用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定
go

[英國] 隔離酒店 - 家人朋友同住一房新規定  

今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂,搞到頭暈……

我可以與家人或同伴住在同一間酒店房間嗎?

要同住一間酒店房間,你和你的家人或同伴需 (i)入境香港前於海外地區同住;(ii) 乘搭同一班航機到港;以及 (iii) 在完成檢疫後於香港屬同一住戶。共用房間與否的決定,將取決於入境人士、酒店規例(如有),及相關《預防及控制疾病(禁止羣組聚集)規例》(如適用)。由2020年11月18日開始,除非獲得獲授權人員的同意,受檢疫人士不得容許任何其他人士(酒店職員除外)進入正進行檢疫的酒店房間。任何人違反檢疫令屬刑事罪行,一經定罪,可被監禁六個月及罰款25,000元。

** extracted from govt website: https://www.coronavirus.gov.hk/chi/designated-hotel-returnees.html

大家如果book左房同住要留意最新規定。

YuYuMother 發表於 22-5-5 22:43
今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂, ...

酒店打畀你問你係咪兩個人之後同住? 佢要咩證明?

YuYuMother 發表於 22-5-5 22:43
今日收到酒店通知,政府網頁更新左,要符合三個要求先可以同住一間酒店房,要即刻book多一間,好彩搞得掂, ...

請問是那間酒店

我收到Dorsett Wan Chai

我覺得冇理由,如果兩夫婦公幹一個在東,一個在西,一齊回家,不可住同一間房?海外地區同住定義是什麼?回港在機場酒店住一晩先飛算不算是海外地區同住?

GohSam 發表於 22-5-6 00:04
我覺得冇理由,如果兩夫婦公幹一個在東,一個在西,一齊回家,不可住同一間房?海外地區同住定義是什麼?回 ...
其實早半年都問過,酒店覆只要同一班機回港一同入住已經可以。

我都有問酒店,上次xmas 回港冇問題,為什麼今次要改

回覆樓主:

我覺得現在個問題唔係出係檢疫前嘅要求,係新增要‘’檢疫後係同一住戶‘’,政府個意思係唔比跨家庭一齊檢疫,同一家庭(同一住戶)就比同房檢疫

不過我又好疑惑要點證明呢?莫非一個confimation email一出現兩個名就要declare 兩個人關係? 有時有家庭關係都未必同一住戶啦,定係要出示住址證明呢?

最弊是酒店問我:’may I know if you and your share guest are staying together with same address before and after entering Hong Kong ? ‘

PUIPUI2000 發表於 22-5-5 23:21
酒店打畀你問你係咪兩個人之後同住? 佢要咩證明?

酒店send email 問係咪符合,我地meet 唔到point 3。我又無問要咩證明,因為已meet唔到。

其實返香港要填申請表,裡面要填地址。好明顯唔係一齊住的話,要各自book一間房,因為虛報有法律責任的。

Poyau 發表於 22-5-5 23:58
請問是那間酒店

Dorsett

foxli 發表於 22-5-6 00:23
其實早半年都問過,酒店覆只要同一班機回港一同入住已經可以。

酒店話政府尋日updated website, 佢哋即時通知客人。

sp3014 發表於 22-5-6 00:51
我覺得現在個問題唔係出係檢疫前嘅要求,係新增要‘’檢疫後係同一住戶‘’,政府個意思係唔比跨家庭一齊檢 ...

回港檢疫資訊申報表裡面要填地址的。

當局懷疑有人虛報資料應該有方法check到的,random audit check 唔難。

之前喺fb support group 見好多人miss左 day 12 mandatory test收到告票罰款一萬,話係上門即場比告票。

sp3014 發表於 22-5-6 00:51
我覺得現在個問題唔係出係檢疫前嘅要求,係新增要‘’檢疫後係同一住戶‘’,政府個意思係唔比跨家庭一齊檢 ...

我記得最初疫情時係家人先可以share room,當時要有關係證明先可以。

回覆樓主:

嗯,即係同校同學一齊飛回港,因為隔離完畢不是同居,就不附合第三點。政府加這點,對整體抗疫有重大好處嗎?飛回港前已test, 市民又比左錢住酒店,隔足7天,仲唔夠呀!專家話係風土病ar ma, 做咩攪更多野為難到港者?哎.....

TTEE1819 發表於 22-5-6 07:34
嗯,即係同校同學一齊飛回港,因為隔離完畢不是同居,就不附合第三點。政府加這點,對整體抗疫有重大好處嗎 ...

我地都打亂哂計劃! 尋日突然收到email嚇一跳,因為月尾返香港,所有野安排好哂,突然話唔可以同房,踢哂腳即刻再搵。

最後同一間酒店只剩貴價房,既然唔可以同住,另一人就搵左另一間…..搞左幾個鐘

YuYuMother 發表於 22-5-6 07:46
我地都打亂哂計劃! 尋日突然收到email嚇一跳,因為月尾返香港,所有野安排好哂,突然話唔可以同 ...

真係玩野,玩完熔斷就玩酒店

YuYuMother 發表於 22-5-6 07:46
我地都打亂哂計劃! 尋日突然收到email嚇一跳,因為月尾返香港,所有野安排好哂,突然話唔可以同 ...

咁如果有些人兩姊妹唔同學校咪又要book 多間房?

小公主媽媽 發表於 22-5-6 08:21
咁如果有些人兩姊妹唔同學校咪又要book 多間房?

第一點,唔係寫同校,係海外同區。放心。

TTEE1819 發表於 22-5-6 08:26
第一點,唔係寫同校,係海外同區。放心。

原來同區