用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS Maryknoll VS SPCS
go

協恩VS Maryknoll VS SPCS  

大家會點選🙏

Wow ! Congrats .
無宗教因素,我會以升學flexibility 來選
SPCS

回覆樓主:

阿囡性格如何? 著重體藝發展嗎?有考慮出國嗎?

活潑開朗,可能高中去外國讀書

herama 發表於 22-5-7 10:30

目標相當明確,唔難揀,後面兩間再揀個性風格。

高中放洋,MCS適合啲,無謂初中咁大壓迫感~~~

咁MCS啦!初中享受校園生活。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

高中會走,MCS

herama 發表於 22-5-7 09:36
大家會點選🙏

Paul  

多謝大家意見,我都想選MCS ,但囡囡偏向SPCS

herama 發表於 22-5-7 11:30

其實MCS&SPCS 差唔多,最重要囡囡鍾意。家庭有冇特別原因想揀MCS?

SPCS都好吖,不過補習風氣又濃啲。SPCS放洋英國名中可能認識高DD,但同MCS都係好嘅~~~

就順她意  

回覆 cmir 的帖子

因為MCS 真係好難入,入到唔讀,好似唔抵

herama 發表於 22-5-7 12:07
回覆 cmir 的帖子

因為MCS 真係好難入,入到唔讀,好似唔抵

我又係好鍾意MCS,但阿囡最後揀咗直資,我好唔捨得

如果高中去外國,mcs spcs 都好,比 HY 輕鬆 而且海外搵學校亦都好

mcl203 發表於 22-5-7 11:35
SPCS都好吖,不過補習風氣又濃啲。SPCS放洋英國名中可能認識高DD,但同MCS都係好嘅~~~
...

Spcs 係咪放洋英國係咪認識高 d 其實好難比較,始終我地既 sample size 唔夠大

我又講下家族入面幾個spcs mcs 生,兩個唔同家庭成長,但出黎感覺差不多, 兩個都獨立自主,mcs 嗰位就柔少少..... 兩個都係專業人士, 所以一直呢兩間學校俾我感覺差不多

Spcs 親戚當年英國 美國 加拿大學校都有考, 最後去咗加拿大,最記得佢話有個 club, 係要from hk 名校 list 先 join 得 ( 我記得二十間左右, spcs mcs 都 on list)  .... Mcs 就去左英國,佢地係英國既 network 好強,當年好多mcs 同輩師姐幫忙

Mcs 其實好多年前,即而家4x歲個批好多拎 scholarship 去英國, 有個媽媽係呢一批佢都話唔知點解以前好容易 去到都好多同學

近年識既 mcs 有兩個都入左 CLC, 有兩個都考咗入英國頭30名內嘅girls school... 有個就小學去揾小學,都係因為maryknoll 個名 搵到間當地唔錯嘅st mary小學

我估 spcs 情況差不多, 樓主應該是但揀一間都唔會錯

Vana 發表於 22-5-8 12:04
Spcs 係咪放洋英國係咪認識高 d 其實好難比較,始終我地既 sample size 唔夠大

我又講下家族入面 ...

過期

herama 發表於 22-5-7 09:36
大家會點選🙏

只有MCS 同 SPCS 可選 程度上不相伯仲 校園以MCS 優勝 SPCS 格仔裙無人不識 阿女有否參觀過兩校外圍環境 看完可能選擇MCS 其中一間都有機會接觸神津或神官 活動?

囡囡偏向SPCS 原因?有其它同學一齊?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊