用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS Maryknoll VS SPCS
樓主: herama
go

協恩VS Maryknoll VS SPCS  

喇叭茶 發表於 22-5-8 20:21
樓主出呢個po都係想人支持吓佢哋嘅選擇啫,你就咪鬼咁掃興啦

我係講真話嘛,MCs交通其實唔太方便,搭車麻煩。

其實多謝各位意見,你地支持我都無用,我囡唔支持我

我睇番帖樓主高中可能出國讀書,MCs同Spcs比較適合,MCS的女仔同協恩嘅女仔理念有少少唔同,家長認同邊間理念先決定未遲。

herama 發表於 22-5-8 20:50
其實多謝各位意見,你地支持我都無用,我囡唔支持我

沒所謂 SPCS 都係好學校 部份學生之後插班去DGS

阿囡看下MCS Christmas ball 同 LSC 可能會改變主意
https://www.youtube.com/watch?v=05KAJ0LI7tQ&t=477s

開不到條link

SPCS也是間好學校,一心一意啦,只要亞女鐘意,唔使煩。

tkhhung 發表於 22-5-8 21:04
阿囡看下MCS Christmas ball 同 LSC 可能會改變主意
https://www.youtube.com/watch?v=05KAJ0LI7tQ ...

都話隔離校d男仔女仔永遠吸引d囉,叫異地校園。

herama 發表於 22-5-8 21:19
開不到條link

沒問題 開到出嚟

Rpp 發表於 22-5-8 21:56
都話隔離校d男仔女仔永遠吸引d囉,叫異地校園。

隔個公園仔

Rpp 發表於 22-5-8 20:54
我睇番帖樓主高中可能出國讀書,MCs同Spcs比較適合,MCS的女仔同協恩嘅女仔理念有少少唔同,家長認同邊間理 ...

可否請教MCS女仔和協恩女仔的理念各是什麼?我囡囡都正面對二擇一。但仍未有決定。

開到啦

假設
HYS = X
MCS = Y
SPCS = Z

以下10題,除左第1題是客觀理性題,其餘9題按自己認知排序,最左得1分,中間得2分,最右得3分。完成後,總分最低者為建議首選,信則揀,不信則棄。
(限時30分鐘)

1)創校歷史時間 Z>Y>X
2)往返MTR開心輕鬆指數 Z>X>Y
3)日曬雨淋耐力磨煉參數:Y>X>Z
4)貴氣迫人指數Y>Z>X
5)鳥語花香程度Y>X>Z
6)偶遇附近名男校生或然率 Y>Z>X
7)放學後消閒娛樂支出 Z>Y>X
8)高中時同窗/知己退學概率Z>Y>X
9)校園附近未來5年預測動土/重建機會X>Y>Z
10)公衆傾慕/一見鍾情指標Y>Z>X

我的結果:
X有25分
Y有16分
Z有19分
答案:所以我首選 MCS。

個人感覺,協恩女仔出名挨得,個性比較硬朗獨立。MCS 則比較女仔D,但也非常自信。

kiwi2007 發表於 22-5-8 22:18
假設
HYS = X
MCS = Y

4: 點計貴氣迫人先?何家一系未入去都非常貴

6.偶遇男校生:似乎Z隔離有間Q,行去Q前有中央,行去對面有籃球場,賽果有懷疑性
~~~

回覆 kiwi2007 的帖子

哈哈哈

kiwi2007 發表於 22-5-8 22:18
假設
HYS = X
MCS = Y

已抄低 學習下

之前有人分享如下:

H= 協恩 HYS
P= 保祿 SPCS
M= 瑪利 MCS

~校園 index, M - H - P
~運動 index, H - P - M
~女友 index, P - M - H
~老婆 index, M - H - P
~新抱 index, M - P - H
~同事 index, M - H - P
~富貴 index, P - H - M
~國際 index, M - P - H

以上分析雖然只是純個人經歷多年的接觸/觀察/共事/相處...等等之精密分析,但是絕非理性化/科學化的客觀性統計學研究。因此,明就明,唔明就黎明。

cchappyforever    發表於 22-5-9 00:42

tkhhung 發表於 22-5-8 23:17
已抄低 學習下
EK 資訊太多,參考無妨,未敢盡信。言歸正傳,SEEING IS BELIEVABLE. 當您在學習/友情/工作/愛情/感情...等等的路上遇過某些中學的校友,您便會深深感受到不同的傳統名校 ouput 的特色。長話短說,衆女校當中, MCS 的總體印象和感覺最好,no reason to explain or elaborate.

kiwi2007 發表於 22-5-8 23:39
EK 資訊太多,參考無妨,未敢盡信。言歸正傳,SEEING IS BELIEVABLE. 當您在學習/友情/工作/愛情/感情. ...

三間都係top 學校 最後入邊間 都係
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊