用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 由英返港,上機前準備嘅文件
樓主: SmileSmileSmile
go

[英國] 由英返港,上機前準備嘅文件  

meemeefung 發表於 22-5-19 12:30
回覆 sunny.moon 的帖子

7. CX declaration form (hard copy) https://www.cathaypacific.com/content/dam ...

我見到這個

https://www.cathaypacific.com/content/dam/cx/digital-library/gb/hong-kong-travel-history-declaration_europe.pdf

呢個資訊好update,大家可以參考下

https://youtu.be/J2soWOOwG3I

vincat 發表於 22-5-20 11:59
呢個資訊好update,大家可以參考下

https://youtu.be/J2soWOOwG3I
thx!

請問 "vaccine records (keep NHS QR code).  Bring hard copies for both" 是否在 NHS Apps 上download 一張有2個QR code的 cert 便可以?
因為我在NHS申請的hard copy cert 重未寄到。
謝謝大家

SmileSmileSmile 發表於 22-5-6 10:49

小朋友NHS app 英國兩針vaccination record 個名show唔到最後個字(即Chan Tai Man只show Chan Tai), 改極都改唔到,申請寄到學校的vaccine travel pass也是少了一個字,唔知上唔上到機?

auntbb 發表於 22-5-28 00:59
小朋友NHS app 英國兩針vaccination record 個名show唔到最後個字(即Chan Tai Man只show Chan Tai), 改極 ...
問過衞生署,佢哋的回覆是

如果測試報告或疫苗接種紀錄上載有相關到港人士姓名與護照上的姓名不完全相同(例如,測試報告或疫苗接種紀錄上缺少但在護照上出現的中間名),該報告或疫苗接種紀錄會被接受嗎?

如屬以下情況,則相關到港者的檢測報告/疫苗接種紀錄所載的姓名會被視為與相關到港者的有效旅遊證件所示姓名相符:

• 該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的首名(first name)及姓,與相關到港者的有效旅遊證件所載的首名(first name)及姓相符;
  • 該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的一個或數個名,加上姓,與相關到港者的有效旅遊證件所載的一個或數個名,加上姓相符;
  • 該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的一個或數個名的第一個字母,與相關到港者的有效旅遊證件所載的一個或數個名的第一個字母及次序相符;以及該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的一個或數個名,加上姓,與相關到港者的有效旅遊證件所載的一個或數個名,加上姓相符;
  • 如該檢測報告/疫苗接種紀錄或該人的有效旅遊證件所載的婚前姓,則該婚前姓分別與相關到港者的有效旅遊證件或該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的其中一個名相符;以及該檢測報告/疫苗接種紀錄與相關到港者的有效旅遊證件所載的其他名及姓相符(包括上述的(b)及(c)的情況);
  • 該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的姓名的任何一部份,與相關到港者的有效旅遊證件所載的相同部份相符;以及該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的出生日期或旅遊證件號碼,與相關到港者的有效旅遊證件所載的出生日期或旅遊證件號碼相符;或
  • 相關到港者提供法定聲明的證明文件,聲明該檢測報告/疫苗接種紀錄所載的姓名是相關到港者的姓名。

回覆樓主:

推薦大家如果坐CX一定要用fly ready,好方便,亦避免check in 時先check到有錯漏。

我女AMS轉機坐CX返香港,唔使再check多次文件直接轉機,慳返好多時間。

提交好似有時限制,呀仔PCR test result 英國時間midnight 之前出,即香港時間凌晨7點。submit 時間好似過左

YuYuMother 發表於 22-5-28 08:23
推薦大家如果坐CX一定要用fly ready,好方便,亦避免check in 時先check到有錯漏。

我女AMS轉機坐CX返香港 ...

係好正,我都玩過,兩小時已經收到批核通知安心哂

GohSam 發表於 22-5-28 09:25
提交好似有時限制,呀仔PCR test result 英國時間midnight 之前出,即香港時間凌晨7點。submit 時間好似過 ...

係,計香港工作時間,晚上十點收工。所以我哋會預早完成檢測方便submit

cfs 發表於 22-5-28 14:26
係,計香港工作時間,晚上十點收工。所以我哋會預早完成檢測方便submit
...

Flyready 真係快好多,好彩趕得切upload COVID test result , 4hr Fit to fly, 都要差唔多三個半鐘先收到result.

llmom 發表於 22-5-28 17:15

Flyready 真係快好多,好彩趕得切upload COVID test result , ...
阿仔用 randox pcr test 3 hours result, 1.5小時就收到result, 跟住就upload 上 fly ready, 30分鐘就收email話 ok。  係機場check in時,什麼document都冇check, 一齊順利入咗閘,現在等緊上機,希望順順利利返到香港!

grace.ywp 發表於 22-5-28 17:25
阿仔用 randox pcr test 3 hours result, 1.5小時就收到result, 跟住就upload 上 fly ready, 30分鐘就收ema ...

Same flight
Safe flight

阿仔用 randox pcr test 3 hours result, 1.5小時就收到result, 跟住就upload 上 fly ready, 30分鐘就收ema ...
請問 fly ready approved 左, 去到機場check in 有特別隊排嗎?

CircleFat 發表於 22-5-28 18:32
請問 fly ready approved 左, 去到機場check in 有特別隊排嗎?

我仔話有一條 Flyready queue, 比較人少。另一條queue 係冇Flyready ,比較人多。

llmom 發表於 22-5-28 18:39
我仔話有一條 Flyready queue, 比較人少。另一條queue 係冇Flyready ,比較人多。
...
謝謝。

回覆 cfs 的帖子

請問佢地早上幾時開工?7 am  ?   8 am ?9am 定10 am

cfs 發表於 22-5-28 14:26
...
即係最遲英國時間下午三點要submit?

khwong67 發表於 22-5-28 22:14
即係最遲英國時間下午三點要submit?

我仔28號機,27號下午1:10做4hr fit to fly, 下午大約4點半收到results, 即是香港時間晚上十一點半,我立即upload documents, , 一個鐘頭後收到email , 28號中午12:20機,成功排Flyready check in .

請問你仔仔喺邊一間Randox做檢測呀? Heathrow airport or London ?
Pig