用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DB vs SPC
樓主: 當奴
go

DB vs SPC   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-5-6 23:46
有人講DSE係硬實力難D過IB,至於IB同學點解中途走,係咪唔適應香港大學模式?
...
讀bio都已經背名背到喊,medi更加要識海量水蛇春咁長嘅學名,讀local school由細到考dse都慣左train背好多野,IB讀法要critical thinking創新吹水作野,我估唔係個個頂到

b3410    發表於 22-5-7 08:33

回覆樓主:

cantona2001 發表於 22-5-7 00:02
讀bio都已經背名背到喊,medi更加要識海量水蛇春咁長嘅學名,讀local school由細到考dse都慣左train背好多 ...

老師跟同學傾偈意思同你所講差唔多。有d好top嘅學生佢地缺乏創意,critical thinking…佢哋操慣卷,習慣傳統學校模式,在DSE 可能發揮同表現好過 IB,未必適合讀IB。

傳統學校有傳統的好處。

Rpp 發表於 22-5-7 00:32
老師跟同學傾偈意思同你所講差唔多。有d好top嘅學生佢地缺乏創意,critical thinking…佢哋操慣卷,習慣傳 ...

S1-3咪又係同一個mode,唔岩傳統都頂唔到去S3啦~~~

Rpp 發表於 22-5-6 22:13
即係IB係香港讀醫似乎著數D,出國留學DSE要求低DD,我理解有無錯?

以英國大學為例 通常要3科 AL equiv.
DSE 要 3X (數+M1/M2 可算 1X)
有大學另要求4科主科達某水平
3X 要求亦可能高於 AL Tariff equiv.
IB 計總分以及3科 HL 成績
以下為 G5 要求及 UCAS Tariff 供參考

AL | DSE | IB Entry requirements
-------------------------------------------------------
劍橋 A*AA | 5555+5*55 | 40 (HL 776)
牛津 AAA | 3X 555 | 38 (HL 6-7)
Imperial AAA | 3X 555 | 38 (HL 6-7)
LSE AAB | 3443+555 | 37 (HL 666)
UCL ABB | 3553+555 | 34 (HL 655)

UCAS Tariff
-------------------------------------------------------
Tariff | AL | DSE | IB
56 | A* = 5** = HL 7
48 | A = 5 = HL 6
40 | B = 5/4 = HL 6/5
32 | C = 4 = HL 5
24 | D = 4/3 = HL 4 or SL 6
16 | E = 3 = SL 5

Rpp 發表於 22-5-6 18:10
咁再跌1C都唔遠了。

DBS DSE 成績反映學生兩極

2021年
整體5+ 37.1% 達 B1A 水平
整體4+ 62.2% 近 B1B 界線

回覆樓主:

不知道為甚麼會有DBS成績好的學生都會選擇IB的説法。以我孩子當年為例,學校出了一位DSE狀元,這同學長年級一,另外有幾位現在在中大唸GPS的,都選擇留在新高中。我會説一半一半吧。那一年學校只有幾位IB狀元,有附屬小學升上來的,有中一進來的,也有高中才進來唸IB的。

回覆樓主:

在别的帖子中也見到有因為成績好的學生往外國升學導致DSE成績下降的説法。我的朋友中,就徧徧有因為成績不太好而選擇到外國升學的。這些同學的流失,不是會提高學校的整體DSE成績嗎?我説的不只是DBS,也有SPC的。

Poyau 發表於 22-5-7 01:07
以英國大學為例 通常要3科 AL equiv.
DSE 要 3X (數+M1/M2 可算 1X)
有大學另要求4科主科達某水平

多謝(emoji)(emoji)分享!

無科學根據,上個月同3位中學老師食飯,band 1a 英津邊個level 叻中間差既都有走,但叻既較多。band 1c 中津無咩人走,少部份成績跟唔到大部分時間網課既雙非走。一線直資個位3間中最多人走。我地結論,津直同成績高低同社經地位有一部分關係,而走既大部分係經濟能力較好既家庭。

02413124 發表於 22-5-7 09:12
無科學根據,上個月同3位中學老師食飯,band 1a 英津邊個level 叻中間差既都有走,但叻既較多。band 1c 中 ...

你真係知道好多料,所以學校盡量收D可以持續發展既學生。

Rpp 發表於 22-5-7 10:01
你真係知道好多料,所以學校盡量收D可以持續發展既學生。

因直資按人頭收錢,無辦法唔收插班
官津就可以考慮只收勁甚或唔收,集中資源

chitchit0520 發表於 22-5-7 10:18

我終於明白點解我話睇唔到叻既走,原來大家對叻既定義 ...

睇一個小朋友叻,我會認同名次頭十
全間學校走既係叻定普通定後尾,我會睇黎自邊班(精英班定普通班定補底班)即該級既頭1/5

chitchit0520 發表於 22-5-7 10:30
睇下邊間中學啦!如果好似LSC, QC呢啲咁top,咁都可以用20%既。我理解係有份被學校寫outstanding students ...

邊間唔講啦,朋友個間1a 係ek 個list 都係頭個批,lv 5 個% 入三大一定過30% 有突,1a自行收既都30%,所以我覺得1a頭20% 係全校/全港係比較top係合理

chitchit0520 發表於 22-5-7 10:53
BTW, 其實我唔認同嗰個list,响我心目中,1A唔應該咁多。

1A就係top, top又點會咁多呢?

咁話埋你知佢dse lv5% 高過dbs同yw
咁請問算唔算1a 呢?

‹ 上一主題|下一主題