用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定
樓主: YuYuMother
go

[英國] 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定   [複製鏈接]

小公主媽媽 發表於 22-5-6 08:21
咁如果有些人兩姊妹唔同學校咪又要book 多間房?

我理解係:
我兩個孩子,大讀大學,細讀中學,同時間由英國同機回港,no problem。

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:27
我理解係:
我兩個孩子,大讀大學,細讀中學,同時間由英國同機回港,no problem。
...

佢寫係海外地區都要同住,重點係回港完成檢疫後必須係同一住戶。

海外比較難verify,回港檢疫後係重點。

YuYuMother 發表於 22-5-6 08:31

佢寫係海外地區都要同住,重點係回港完成檢疫後必須係同 ...

如海外都要同住,真係痴線呀!我朋友三個孩子,三個不同校,要家長book三個酒店房間,離譜。

YuYuMother 發表於 22-5-5 22:43
今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂, ...

//To share a room, you and your family members or companions should
(i) stay in the same household before arriving Hong Kong from oversea places;
(ii) take the same flight to Hong Kong; and
(iii) stay in the same household after completing the compulsory quarantine. //

英文講得好清楚,唉!

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:44
//To share a room, you and your family members or companions should
(i) stay in the same household ...

係呀,唔可以同住一間房啦…..

安排左share 房既家長要留意,分房搵多間要快啲行動,搵唔到房就麻煩。

可能唔啱聽,但我覺得如果用嚴防輸入概念其實係合理嘅。飛前非同住,其實一齊隔離係有感染風險,回港後同住亦是,雖然不多,但有case 係隔離完後確診。當然,有可能回家後感染。
守嚴d 好過case 一多又收緊返hk 要求。

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:26
第一點,唔係寫同校,係海外同區。放心。

咁如果一個喺倫敦,一個喺manchester,係咪即係唔同區,所以都唔可以同一間房?

SIYip 發表於 22-5-6 08:55
可能唔啱聽,但我覺得如果用嚴防輸入概念其實係合理嘅。飛前非同住,其實一齊隔離係有感染風險,回港後同住 ...

其實無諗太多,所以無再問酒店呢三個point 點詮釋,總之規定要就照做,即時搵房。

只不過覺得突然改變規定打亂計劃,搵房嘅時候既擔心又徬徨…..,所以快快出post提各位家長。

PUIPUI2000 發表於 22-5-6 09:00
咁如果一個喺倫敦,一個喺manchester,係咪即係唔同區,所以都唔可以同一間房?
...

根據網頁寫,就算大家都喺倫敦(同一區),唔同一齊住都唔可以

SIYip 發表於 22-5-6 08:55
可能唔啱聽,但我覺得如果用嚴防輸入概念其實係合理嘅。飛前非同住,其實一齊隔離係有感染風險,回港後同住 ...

每日幾萬個cases時,限制多,每日變左兩三百cases,又繼續大力收緊,真係無問題,唔影響我,但我都心痛其他家長又要攪一輪酒店,又要比多左錢,原本share room可以慳dd,現在慳唔到。

家長們加油,捱住先,撐住先。

YuYuMother 發表於 22-5-6 09:02
根據網頁寫,就算大家都喺倫敦(同一區),唔同一齊住都唔可以

係囉,我就係上網見到佢話於海外地區同住。 唔係同區~~~~

咁過得去讀書,都係要同一個宿舍,或者同一間學校住boarding先得

即係如果兩姊弟 分開唔同學校就唔得

YuYuMother 發表於 22-5-6 09:02

其實無諗太多,所以無再問酒店呢三個point 點詮釋,總之 ...

疫情兩年幾,香港人真係好乖,守法,讚。大家頂住先。

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:44
(i) stay in the same household ...

Yes, in same household.

TTEE1819 發表於 22-5-6 09:04
每日幾萬個cases時,限制多,每日變左兩三百cases,又繼續大力收緊,真係無問題,唔影響我,但我都心痛其 ...

Share room 除咗節省開支,有人陪伴好緊要。

我女舊年同朋友經泰國返,21+21真係非一般人可以承受。佢地泰國後期同返香港一齊住,互相support,有伴真係差好遠,所以今年都選擇一齊住。

經歷第三年隔離,以為有哂經驗安排得好好…..

YuYuMother 發表於 22-5-6 09:09
Share room 除咗節省開支,有人陪伴好緊要。

我女舊年同朋友經泰國返,21+21真係非一般人可以承受。佢地 ...

當然係啦,去年我兩個同房,有傾有講有關顧。現在一人住,如有咩事就..... 新聞都有報導啦。

唔講啦,萬事以香港大局為重,no problem!

有冇地方可以投訴, 小朋友自己一個住酒店?  大人在隔離期都有意外發生, 何況係一個小朋友, 佢地邊識應變, 實在太過份

又一白痴政策

回覆 GohSam 的帖子

第三點, 有冇話隔離後一齊住要住到幾時?  其中一個去另一家住一排, 可以嗎?

好想知道,如果回港前,二粒客人在酒店同住一晚,或在host family 同住一晩,算不算計同地區住

過客 發表於 22-5-6 09:31
回覆 GohSam 的帖子

第三點, 有冇話隔離後一齊住要住到幾時?  其中一個去另一家住一排, 可以嗎? ...

我估至少其後七日自我監察要同住,但去另一人家中住亦不方便,除非好親既親屬。

疫情期間亦唔想打擾到別人家庭啦…..
‹ 上一主題|下一主題