用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定
樓主: YuYuMother
go

[英國] 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定  

即系打算與同學一起入住既就唔得啦。

YuYuMother    發表於 22-5-6 10:26

GohSam 發表於 22-5-6 09:31
好想知道,如果回港前,二粒客人在酒店同住一晚,或在host family 同住一晩,算不算計同地區住 ...

我諗嗰張form我會申報同一個地址,因為出發前喺同一個地方住

GohSam 發表於 22-5-6 09:31
好想知道,如果回港前,二粒客人在酒店同住一晚,或在host family 同住一晩,算不算計同地區住 ...

我上網睇過cx張declaration form,同埋香港抵港健康申報表裏面唔需要寫入境前的地址㗎喎

如果可以,就系酒店住一晩,反正要去機場做test

回覆樓主:

最慘係酒店的6、7月檔期已經好爆,可以比未成年自己一個隔離嘅酒店又唔多,現在仲要折番開晒訂房,真係雪上加霜

YuYuMother 發表於 22-5-5 22:43
今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂, ...
想請問如果酒店跟番政府防疫隔離指引而將兩人booking變回單人,酒店係咪會免費更改?

yuyueng 發表於 22-5-6 09:48

好彩之前阿女無和同學一起夾酒店房,咪我又要煩多次.

mother904 發表於 22-5-6 11:34
想請問如果酒店跟番政府防疫隔離指引而將兩人booking變回單人,酒店係咪會免費更改? ...

我地呢間係,但terms變左。因為當初book時係14日前可取消,新訂既一間房要用最新booking policy,即30日前,我地月尾入住,即book左就唔可以再取消。

回覆 YuYuMother 的帖子

日日新鮮嘅規矩,真的令人好累啊!

YuYuMother    發表於 22-5-6 12:05

YuYuMother 發表於 22-5-6 11:48
我地呢間係,但terms變左。因為當初book時係14日前可取消,新訂既一間房要用最新booking policy,即30日前 ...

仔女返一次香港好勞心勞力阿…..

yuyueng 發表於 22-5-6 12:05
仔女返一次香港好勞心勞力阿…..

係囉,之前搞機票,因為成日熔斷。搞完以為ok啦,又到酒店…..

Lofty 發表於 22-5-6 11:53

係呀我都覺得係真係畀政府玩到殘

原本諗住家姐陪細佬回來,唯有去洒店或host family 住幾日過冷河!唔知得唔得,細佬細,又要book 多一間房,又要做caretaker, 如果去返上次21曰酒店的,咁條數好襟計

GohSam 發表於 22-5-6 13:12
原本諗住家姐陪細佬回來,唯有去洒店或host family 住幾日過冷河!唔知得唔得,細佬細,又要book 多一間房 ...

其實政府點check乘客之前住邊?你話香港地址就話起入境度申報,外國地址點check

yuyueng 發表於 22-5-6 09:48
其實同校同學我就唔會理,之後7日係自由出入,佢真係上黎查我出左街咁得唔得呀

cfs 發表於 22-5-6 13:41
其實同校同學我就唔會理,之後7日係自由出入,佢真係上黎查我出左街咁得唔得呀 ...
其實真係睇唔到對外防有乜幫助,一齊住酒店中招咪一齊隔離lor,住足7日又做過PCR先走,梗係正常嫁啦。

Lofty 發表於 22-5-6 11:53

真係一日未上機都仲要擔心緊.

YuYuMother 發表於 22-5-5 22:43
今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂, ...

原來不是所有酒店都跟的,有些不用,可以一齊住

GohSam 發表於 22-5-6 13:12
原本諗住家姐陪細佬回來,唯有去洒店或host family 住幾日過冷河!唔知得唔得,細佬細,又要book 多一間房 ...

你問清楚酒店未?不是全部酒店都跟指引

PUIPUI2000 發表於 22-5-6 16:01
原來不是所有酒店都跟的,有些不用,可以一齊住

係?請問有邊幾間可以一齊住?