用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教一下,非英語家庭點樣去培育小朋友有良好英語? ...
樓主: honick
go

請教一下,非英語家庭點樣去培育小朋友有良好英語?

睇youtube or 電影係咪就算小朋友未去到嗰個level, 都照様開英文字幕較好?

honick 發表於 22-5-12 17:34
睇youtube or 電影係咪就算小朋友未去到嗰個level, 都照様開英文字幕較好?

Yes. 所有語言,也應跟「聽、說、讀、寫」四個步驟學習。多聽很重要。

現在小學幾年級?

peppa pig 雖然對象係幼稚園小朋友,但是對小學生應該都依然幾好睇
唔好以為好幼稚,我相信本地小學一半以上嘅同學都聽唔明大部分 peppa pig。。。

學語言係按部就班推進,但係一般人恥於接受低年級材料,所以也就沒法消化了
小學生好怕睇幼稚園水平材料
中學生好怕睇小學,幼稚園水平材料
大學生好怕睇中學,小學,幼稚園水平材料

你估下有幾多大人夠水平睇得明 peppa pig? 一開始就莎士比亞邊有可能睇得明

回覆樓主:

就算神小學生的英文都不會達國際學校水平啦,你會唔會aim too high?

Jean1769 發表於 22-5-13 17:49
就算神小學生的英文都不會達國際學校水平啦,你會唔會aim too high?

接近可以了,口音好難學!

Azzurro 發表於 22-5-13 09:26
現在小學幾年級?

peppa pig 雖然對象係幼稚園小朋友,但是對小學生應該都依然幾好睇

二年級,佢好鍾意聽/睇peppa pig, 我覺得有用!

Jean1769 發表於 22-5-13 17:49
又真係識唔少小學生英文有國際學校水平,反而有朋友仔女讀國際學校講就好,掛住打機,唔會睇書,寫作好差,差過LS學生

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我覺得幼稚園初小小朋友嘅表現很大程度是付出和收穫呈正比
可以簡單計算一下英語時間有多少(先忽略質量),我小朋友作為例子

上學前家裡 0min
校巴 0min
校內 (校工講中文,非英語老師嘅英語其實一般般)8am-1pm,當 70% 係英語時間,3.5hr
校巴 0min
家裡看英語書 1hr
和家長英語溝通(家長英語一般) 0.5hr
睇英語 youtube 0.25hr

我一向認為天才和蠢材係少數,各10%吧
其他 80% 基本上都係多勞多得
國際學校嘅小朋友英語環境多得多,所以英語表現好係正常
本地學校小朋友要大幅加大英語投入,先有可能同國際學校小朋友比較

本地小學嘅人一般幼稚園三年都係本地
國際小學嘅人一般幼稚園三年已經係國際
所以初小嘅英語表現已經相差很遠
但是本地小學嘅人如果投入大的話,追上來是不難的
如果投入少,又想有國際小學初小小朋友嘅表現,係強人所難了。。。

我記得之前 BK 有啲前輩稱之爲閱讀派,理念就是不停睇書。相信日子有功,睇得多對寫作一定有幫助。

WHPH 發表於 22-5-17 08:40
我記得之前 BK 有啲前輩稱之爲閱讀派,理念就是不停睇書。相信日子有功,睇得多對寫作一定有幫助。 ...

閱讀一定大幫助;但千萬別忽略「聽力」的培養;尤其在幼稚園至初小階段。

自己製造英語環境

honick 發表於 22-5-10 02:31
崇真/聖瑪加利呢兩間學生英語水平會接近國際學校水平嗎?除呢兩間之外有冇其他選擇?謝謝(emoji)(emoji)
...

聖嘉勒 算唔算?

囡囡而家K3, 基本上由細開始每天都睇好多英文youtube, netflix, disney+ (卡通, youtuber 玩具開箱等片, 唔多益智但佢睇得好投入, 睇乜由得佢自己揀, 唔係奇怪野就得)。 除左睇片, 屋企大部分既圖書都係英文書, 但佢一直都係睇圖多過睇字, 最近先開始對文字有點興趣。
我地冇安排佢額外做任何關於英文既活動/學習。幼稚園係普英班, 在家冇特別同佢講英文, 工人姐姐印式英語 (2歲前有同佢英文溝通, 結果n班面試連好簡單既中文都唔識聽, 校長話唔可以咁樣, 自此就冇再英文溝通, 淨係英文故事時間先講英文)

英文都算係佢強項, 同外國人溝通smooth.
聽 - 不用看字幕, 完全聽得明. 就算我地睇大人戲佢都跟到 (佢認字麻麻地所以冇睇字幕既習慣)
講 - 口音都算標準, at least 唔會 "S時", "L佬" 岩岩個 speech festival冇特別上堂, 拎左個merit
讀 - 比較慢但最近終於pick up 到, 可以自己睇橋樑書.
寫 - OK 串字有時唔準確但懂用拼音

總結: 可能係壞榜樣...我覺得個囡「良好英語」至少80%來自youtube, 卡通放題

我哋都冇工人,我女而家K3,九龍塘傳統私幼,native accent ,朋友以為我女讀國際學校。

由我女差唔多兩歲開始,我俾佢返全英語playgroup ,老師係英國人 ,之後一路喺度學phonics ,而家學寫作,老師全部native 。

我自己就由女女bb嘅時候,我教佢嘅嘢都係先英後廣東話,講英文故事書,聽英文兒歌,大啲就只睇英文卡通片,而家基本上我女講嘢係8成以上英文,有時同其他長輩講嘢先講返廣東話。

MrsPerthLiu 發表於 22-6-7 15:55
我哋都冇工人,我女而家K3,九龍塘傳統私幼,native accent ,朋友以為我女讀國際學校。

由我女差唔多兩歲 ...

咁佢英文咁好,收到甚麼小學offers?

Jean1769 發表於 22-6-7 16:04
咁佢英文咁好,收到甚麼小學offers?

我只報5間直私,in左3間,收到一間私小offer。

三歲前最易入手,而家開始都唔遲!
由興趣+日常生活開始,要比啲時間+耐性,唔好急於成果!同大家分享一樣,聽>講>讀>寫

聽@幼稚園童謠/到經典英文歌>到時代英文歌,youtube幼稚園學習video/peppa pig/juny tony
電影(無字幕先會集中聽,再事後查返!)
講@網課,低至$3x-$5x/25min, 理想揾到個language partner eg. 識返個英文叻啲同學/朋友/親戚
讀@歌詞/故事書/百科全書(根據興趣開始)
寫@以上三樣,有成績再慢慢搞!

多利用點讀筆/字典筆/字典,增加詞彙由生活興趣開始,除左網課,再搵啲英文興趣班,加強output!

*no負面,多鼓勵!加油!早面對早解決!

MrsPerthLiu 發表於 22-6-7 15:55

由我女差唔多兩歲 ...

驚唔驚重英輕中第日應付不到本地中文課程?