用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Clara 插班K2 vs SKH K1
go

St Clara 插班K2 vs SKH K1

女兒超細B, 有幸收到St Clara K2插班位, 老師面試後都覺得她合適,但有點擔心她到時考小學細B能力是否應付到之後小學面試。似中整年疫情沒有上過課咁制,在家亦沒有特別加操她,都是開開心心吃喝玩樂。
小囡自理能力高,外向,不怕羞。本來已決定聖公會K1. 但St Clara 考小有半龍以上機會,英小都是很吸引。 請問St Clara 幼稚園及小學有沒有好及不好評價作參考?

謝謝

回覆 Mn0527 的帖子

只要你女乖,坐得定,上堂d 野都跟到,小學基本上收番

回覆 sinsinyip 的帖子

多謝你意見,我就係驚St Clara 小學唔收嘅話,到時佢又未必能力應付到出面咁大競爭嘅面試,兩頭唔到岸。

St. Clara小學基本會收番,除非老師認為好曳

如果你花到時間同資源幫小朋友,當然讀SKH會優勝啲

Mn0527 發表於 22-5-6 22:28
回覆 sinsinyip 的帖子

多謝你意見,我就係驚St Clara 小學唔收嘅話,到時佢又未必能力應付到出面咁大競爭 ...

K2今年上下午各一班,基本上都好大機會收返上小學。9月就會知收吾收。

mingwing5 發表於 22-5-8 17:17
K2今年上下午各一班,基本上都好大機會收返上小學。9月就會知收吾收。

請問是用家?請問st Clare 小學好唔好?

Luikm 發表於 22-5-11 10:18
請問是用家?請問st Clare 小學好唔好?

我只是幼稚園用家。

睇返之前有關St Clara 小學家長評價都是學校紀律嚴格,學校功課適中,不算多,沒有教得淺但考得深。升返中學B1B 有點保證。 不知是否現在都是這樣?

Mn0527 發表於 22-5-6 18:39
女兒超細B, 有幸收到St Clara K2插班位, 老師面試後都覺得她合適,但有點擔心她到時考小學細B能力是否應付 ...

唔好睇少小朋友能力,超細b都可以好叻
見過有天資聰敏的,唔洗加操
K1考入時已經上午班
上到小學拿第一名

Mn0527 發表於 22-5-11 22:41
睇返之前有關St Clara 小學家長評價都是學校紀律嚴格,學校功課適中,不算多,沒有教得淺但考得深。升返中 ...

基本上正確
教得淺考得淺,卷唔深
功課多抄寫,但唔算多
紀律相對嚴,如校服裙下一定要著底裙

Mn0527 發表於 22-5-6 18:39
女兒超細B, 有幸收到St Clara K2插班位, 老師面試後都覺得她合適,但有點擔心她到時考小學細B能力是否應付 ...

曾經有插班生係細b
原本想插班K1, 最後老師建議直接插班K2
順利升上小學,應付到

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆 mingwing5 的帖子

啱啱PM你, 想請教ST CLARA其他野, 可否麻煩看看? THANKS

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~