用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 cky插班
樓主: xaxababy
go

cky插班 [複製鏈接]

可能尼兩日出offer

Jojo0911 發表於 22-6-28 14:02
可能尼兩日出offer

你收到offer?

Jojo0911 發表於 22-6-28 14:02
可能尼兩日出offer

咁早?

剛剛11:30收到massage and Email,祝大家都有好消息!

回覆 Jojo0911 的帖子

我都收到, 你會唔會讀?近日睇online comments, 好似間學校差左好多咁

回覆 Babyarsene 的帖子

可以分享一下再那裡睇到online comments?

回覆 sunsunday 的帖子

https://www.ischooladvisor.com/r ... au-school-hong-kong

我覺得間間學校都會有優點同缺點,學生也有優等生同差生,尼D話題年年都有,睇你自己注重邊一方面

Babyarsene 發表於 22-6-29 11:52
回覆 sunsunday 的帖子

https://www.ischooladvisor.com/reviews/po-leung-kuk-choi-kai-yau-school-hong- ...

呢啲review係乜人都可以寫,我覺得好多條都好相似,同埋check下其它學校根本無咁多comments,所以我唔多信呢個網站。如果有保留就最好問下用家,問多幾個。

每年插班出offer的時候都會有人send尼條link出來,未出都唔會send,自己唸下點解….

我係真正有insert offer, 唔係啲咩打手要spread negative word of mouth. 小朋友讀傳統小學,始終同cky 嘅approach 好唔同,身邊讀嘅朋友唔多,所以上網睇睇到呢個page, 純粹想問多啲大家意見

Babyarsene 發表於 22-6-30 09:00
我係真正有insert offer, 唔係啲咩打手要spread negative word of mouth. 小朋友讀傳統小學,始終同cky 嘅a ...

Cky同傳統學校好唔同,唔知你點解要轉?我覺得如果鍾意IS但又對中文有要求,或者希望比IS嚴格少少,CKY就啱需求。

想小朋友語景好啲,同唔想考呈分,有個大仔上年考完,小朋友壓力好大,唔想再玩多次,冇考慮IS都係因為想中文keep住

Babyarsene 發表於 22-6-30 09:00
我係真正有insert offer, 唔係啲咩打手要spread negative word of mouth. 小朋友讀傳統小學,始終同cky 嘅a ...

唔覺得係造假,亦無需要造假comment,當然有人讀得好開心有人讀得好唔開心都好唔正常,呢d你要再搵多d用家問。我自己聽返覺得小學用家一般好buy學校但中學就爭d啦

Jean1769 發表於 22-6-30 16:11
唔覺得係造假,亦無需要造假comment,當然有人讀得好開心有人讀得好唔開心都好唔正常,呢d你要再搵多d用家 ...
Thanks! 想知你聽到既中學comment係咩?

Babyarsene 發表於 22-6-30 16:25
Thanks! 想知你聽到既中學comment係咩?

其實解讀呢啲Comment好個人,讀得開心成績好嘅用家一定狂讚;成績稍遜朋友唔多嘅也會多負面分享。我是用家,身邊同校家長也是咩意見都有。有些在我眼中挺好的一件事,原來在另一家長又會覺得「有無搞錯」。所以,睇任何一個網站的評論,我也傾向留意啲「事實」分享。例如中學老師流失率高呢啲。至於開心不開心,老師好不好,真的非常個人體驗。

睇你自己想要甚麼學校。

我作為用家,只想講CKY不是完美的學校,不是Happy12年就有好成績,而且行政常遲又亂;但教學質素和課程十分優秀。行政遲亂影響家長為主,有人很不喜歡;但我又覺得無所謂。學校專注於課程教學就夠。

另外,收返來的插班生,一般成績也很好;如果讀開中文小學,就算是三私一直的程度也可能要努力吓作文。CkY真的是大量寫作堂課/功課的。但我見插班生在上學期尾也已能融入同學之中。
‹ 上一主題|下一主題