用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有D心思思想去喇沙叩門
go

有D心思思想去喇沙叩門

有冇經驗者分享吓時間,手續,過程等資料..............

鳥不起 發表於 22-5-7 17:58
有冇經驗者分享吓時間,手續,過程等資料..............
想起了之前有個類似的post.
裏面有引用報導,話有學生入了一間男女官校依然去另一男官校叩門.

樓主,有心叩門,當然兩間一齊叩啦,東鐵過海,天后站好方便.

medicine 發表於 22-5-7 18:05
想起了之前有個類似的post.
裏面有引用報導,話有學生入了一間男女官校依然去另一男官校叩門.

反正好多中學都係要人考筆試,其實考試局可以考慮搞一個統一叩門試,自由參加,喺放榜前考完有埋成績,攞住成績一紙通行,方便同時叩多間學校

喇叭茶 發表於 22-5-7 18:26
反正好多中學都係要人考筆試,其實考試局可以考慮搞一個統一叩門試,自由參加,喺放榜前考完有埋成績,攞 ...
恢復升中試,取消三次校内呈分試豈不更直接?

不過,到時又會被人詬病一試定生死,不適宜過早及壓力太大.

話時話,再有統一升中試,我估,中學成績更加變得單極而非目前的百花齊放百家爭鳴.當然,在EK尼,只有"神'

睇DSE數據原來E中同LS相差都唔係咁遠

medicine 發表於 22-5-7 18:33
恢復升中試,取消三次校内呈分試豈不更直接?

不過,到時又會被人詬病一試定生死,不適宜過早及壓力太大.

唔同,呢個只係一個復活賽考試,就係俾最後一搏嘅學生有個機會。現時所有安排不變

喇叭茶 發表於 22-5-7 18:36
唔同,呢個只係一個復活賽考試,就係俾最後一搏嘅學生有個機會。現時所有安排不變
...
自由甘報名,好難預備考場啵.

即可能今年3000人報名,出年卻5000人報.再又分區考試場地問題.即分區報名人數及考場分配,幾複雜下

回覆 medicine 的帖子

恢復升中試既好處是,唔使估自己banding,完全知道自己全港排位,同唔使受師兄師姐成績影響。考3次呈分試真是唔是個個buy

喇叭茶 發表於 22-5-7 18:36
...

呢個安排可以彌補大抽獎出現錯配嘅安排,若果唔服氣,仍可以用自己嘅成績說話

鳥不起 發表於 22-5-7 18:36

所以LSC 吸引人既係成績keep到之餘,體藝都唔錯,硬件同承傳文化

晒氣,潮興係唔係都已經去叩門,整多一個試咪即係叫大家玩多次考試,不如直接取消呈分試~~~

至於,宜家嘅叩門試,已經百花齊放,又不如問下啲強校面試/叩門試,仲乜搞到咁高要求~~~

medicine 發表於 22-5-7 18:40
自由甘報名,好難預備考場啵.

即可能今年3000人報名,出年卻5000人報.再又分區考試場地問題.即分區報名人數 ...

收貴少少,有錢,考試局就做到嘢㗎啦,少擔心

鳥不起 發表於 22-5-7 18:36
樓上已經講了重點,值得一試

喇叭茶 發表於 22-5-7 18:43
收貴少少,有錢,考試局就做到嘢㗎啦,少擔心
又係,凡事有心做,總有辦法的.
又如樓上所講,升中試可以避免目前所見到的弊端.

亦不排除有人buy目前的呈分試制度~~

Dylanli2017 發表於 22-5-7 18:41
回覆 medicine 的帖子

恢復升中試既好處是,唔使估自己banding,完全知道自己全港排位,同唔使受師兄師姐成 ...

咁你咪講出個問題所在囉,唔係個個都buy,咪即係又唔係個個唔buy囉~~~

lsc 校舍大,又多野玩,反正dse 成績差唔多,一於去叩門

今次真係唔駛vs

想試未試,唔試到時囉囉攣,最緊要你家小朋友都想

medicine 發表於 22-5-7 18:46

一堆直小生家長已經唔buy啦,仲乜叫我仔女考試。又搞一國幾制咩~~~

medicine 發表於 22-5-7 18:46

呢個天馬行空嘅試,只係省卻叩門考生有可能要重複考筆試嘅苦處,同埋亦可以填補現時制度不公平嘅地方