用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有边幾間海外医科大學容易入,又將會入豁免考執業試名單 ...
go

[澳紐] 有边幾間海外医科大學容易入,又將會入豁免考執業試名單

有边幾間海外医科大學容易入,又將會入豁免考執業試名單, 大家討論下!

1. 易收香港中學生
2. 不用頂尖成績
3. 考慮其他表現
4. 學費不貴
5. 將納入免试名單內,可回港行医
6. 五年制臨床医科

Mikeyuen 發表於 22-5-8 10:49
有边幾間海外医科大學容易入,又將會入豁免考執業試名單, 大家討論下!

1. 易收香港中學生

要滿足樓主所有條件應該很難,先不說易唔易入,澳洲讀醫收undergraduate 直入又要五年制已經很少,而且學費海外生一定貴。

要看看第二輪大學名單才能有答案呢!

Mikeyuen 發表於 22-5-8 10:49

1. 易收香港中學生

符合樓主第5及第六項要求,目前應該得一間Monash

iceberg222 發表於 22-5-11 19:25
符合樓主第5及第六項要求,目前應該得一間Monash

Sydney U 好过Monseh , 都唔知Sydney U 而唔入第一批名單,它在Qs 排成18,比港大,東大及星大更高,不过真是可能香港人,每同學的兒子在澳先讀biochem, 後來再讀医科,都是在Sydney U. 他講無華人,他的成績是十分好的

回覆樓主:

無港人在Sydney U studying medicine....

回覆 Mikeyuen 的帖子

冇99.95冇可能入到。有都未必入到。(本地同國際生分數要求一樣)而且海外生讀醫,學費貴到飛起,你預65萬一年(5.5兌港元)。七年

lui 發表於 22-5-12 03:48
回覆 Mikeyuen 的帖子

冇99.95冇可能入到。有都未必入到。(本地同國際生分數要求一樣)而且海外生讀醫, ...

係咪間間澳洲大學醫科也差不多入要這個分數?這個是什麼分數?另請問知晤知獸醫幾錢一年,讀多少年?thx

回覆 rubycourt 的帖子

澳洲Atar 成績。是否每間也是相信不獸醫價錢相若

rubycourt 發表於 22-5-12 10:37
係咪間間澳洲大學醫科也差不多入要這個分數?這個是什麼分數?另請問知晤知獸醫幾錢一年,讀多少年?thx
...
澳洲讀獸醫五至六年, 每間學制不同