用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Lancaster University
go

[英國] Lancaster University [複製鏈接]

大家有冇仔女讀Lancaster? 我仔暫時收到foundation condition offer.
大家可交流下嗎?
   2    0    0    0

Mandy2005 發表於 22-5-8 08:10
大家有冇仔女讀Lancaster? 我仔暫時收到foundation condition offer.
大家可交流下嗎?
...

我宜家讀緊y3,都係foundation升上來

monicacjx 發表於 22-5-26 14:11
我宜家讀緊y3,都係foundation升上來

Hi,我個女都收到year 1 co,想請教你讀左幾年,覺得呢間大學好嗎?

hellomanman1981 發表於 22-5-26 20:32
Hi,我個女都收到year 1 co,想請教你讀左幾年,覺得呢間大學好嗎?

計埋foundation都讀左4年,地理位置比較郊,適合學習,人和環境相對城市會比較淳樸。不過好唔好視乎咩方面姐。我地自己都會吐槽太郊,有d無聊

monicacjx 發表於 22-5-27 00:55
計埋foundation都讀左4年,地理位置比較郊,適合學習,人和環境相對城市會比較淳樸。不過好唔好視乎咩方面 ...
請問機場到學校交通方便嗎?餐廳食物味道如何?放假可以有咩娛樂?唔好意思,好多問題,兒子將會入讀year one

幸福花海 發表於 22-5-27 06:05
請問機場到學校交通方便嗎?餐廳食物味道如何?放假可以有咩娛樂?唔好意思,好多問題,兒子將會入讀year o ...

如果是開學那段時間來學校,學校會提供shuttle從機場直接來學校,又或者自己坐火車從Manchester airport 到Lancaster(有direct route )然後再坐bus or taxi到學校。都算方便。town的餐廳都多,食物quality都ok,校內餐廳就大概7間,都ok下,不過最好都係自己煮放假要出去玩都唔會留係Lancaster,大家都係出去周邊城市玩,例如Manchester,Edinburgh,Liverpool。交通大致都方便,不過英國火車經常cancel就係家常事

monicacjx 發表於 22-5-27 08:51
如果是開學那段時間來學校,學校會提供shuttle從機場直接來學校,又或者自己坐火車從Manchester airport  ...
多謝回覆

monicacjx 發表於 22-5-27 00:55
計埋foundation都讀左4年,地理位置比較郊,適合學習,人和環境相對城市會比較淳樸。不過好唔好視乎咩方面 ...

感謝回覆(emoji)(emoji)另外都想了解下住宿方面,是否4年一直都住大學宿舍?環境可以嗎?

hellomanman1981 發表於 22-5-27 22:22
感謝回覆(emoji)(emoji)另外都想了解下住宿方面,是否4年一直都住大學宿舍?環境可以嗎?
...

year1和year3住的宿舍,環境ok。便利程度不一,遠d係Lonsdale college,不過就安靜d。

monicacjx 發表於 22-5-30 06:55
year1和year3住的宿舍,環境ok。便利程度不一,遠d係Lonsdale college,不過就安靜d。
...

感謝回覆,如果係會建議選擇邊一個宿舍呢?

hellomanman1981 發表於 22-5-31 00:41
感謝回覆,如果係會建議選擇邊一個宿舍呢?

Fylde,Furness,Grizedale都偏中心,方便去唔同buildings同埋餐廳,想安靜d就County。

餐廳價錢比自己煮貴好多?另外唔知治安如何呢?唔好意思,因為始終係女仔,會擔心好多野

Mandy2005 發表於 22-5-8 08:10
大家可交流下嗎?
...

Hello,你仔仔讀咩科?

monicacjx 發表於 22-5-31 12:20
Fylde,Furness,Grizedale都偏中心,方便去唔同buildings同埋餐廳,想安靜d就County。
...
請問笫一年揀宿舍是否先到先得?

hellomanman1981 發表於 22-6-10 00:12
Hello,你仔仔讀咩科?

我仔讀business,不過我地take左另一間學校offer喇

Mandy2005 發表於 22-6-10 09:50

我仔讀business,不過我地take左另一間學校offer喇

Ok thank you!仲諗有朋友仔可交流下

幸福花海 發表於 22-6-10 06:11
請問笫一年揀宿舍是否先到先得?

Hello,你仔是否firm choice或者insurance choice係揀左呢間大學?如果係,會確保頭一年一定有宿舍,不過宿舍有好多種,如果想揀心儀嘅就要早啲申請。我呀女已經揀咗宿舍了

hellomanman1981 發表於 22-6-10 10:28
Hello,你仔是否firm choice或者insurance choice係揀左呢間大學?如果係,會確保頭一年一定有宿舍,不過 ...
係呀,係firm choice, 仔仲未決定到揀边個college,咁我叫佢快啲先得

幸福花海 發表於 22-6-10 13:34
係呀,係firm choice, 仔仲未決定到揀边個college,咁我叫佢快啲先得

係呀,agent都叫我哋快啲揀,遲啲會無,你仔讀咩?你仔到時會自己過去嗎?我女讀sociology,到時候佢自己過去好擔心,我諗緊同唔同佢過去好

hellomanman1981 發表於 22-6-10 15:23
係呀,agent都叫我哋快啲揀,遲啲會無,你仔讀咩?你仔到時會自己過去嗎?我女讀sociology,到時候佢自己過 ...
佢會自己過去,佢讀econ, 好似welcome week有學校車係機場接,佢哋大個都唔使太擔心,如果許可你都可送佢去,不過要早啲安排
‹ 上一主題|下一主題