用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs 瑪利曼
go

德望 vs 瑪利曼  

不計地區及學費,選擇哪間較好?希望知道更多分別及利與幣,謝謝!

ghs lar

回覆 yesthomas 的帖子

可否講多少少原因,謝謝!

資源 品牌 校舍

abebilo 發表於 22-5-5 20:29
回覆 yesthomas 的帖子

可否講多少少原因,謝謝!

品牌差唔多,M嘅品牌係唔差嘅~~~

平均成績係GHS好啲,資源好啲,催谷好好多~~~

MSS嘅弱點係放洋率太高,會影響學生心情。亦唔係太多家長會接受佢嘅傳統風格,始終讀得太輕鬆,無乜安全感,要靠學生自律,學生風格偏離少少傳統~~~

德望會唔會讀得好辛苦好谷呢?

abebilo 發表於 22-5-6 08:25
德望會唔會讀得好辛苦好谷呢?

德望比較傳統風格,當然會比較催谷。若拎去同MSS比,當然分別更大,MSS嘅傳統風格係比較自由和讀得輕鬆,係全港少數前列輕鬆嘅中學~~~

Arabellahk    發表於 22-5-22 00:33
大媽爸爸    發表於 22-5-10 15:19

好想知道德望既催谷情況係正常,只是催谷過瑪利曼比較多,但其實跟一般band 1校差不多,定係比其他band 1都多,會否讀得好大壓力好辛苦,真心請教!

abebilo 發表於 22-5-6 17:01
好想知道德望既催谷情況係正常,只是催谷過瑪利曼比較多,但其實跟一般band 1校差不多,定係比其他band 1都 ...

如果係坊評B1A嘅中學,除咗極少數果幾間外,我直覺都無須多考慮谷唔谷,要交成績就近乎一定催谷,而催谷嘅方法有幾種途徑,學習風氣都係其一,程度深和要求高亦係其二~~~

就算如MSS,前列生咪一樣多數係學校唔谷自己谷,多小測咪又係另一種方法去迫學生溫書,保持進度嘅方法~~~

我成日都話要好成績,嚟嚟去去就嗰幾條公式。有乜可能你一般資質,入左間1a學校6年後就自動會有好成績?!

回覆樓主:

路過,Marymount成績唔俗,整體4+ 75.3%. 整體5+ 41.4% core 5+ 37.7%

abebilo 發表於 22-5-5 20:27
不計地區及學費,選擇哪間較好?希望知道更多分別及利與幣,謝謝!
德望在成績和運動等方面都較好。

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-5 21:15
品牌差唔多,M嘅品牌係唔差嘅~~~

平均成績係GHS好啲,資源好啲,催谷好好多~~~
今年睇過成績差唔多咋喎,mss仲要免費,無懸念啦~~

bobbob 發表於 22-5-6 20:43

其實好似一直都係好近好近,只係佢唔出5+,啲校外人話佢隱瞞,做數,多人讀唔掂要放洋。咁學校可能又唔認為好重要,要招呼吓大家嘅関注點~~~

不過,傳統太輕鬆,呢點係部份原小生家長都睇唔通嘅。俾錢肯定安心啲~~~

Arabellahk    發表於 22-5-22 00:44

醒目開學勳章

mcl203 發表於 22-5-6 21:04
其實好似一直都係好近好近,只係佢唔出5+,啲校外人話佢隱瞞,做數,多人讀唔掂要放洋。咁學校可能又唔認 ...
響度講啲咁嘢~~

bobbob 發表於 22-5-6 21:09
響度講啲咁嘢~~

1A校唔出5+,好明顯係有隱瞞啦,人哋話嘅~~~

4+,6科4,已經24分,加返3兩隻5仔,已經入到唔少科,係升學不是求grading下,已經夠啟示啦,不過,EK 啲default mode係計醫~~~

bobbob 發表於 22-5-6 20:43

其實一間上到高中已經走晒去外國
現時情況已提前到初中小學
另一間要俾錢,相信情況也一樣
所以攞DSE成績比較已經無意義
兩間位置都很隔渉
不如㨂一間近屋企吧
若有打算出國
不如考慮埋學校有沒有升學support

宮二 發表於 22-5-7 08:15
其實一間上到高中已經走晒去外國
只剩家境無咁好的
現時情況已提前到初中小學

你不如睇吓MSS公佈嘅畢業生去向先啦,似乎你嘅高中之後動向唔太準確~~~

mcl203 發表於 22-5-7 09:26
你不如睇吓MSS公佈嘅畢業生去向先啦,似乎你嘅高中之後動向唔太準確~~~
...

無睇
我講既係用家一手資訊啫

宮二 發表於 22-5-7 09:53
無睇
我講既係用家一手資訊啫

畢業仲有成30%放洋,一直都高,亦一向都係初中如是,加,放洋唔係必然選擇,非資金問題~~~