用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1生派位 估估吓推算(2022 更新)
go

中西區B1生派位 估估吓推算(2022 更新)

統一乙部 (依2021年升中資料)

學校乙部總數 男生 女生分配與B2生
KC 64 64
SJC 12 12
QC  4 4
RC (當男校計)6 6
TSK(當男校計)44
YWGS86   86
SCGS 78   78  32
SSGC 103  103 35
SHCC 110  110 0
TLMS 4   4
BPS7   7
總數 478 90 388 67

假設本區升中人數 = 1695人, B1生佔 565人

假設B1生男女比例 = 40% / 60%

估算B1生男女生人數 = 男 226人 (40%), 女 339人 (60%)

假設直資/自行離場率 = 25%

即係…参與統一派位人數 :
本區人數 B1生人數男生 (40%)女生 (60%)
1695  565           226 339
減 :25% 離場率  (56) (84)
統一階段               170  255
加:分配與B2生     0  67
減 :本區B1學位  (90)  (388)
餘額欠/(多出):     80 (66)

註 : 以上未包括甲部

再重申 : 只係推算…毫無參考價值…自行判斷準確性…無必要信以上推算

zaba    發表於 22-5-10 12:34
pccw2017    發表於 22-5-9 07:31

有興趣研究下嘅網友,自行代入你自己喜愛嘅假設,計估返你自己滿意嘅答案~~~

話明推算,即係斷估,再簡單啲即係假嘅,千祈唔好信,我唔會負責任的~~~

mcl203 發表於 22-5-9 02:54
統一乙部 (依2021年升中資料)

學校乙部總數 男生 女生分配與B2生
減 :本區B1學位  (90)
以上這個數(90) 是否應該計埋預留位, 因預留位也是比本區第一組別學生.  只不過是比自己學校學生.

如計埋預留位, 今年第一組別的學生(男),是否可以全部入去第一組別?  謝謝!

PAJMama 發表於 22-5-11 15:53
以上這個數(90) 是否應該計埋預留位, 因預留位也是比本區第一組別學生.  只不過是比 ...

樓上咪話咗將TSK/RC當俾男生掃晒~

至於,若你指預留係KC/QC,KC/QC就算街冇乜人揀,都應該俾自己友掃晒先派街~~~

PAJMama 發表於 22-5-11 15:53
以上這個數(90) 是否應該計埋預留位, 因預留位也是比本區第一組別學生.  只不過是比 ...

定抑或你指嘅預留位係SJC/RC嘅直屬位?若係,SJC/RC果班係灣仔生,唔關中西區事,就算有多,都係係灣仔派街~~~

mcl203 發表於 22-5-11 16:17
定抑或你指嘅預留位係SJC/RC嘅直屬位?若係,SJC/RC果班係灣仔生,唔關中西區事,就算有多,都係係灣仔派 ...
我是指這個, 謝謝你耐心解答.

PAJMama 發表於 22-5-11 16:26
我是指這個, 謝謝你耐心解答.

所以話報章上係有好大錯處,全港最多英中比例率係灣仔,並非中西區。17X個直屬位係應該入落灣仔,並非中西區~~~

即係中西區女仔如果band1,就盡填

所以可能英華女DSE平均分數低過BPS,因為可能有一定數量band 2同學入到。而BPS唔會