用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs 瑪利曼
樓主: abebilo
go

德望 vs 瑪利曼   [複製鏈接]

Rpp 發表於 22-5-10 11:13
M字女校有家長話:係咪假名校,無功課做,點算好,要非常忙碌又多功課入M校,心會撈撈亂。

所以真係人夾人,M幾拾年都係咁嘅格,唔係呀陳博士都唔會預科去咗SPC讀。用M成績去比拚他校,係多餘嘅,一間一向走4成人嘅中學,去到DSE可以叫做半力出戰,留到中六原小生又以成績平平為主,成績擺動係大嘅,睇佢果屆走剩邊類學生。所以,求信心,揀GHS,況且俾咗錢都若唔理想,心安好多~~~

Rpp 發表於 22-5-10 11:13
M字女校有家長話:係咪假名校,無功課做,點算好,要非常忙碌又多功課入M校,心會撈撈亂。
所以我話接受唔到既家長會疑神疑鬼。如果好似我咁接受呢D教學模式就會覺得好正,我而家係完全唔理佢學業上既野,只係同佢講有需要幫助就出聲。
每個家長同青年人既要求同性格都唔同,而德望同MSS都係2間好唔同類型既學校,應該唔會好難選擇。

回覆 lok12535 的帖子

唔睇活動較優勝,成績又差唔多,英文成績仲勝過GH,中文就大家都唔太好
雖然一直讀直資,都唸住中學讀直資,但讀MSS又真係好抵讀,可以留子彈比佢做咩都好

但比錢既師資又應該較好同雙班主住,擔心MSS太鬆,GH太谷,太極端 <<< 主要考慮這些

abebilo 發表於 22-5-10 12:05

唔睇活動較優勝,成績又差唔多,英文成績仲勝過GH,中文就大家都唔太好

又係相約嘅反思問題:
活動多,咁你會幾投入活動先?會積極定一般嘅參與程度?若對某項係肯定,你應該早有答案~

甚麼資源,雙班主任制。6年後嘅預測結果,會否令你有貨真價實嘅認為,平啲又真係差啲,定抑或係付多咗係張包裝紙上面,食落口感和質素差唔多。睇返自己嘅認為,或者食評,去反證你嘅想法~

abebilo 發表於 22-5-10 12:05

我都明白想搵一間催谷適中既學校,不如同個女傾下佢有冇咩諗法,2間都係好學校其實可以放心比阿女自己決定。

mcl203 發表於 22-5-10 11:32
所以真係人夾人,M幾拾年都係咁嘅格,唔係呀陳博士都唔會預科去咗SPC讀。用M成績去比拚他校,係多餘嘅,一 ...

冇錯囉,唔識揀就比錢讀,唔得都心安理得。

你女女現在中幾呀,係原校升上,定外校生?
係咪好似港同咁既教學模式,主要做Project?

學校學習氣氛好嗎? 同學相處融洽嗎?

唔好意思,咁多問題,難得遇到用家。

回覆 abebilo 的帖子

阿女係外來生(F.1),佢同同學相處好融洽會約埋一齊去睇戲,但聽佢講都有外來生融入唔到冇乜朋友,我諗呢樣野好睇個人性格。我唔熟港同所以唔知係咪差不多,係主要做project加presentation. 仲有一年好似要做12份book report。
岩岩呢個暑假有份功課係要拍一條大約2分鐘長既日常生活片,好似KOL咁,阿女話都幾好玩。

lok12535 發表於 22-5-10 11:23
如果真係對功課量, 體育 音樂呢D課外活動有要求,選擇德望會比較好. 仲有就係放洋率真係好誇張, 阿女成日講 ...

德望放洋率都係好夸張,朋友女開學識五個friends S3已經剩返自己。除非讀區名校放洋相對較少。

Rpp 發表於 22-5-10 12:55

德望放洋率都係好夸張,朋友女開學識五個friends S3已經剩返自 ...

GHS比MSS,應該算輕手了,M中一學位144,升中二可以得返112,去到中六得88-91~~~

我其實係會比佢自己揀,想問多D再話佢知

mcl203 發表於 22-5-10 12:58
GHS比MSS,應該算輕手了,M中一學位144,升中二可以得返112,去到中六得88-91~~~
...

比MCs還要少,估唔到啵。

Rpp 發表於 22-5-10 13:12
比MCs還要少,估唔到啵。

所以要接受到今日呢個走咗,下星期係邊個會走,要小朋友比較識分輕重,唔好受影響。身邊朋友仔仲大問題,有分享係非常1A前列生預算升中二放洋,可以炒到食旦,亦會影響朋友仔一年~~~

mcl203 發表於 22-5-10 13:19
所以要接受到今日呢個走咗,下星期係邊個會走,要小朋友比較識分輕重,唔好受影響。身邊朋友仔仲大問題, ...
其實都係,但對於諗住放洋既學生有個好處就係佢地唔會對去外國讀書感到陌生,阿女都諗住dse 後走到時可以搵邊個邊個咁.

abebilo 發表於 22-5-10 13:04

我其實係會比佢自己揀,想問多D再話佢知
我都同你一樣, 幫佢問多啲資料,然後交畀佢自己選擇

lok12535 發表於 22-5-10 12:53
回覆 abebilo 的帖子

阿女係外來生(F.1),佢同同學相處好融洽會約埋一齊去睇戲,但聽佢講都有外來生融入唔 ...

其實呢個模式係小學部已經行咗非常非常多年,成個M mode一直係有別於90%其他小學模式,中學都係,比較偏向活動,啟發和軟實力培訓,唔操卷唔多功課。求硬實力硬推模式嘅家長係唔舒服嘅~~~

德望選科是否套餐形式?

mcl203 發表於 22-5-10 12:58
...

認同呀。仲有留到考完DSE果90個,都只會有一半留港升學。

abebilo 發表於 22-5-10 14:29
德望選科是否套餐形式?
唔係

阿女小學都係呢類型活動教學做project,都適應呢種教學

但只是佢要篤,所以擔心中學要自動波,唔知佢做唔做到

請問mss學生是否大部分補習?每班1個班主任嗎?
‹ 上一主題|下一主題