用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教一下,非英語家庭點樣去培育小朋友有良好英語? ...
go

請教一下,非英語家庭點樣去培育小朋友有良好英語?

小兒讀公立學校,屋企非英語家庭,local 社交圈子, 平日最多係同工人姐姐講下英文,有冇方法/ 上堂可以令到佢有國際學校小朋友嘅英語水平?🙏🏼

有,英文請外藉老師私補。近年興網上補,但我覺得要面授先得。

另外,平時多看英文書、多操下練習都得。香港絕大部份學生都係中文小學,英文有幾好,係靠小朋友有冇興趣和心機學英文及屋企的支援。

tkinwong 發表於 22-5-8 10:21
有,英文請外藉老師私補。近年興網上補,但我覺得要面授先得。

另外,平時多看英文書、多操下練習都得。香 ...

Thank you !

睇英文電影 YouTube

Mchacha 發表於 22-5-9 02:03
睇英文電影 YouTube

呢個都係好方法。

正常的順序是聽說讀和寫。
聽 - youtube/電影。
閱讀-圖書館。

說和寫是最困難的,因為它需要練習……Maybe....網課 1 on 1

很難達到國際學校的水平,因為他們很多時間在英語上。

崇真/聖瑪加利呢兩間學生英語水平會接近國際學校水平嗎?除呢兩間之外有冇其他選擇?謝謝(emoji)(emoji)

honick 發表於 22-5-10 02:31
崇真/聖瑪加利呢兩間學生英語水平會接近國際學校水平嗎?除呢兩間之外有冇其他選擇?謝謝(emoji)(emoji)
...

陳守仁/港青基信?

honick 發表於 22-5-8 01:39
小兒讀公立學校,屋企非英語家庭,local 社交圈子, 平日最多係同工人姐姐講下英文,有冇方法/ 上堂可以令到 ...
你意思想小朋友要好似國際學校噤睇野好D鬼佬音噤? 其實睇到國際學校同齡睇既圖書,聽講寫都順暢冇問題,講D音正宗,但唔係鬼佬音,都可以考到名校。

Poyau 發表於 22-5-10 07:25
陳守仁/港青基信?

考過TSL 唔收(emoji),所以我都唔target 一線名牌,退其次找些英文出色嘅學校,港青基信okay ma?  啟思算唔算係呢類學校?

day_bo 發表於 22-5-10 12:01
你意思想小朋友要好似國際學校噤睇野好D鬼佬音噤? 其實睇到國際學校同齡睇既圖書,聽講寫都順暢冇問題,講D ...

唔需要好外國口音,只要聽、講都流暢自然便ok !

honick 發表於 22-5-10 16:05
唔需要好外國口音,只要聽、講都流暢自然便ok !
噤其實睇得多英文書(跟到外國小朋友同年齡睇既書),平日睇英文卡通、英文電影,上下NET老師教的英文班、加上同工人姐姐日常溝通,我眼見已可以聽、講流暢自然‧

honick 發表於 22-5-10 16:03
考過TSL 唔收(emoji),所以我都唔target 一線名牌,退其次找些英文出色嘅學校,港青基信okay ma?  啟思算 ...

港青基信是一間英式私校,有NET做班主任(主要英國老師),教法都是英式,如果想了解多啲可以pm !

我地都係非英語家庭, 更加無姐姐, 無睇youtube, 小朋友從小開始學cambridge, 有學speaking, 同埋多數睇英文台, 鍾意musical, 睇英文書, 最近centre啲新老師以為佢讀國際學校, 最重要培養佢敢講, 同喜歡寫作

minichong28 發表於 22-5-11 09:55
我地都係非英語家庭, 更加無姐姐, 無睇youtube, 小朋友從小開始學cambridge, 有學speaking, 同埋多數睇英文 ...

請問"有學 speaking" 係用什麼方法?

summersnowman 發表於 22-5-11 20:09
請問"有學 speaking" 係用什麼方法?

外國人教,每次都有一個topic大家討論,新聞或時事等

我是相信從生活中學習的人。我會建議參加一些由外國人帶領、多外國小朋友參加的課外活動。足球、游水、欖球等。你可以上網看一看.....

另外,還有三樣事情可以做:
1. 上網訂閱audible;每天用耳朵聽英文故事一至兩小時;每月費用約$100多少少。
2. 搵英文科普節目;now tv/apple tv/netflix的discovery channel、紀錄片等;益智又學到英文。記住不要開字幕。
3. 只讓小朋友看英文卡通。

學英文,不用花大錢。平有平學;生活中學習,持之以恆,效益更大。

2jkidsfather    發表於 22-5-12 13:52

lambeanmama 發表於 22-5-12 09:20
另外,還有三樣事情可以做:
1. 上網訂閱audible;每天用耳朵聽英文故事一至兩小時;每月費用約$100多少少 ...

Thank you so much for the suggestions

我女兒普通津貼小學,無私教,無補習,齋靠校内上課,但有看大量英文小説。youtube 英文只看minecraft 游戲攻略

現在都入到不錯的英文中學,且英文在班中都屬名列前茅。

我覺得單字量是關鍵,因爲無論講什麽都好,都是單字串起來的。