細佬同校group友講, 未必有坊間想像咁高

St cat 升小support可能同LH不相伯仲,都係有面試班,K3幾個月上堂都係面試模式滲入。至於你話驚LH會太過discipline是否有誤解?LH學生好多都幾活潑

royroyyeah 發表於 22-5-9 14:00

請問SC上堂情況係咪比較神秘啲?教材方面ok嗎?我唔想太夠外補,小朋友休息足夠好 ...

其實外唔外補, 呢個係小朋友+ 家長的選擇

我最近上ZOOM 先知我小朋友學D 英文好難, 例如教師教蝴蝶的CYCLE, 會用到metmorphosis, cocoon 呢D vocabulary, 如果你小朋友唔識, 又吸收唔到, 咪上完堂繼續一舊雲咁

st cat 自己有好多教材, 如果作為家長你勤力, 肯花時間陪小朋友溫習, 我覺得唔需要外補, 如果你無呢D 時間, 小朋友資質唔好, 咪可能要外補

royroyyeah 發表於 22-5-9 12:25
世紀難題家庭背景:
n無人士,唔係名校校友
職業ok,教育行業

剛經歷完考小,本身有認識st Cat家長,考小期間同LH家長吹過少少水,

個人覺得家長擺幾多心機重要過邊間幼稚園,學校俾Material家長,

家長唔多理/唔知小朋友跟唔跟得上/唔陪小朋友閱讀,去邊間幼稚園都搞唔掂,

名幼家長唔一定個個都緊張,我自己小朋友係另一間,真係會有家長勁hea,點解會知?

因為有家長在group入面求救話老師打俾佢話小朋友完全跟唔上(唔係勸退而係叫家長幫下小朋友),

問d野教到邊教左D咩(其實睇功課簿已經知....),教材要睇邊一part之類...

睇得出個家長平日真係完全唔理功課都唔望下...

但有要求跟得足果批家長,有些是沒無外補,學校本身亦無針對性教材for考直私,

一樣考到神校/爭崩頭果d直私

所以呢兩間入面不如揀一間近屋企,只要家長肯擺時間我諗兩間都唔會後悔

世紀難題家庭背景:
n無人士,唔係名校校友
職業ok,教育行業
我也是N無家庭;職業OK;中端中產類。我仔讀SC;三年幼稚園有試過「人有我有情況下補過三個月中文;之後QUIT左」;因為不想辛苦自己/仔。K2尾段至K3上學期有上面試班;真的,求安心;俾個仔知道咩係面試。

最後,考11間,有8個OFFER;無神校。但有不止一間坊間認為是一線直私的學校收。身邊同學仔,十全大補的有,咩都唔補的也有。讀SC補三日英文的有,日日放學去玩體藝的也有。去到尾,真係睇家長點睇「外補」呢件事。

讀LH其實也是差不多。有人話LH無人補習,但我自己身邊讀LH的朋友都不少「求安心」咁補中文、補ORAL;所以, AGAIN, 睇家長啦。

也很同意其他谷友所講,考小最大的力量來自家庭;父母如何陪伴子女成長,是無得騙人的。我自己工作有點忙,但也盡量留心學校進度,會適當地搵相關TOPIC的課外書俾小朋友睇;SC的英文課程其實非常出色。中文比其他學校可能稍弱,但我覺得是適齡學習。數學也是。

不過,我仔已是二年級了;過去兩年不清楚SC的網課安排......

兩間都是好學校。不用太糾結。揀唔到,就揀邊間近D,方便接送一D......

回覆樓主:

如果本身已經做開教育想入神校,識人好過識字(講真),讀邊間都無乜所謂

世紀難題家庭背景:
n無人士,唔係名校校友
職業ok,教育行業

好欣賞呢位家長既坦白!

lambeanmama 發表於 22-5-11 10:40
我也是N無家庭;職業OK;中端中產類。我仔讀SC;三年幼稚園有試過「人有我有情況下補過三個月中文;之後QUI ...

我好認同你講SC 英文課程非常出色, 因為SC 上英文唔係當你LOCAL STUDENT 咁教, 而係好似真係上緊international school 咁, 當你英文係NATIVE SPEAKER 咁教

去SC 上英文, 唔會由ABCD開始 (我指K1 , N 班唔知), 佢suppose 你識哂, 聽得明簡單的英語對答, 老師教的英文係有深度, 最近同我仔上ZOOM , 我自己作為家長都學到唔少野

另外, 之前D 人話SC 中文淺, 聽講最近改革左, K1 有大量中文字要認, D 字係比其他幼稚園難 (我俾其他朋友睇, 佢地話難) , 所以唔可以再話SC D 中文淺

ms.melon 發表於 22-5-11 14:43
我好認同你講SC 英文課程非常出色, 因為SC 上英文唔係當你LOCAL STUDENT 咁教, 而係好似真係上緊internati ...
如果家長乖乖地溫習字卡,中文認字一定足夠應付考小需求。但我呢D欠毅力的家長...... 比較喜歡伴讀多過認字;所以小朋友的中文在升小後是要「下一點苦功」去力追的。

多謝晒大家無私嘅分享 非常有用!
始終係第一個小朋友 我地會好緊張
同意小朋友返學近好重要
不過我兩間都差唔多 haha
我最後prefer st cat :)

royroyyeah 發表於 22-5-11 17:20
多謝晒大家無私嘅分享 非常有用!
始終係第一個小朋友 我地會好緊張
同意小朋友返學近好重要

Welcome to SC family. 俾心機栽培小朋友!加油!