用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩VS Maryknoll VS SPCS
樓主: herama
go

協恩VS Maryknoll VS SPCS  

Rpp 發表於 22-5-8 20:27
我係講真話嘛,MCs交通其實唔太方便,搭車麻煩。

如果住 HY 隔離,去 mcs 就好方便,有 van 仔,行都唔算好遠.... 可行天光道

如果住隔離都唔揀 HY... 咁 mcs 較 spcs 方便,而且放學返屋企都唔係 d 旺區,少 d 引誘

肥win 發表於 22-5-8 22:10
可否請教MCS女仔和協恩女仔的理念各是什麼?我囡囡都正面對二擇一。但仍未有決定。
...

HYS嘅女仔好挨得,唔怕辛苦,當神之隊係汗流夾背地訓練,比賽一分之差而輸掉,全隊攬住一齊喊,MCS覺得真無聊啊(emoji).點解唔嘆冷氣飲嘢啊,溫書好過。

MCS常一齊傾遲啲可能去某個國家讀書,可能轉國際學校讀,中文太難。英國間屋裝修緊,我屋企其實唔大千幾尺先三間房。(率直)

MCs校長:操場太曬落雨淋親D同學仔,我要蓋住個操場。

應該講個性不是理念。

kiwi2007 發表於 22-5-8 22:18
假設
HYS = X
MCS = Y
有趣的比較。

個人認為,若三選一,首選MCS,次選 SPCS。

www 發表於 22-5-9 00:43
有趣的比較。

個人認為,若三選一,首選MCS,次選 SPCS。

我又咁覺得,如果住喺碧華花園,但選擇讀QC; 住喺麥當勞道,但選擇讀DGS, 其實係好型好有性格,I like it. 支持樓主揀SPCS.

其實我重有一個隱憂,就係我是自二揀MCS ,自一揀英華,可能最後派英華,但囡囡而家又鐘意Mary knoll 和SPCs多D ,英華係佢之前聽完簡介會自己話揀的,我覺得英華都不錯,如果有埋英華,大家點揀

herama 發表於 22-5-9 09:22
其實我重有一個隱憂,就係我是自二揀MCS ,自一揀英華,可能最後派英華,但囡囡而家又鐘意Mary knoll 和SPC ...

自行唔係已經知道咗結果咩

最後如自一係waiting ,派位時可以因為自一waiting 入咗,無咗自二

herama 發表於 22-5-9 09:42
最後如自一係waiting ,派位時可以因為自一waiting 入咗,無咗自二

但係如果你決定咗SPCS, 應該係冇得派位wor。

你咁講法,即係MCS都根本冇自行offer? 咁vs嚟把鬼咩
哦,原來MCS係有自二。
原來英華女比MCS難入

其實我重有一個隱憂,就係我是自二揀MCS ,自一揀英華,可能最後派英華,但囡囡而家又鐘意Mary knoll 和SPC ...

情況同我朋友仔仔一樣
自二喇沙得咗,自一皇仁未得,但佢仔仔個心已經去咗喇沙到,佢話如最終派出嚟係皇仁,仔仔接受唔到。

如你情況,囡囡又鍾意SPCS,係咪選SPCS好D?自二MCS得,我估你囡囡英華備取生位置應該也不後。

其實SPCS和MCS兩間都係好學校,囡囡有自己嘅選擇,尊重佢決定啦。我囡囡就協恩和MCS決定唔到,想我幫佢決定。我現在爬文中,攞多啲意見,同佢分析再等佢自己決定,唔知兩位小朋友有冇緣做到同學仔?

SPCS咁早就有bridging course? 你意思係之前三月四月嗰陣時?

英華可能新校舍設施會齊全新淨D,幾間成績應該差唔多,好睇家長選擇。舊年有朋友叫我哋選擇HYS,更有教師叫選MCS,有舊家長叫一定選HYS,話MCS啲女仔成日一齊食飯行街睇戲,日日傾名牌,吃喝玩樂讀唔到書嘅,貪慕虛榮,老師又唔教書,傳聞又唔覺囉。

論成績呢幾間可能HYS稍好一點。讀醫人數起碼舊年知道多幾個。

Rpp 發表於 22-5-8 23:52
HYS嘅女仔好挨得,唔怕辛苦,當神之隊係汗流夾背地訓練,比賽一分之差而輸掉,全隊攬住一齊喊,MCS覺得真 ...
有畫面感

回覆 喇叭茶 的帖子

MCS 有自二offer 架,因為自一自二都可以同時有offer

Rpp 發表於 22-5-8 23:52
HYS嘅女仔好挨得,唔怕辛苦,當神之隊係汗流夾背地訓練,比賽一分之差而輸掉,全隊攬住一齊喊,MCS覺得真 ...

Thx Rpp
第一段我幻想到個畫面,我女女一定係MCS果個。但第二段雖然我都打算俾她出國,但我家境不是這樣,小朋友會難容入嗎?

herama 發表於 22-5-9 10:02
回覆 喇叭茶 的帖子

MCS 有自二offer 架,因為自一自二都可以同時有offer

係呀,之前get錯你意思,sorry!
我就覺得唔洗煩,一於SPCS, 難得你囡囡都鍾意,而MCS卻係未知數

回覆 肥win 的帖子

其實囡囡中MCS 我想是因為interview 強,英華今年取消interview ,所以計成績佢未必好強,但今年移民潮,乜都有可能發生

回覆 喇叭茶 的帖子

5月7號第一堂,連續上五個星期六

加埋YWG,幾間top女校都集齊

成績都好,各有特色,真係好難取捨。如果我自己小朋友,可能會揀MCS/YWG,以不變應萬變。因為最喜歡YWG新校舍,而且讀書風氣幾好。所以就算自一入,都皆大歡喜。

除非你小朋友有運動方面特長或者喜歡,想玩多d校隊,多同學一起去比賽,咁就揀HYS。

或者中文普通,有可能需要考第二個公開試,就揀SPCS。

其實家長在選自1或自2 排位要研究清楚 否則到時再去叩門
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊