用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定
樓主: YuYuMother
go

[英國] 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定  

YuYuMother 發表於 22-5-6 16:09
係?請問有邊幾間可以一齊住?

其實這個條例係政府剛出,酒店係咪清楚,否則訂哂d野,到時臨上機又通知你唔得又無房咁點算,所以真係問淸楚d.其實家長真係好慘要清咁多额外的錢.

唔通真係間間......
唔會遲D 又再改, 幾時停

我諗我地都會keep返分開住兩間,遲少少所有酒店都跟,到時再搵房就未必搵到。一切以順利返到香港為大前提。

有無叉電 發表於 22-5-6 16:34
唔通真係間間......
唔會遲D 又再改, 幾時停

政府政策無限 loop... 無限改......

剛Call 左衛生處 2125 1122問,只要 同地點出發及同一班機, 就可以一齊book酒店, 唔需要有任何 親屬關係。
希望大家都順利回港。

有無叉電 發表於 22-5-6 16:53
剛Call 左衛生處 2125 1122問,只要 同地點出發及同一班機, 就可以一齊book酒店, 唔需要有任何 親屬關係 ...

see.....政府網頁也不可信

叫我們如何是好

剛Call 左衛生處 2125 1122問,只要 同地點出發及同一班機, 就可以一齊book酒店, 唔需要有任何 親屬關係 ...

唔關有冇親屬關係事,係要出發前住同一地點,同一班機返,返香港隔離後要一齊住。

另外有人打同一電話號碼,話三點都要跟足。我剛剛都打電話去問,明顯呢個hotline 有好多唔同職員接聽,而手上資料不一唔updated……

大家問清楚book左既酒店,以免臨返香港先發現有問題。

即是7日酒店隔離後的7日各自回不同家庭也可share 房?

YuYuMother 發表於 22-5-6 17:14
唔關有冇親屬關係事,係要出發前住同一地點,同一班機返,返香港隔離後要一齊住。

另外有人打同一電話號 ...
同意,而家重點不是親屬,是上機前,酒店隔離後要同住

回覆 YuYuMother 的帖子

對,聽電話嘅人資料未update!
呢個係dept of Health 最新要求…… 已經訂立左,除非好快又取消,否則都要跟,小市民如我都冇選擇

7日隔離酒店完離開,之後7日一定要家居隔離?之前都不用,同事仲返工,條例意思夠境是怎樣🙄

myhappyfamily 發表於 22-5-6 17:32
7日隔離酒店完離開,之後7日一定要家居隔離?之前都不用,同事仲返工,條例意思夠境是怎樣🙄 ...

之後七日是「自行監察」,可以出街
https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/selfmonitoring_travellers_CHI.pdf

PUIPUI2000 發表於 22-5-6 16:01
原來不是所有酒店都跟的,有些不用,可以一齊住
我都有問酒店, 咩條件下可以2人同住一間房. 酒店回覆係只要2人同一班機返就得. 酒店好似唔知有另外2個條件.

我剛剛也打同一個電話號碼查詢. 該職員就話要符合3個條件先可以同住一房, 否則就要訂2間房. 另一方面問酒店, 酒店職員就話只要係同一班機到港, 就可以住同一間房.
都唔知跟邊個先岩!

bb1225 發表於 22-5-6 18:07
我都有問酒店, 咩條件下可以2人同住一間房. 酒店回覆係只要2人同一班機返就得. 酒店好似唔知有另外2個條件. ...

好似樓上話齋,最慘就係你出發前嗰幾日酒店先同你講話唔得,咁就真係大鑊。

到時唔知去邊度搵酒店

我都有打電話問,起飛一晚住同一酒店得唔得,佢哋答我,耍問上頭!🧏🏻‍♂️

打了電話問酒荃灣Nina,話仲未收到最新指引,暫時都係同班機就可同房,但我覺得遲啲有機會跟足政府指引。旺角Dorset打足一日都冇人聽,唯有再努力。

好在訂多了一間房做後備,真係唔可以同房就改為一人一間。

兩個同學一齊返港酒店隔離完後, 我收留另一個同學在我家7 日可以嗎?

橫掂果7曰都係自我監察, 咪早上回自己家, 晚上再過黎我家瞓........

其實果7日都可以周圍走, 咁又要同住有咩意思

過客 發表於 22-5-6 21:07
兩個同學一齊返港酒店隔離完後, 我收留另一個同學在我家7 日可以嗎?

橫掂果7曰都係自我監察, 咪早上回自己 ...

政府簡直就是白痴

回覆樓主:

我今日打咗去衛生防護中心嗰度問
有冇列明上機前和隔離完都要住同一地方要幾多日
佢哋答指引冇列明
但係我都係唔敢博,book多問房算了