用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs 瑪利曼
樓主: abebilo
go

德望 vs 瑪利曼   [複製鏈接]

回覆 Mama153420 的帖子

Thanks!用家嗎?

abebilo 發表於 22-5-10 22:28
回覆 Mama153420 的帖子

Thanks!用家嗎?
畢咗業啦 揀科唔使擔心,GH算開得多位,bio chem econ各90個位,其他次熱門嘅例如phy history geography都有60個位,另外有啲偏門科都有開,例如中lit,家政,music

回覆樓主:

仲有英Lit  

abebilo 發表於 22-5-10 22:27
回覆 lok12535 的帖子

阿女小學都係呢類型活動教學做project,都適應呢種教學
補習就肯定有但係咪大部分人就唔知,始終到左中學又係外來生同其他家長冇乜交流。我地就有補英同數,因為阿女話同原校生D英文有D差距,數學就因為轉左英數所以要補下咁。
仲有就係每個學生都要學樂器(鋼琴唔計)可以校內學可以出去學,每年要評估但係唔嚴格又唔會要求你考級,最主要係想睇下學生係咪KEEP住有學。
另外初中都會係雙班主任,

請問MSS選科是否套餐形式?

請問女女係自行入定抽獎入? 級幾? 一線小學嗎?
中一冇考試, 測評頻密嗎? 有冇因為學校管得冇咁緊而唔適應?

charlottechy 發表於 22-5-11 10:24

MSS出名輕鬆自由㗎喎,尤其是你指中一添~~~

多年前,問一位原校生中二嘅女生,升中後辛唔辛苦,佢用奇異眼神回答,我哋無考試㗎喎,功課亦唔多~~~

MSS係用Quiz去令學生搵吓書,似乎課程唔深,中一二仲係無正名嘅考試~~~

mcl203 發表於 22-5-11 11:22
MSS出名輕鬆自由㗎喎,尤其是你指中一添~~~

多年前,問一位原校生中二嘅女生,升中後辛唔辛苦,佢用奇 ...
會有類似學業報告的東西, 睇進度的嗎?

mimi1102 發表於 22-5-11 11:23

唔太清楚,聽返嚟係有嘅~~~

回覆 mcl203 的帖子

我喺第二個POST見到人地分享2021 DSE 5+ % 唔差架喎, 初中唔谷高中仲KEEP到, 真係好好喎!

charlottechy 發表於 22-5-11 11:25

我喺第二個POST見到人地分享2021 DSE 5+ % 唔差架喎, 初中唔谷高中仲KEEP到, 真係好好 ...

相信係不少傳統中/小學,都會出現學校唔谷自己谷。所以似乎MSS係用quiz去令自己學生唔好甩轆,不求深但求明嘅方法,跟唔跟隊就睇學生自己,亦似乎係佢哋傳統風格,好似唔夠但又夠用,偏離少少傳統模式~~~

charlottechy 發表於 22-5-11 11:25

我喺第二個POST見到人地分享2021 DSE 5+ % 唔差架喎, 初中唔谷高中仲KEEP到, 真係好好 ...
我都睇到, 同埋睇過以前有D post都有成績睇到,所以至好疑惑
見到一D排名網站話MSS係B1b,學校又無壓力,中文又麻麻地,
所以覺得唔出奇

但見到D成績其實差唔遠,甚至有些年份有些科目高過好多女神,英文科就更穩陣

尋日見到佢成績仲高過港同一大截,港同都B1a喎...

abebilo 發表於 22-5-11 12:19
我都睇到, 同埋睇過以前有D post都有成績睇到,所以至好疑惑
見到一D排名網站話MSS係B1b,學校又無壓力,中 ...
以我理解, 中學其實冇BANDING, 只係小學生有, 而坊間嘅中學BANDING, 係主要睇佢收邊個BANDING嘅學生而定。
我覺得MSS係B1b好合理, 因為佢有龍小, 加上自行收生標準又聽聞好特別, 唔一定級頭先收。

而港同呢兩年冒起, 好多B1a入, 但係咪其他B1a做到嘅結果就未知喇, 始終呢兩年入咗去真係1A嘅學生都未考DSE.

banding係唔計最終成績,而計開初收咩生...
我唸唔會完全唔睇成績收生啩,報得都應該唔會差...

charlottechy 發表於 22-5-11 12:30
以我理解, 中學其實冇BANDING, 只係小學生有, 而坊間嘅中學BANDING, 係主要睇佢收邊個BANDING嘅學生而定。
...

好明顯係1A啦喎~~~

中學坊評係偏向用6年後嘅成績,非學生banding ~~~

abebilo 發表於 22-5-11 12:19
見到一D排名網站話MSS係B1b,學校又無壓力,中 ...
港同2021年DSE成績可能未必可以守到b1a
再睇下今年喇

mcl203 發表於 22-5-11 12:48

好明顯係1A啦喎~~~

聽聞,MPS嘅原小生係好高B1率,佢哋校評嘅grade係不能作準嘅,只係用上EDB嘅1/3標準去分grade~~~

charlottechy 發表於 22-5-11 10:24

自一入,小學冇排名唔知級幾,灣仔某間津貼天主教女校.冇考試,小測都幾密但唔覺佢地好緊張,因為學校唔嚴所以阿女更加鍾意返學,佢強調左好多次冇後悔好彩入到呢間學校,一個星期返5日學可以有2-3日係冇功課做,家長接受唔到冇功課做真係唔好揀呢間。
我個女性格係對自己成績有少少要求但又唔鍾意比人硬谷,佢係果d覺得夠就停止會去hea 下,成績唔夠就會自己谷下。

mimi1102 發表於 22-5-11 11:23
係有既類似成績表咁,會見家長同你講下呢個成績係呢間學校算係中上or下。

mimi1102    發表於 22-5-11 13:51

lok12535 發表於 22-5-11 13:38
自一入,小學冇排名唔知級幾,灣仔某間津貼天主教女校.冇考試,小測都幾密但唔覺佢地好緊張,因為學校唔嚴 ...

當係港島幾間女校入M系,部分人會覺得鬆咗一口氣,聽過嘅係咁~~~
‹ 上一主題|下一主題