用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 vs 瑪利曼
樓主: abebilo
go

德望 vs 瑪利曼   [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-5-7 10:00
畢業仲有成30%放洋,一直都高,亦一向都係初中如是,加,放洋唔係必然選擇,非資金問題~~~
...

我意思係未到畢業已經走晒
數字或可反映換血後情況

醒目開學勳章

宮二 發表於 22-5-7 08:15
所以攞DSE成績比較已經無意義
如果咁講有間band 3響樓下咪一定要揀?

見過有d排名網站話Marymount 係B1b,但佢既成績似乎係B1a喎

abebilo 發表於 22-5-7 13:53
見過有d排名網站話Marymount 係B1b,但佢既成績似乎係B1a喎

MSS一直係包裝上係弱勢,我前面所講嘅係曾經出現嘅評語,唔係作品~~~

MSS一直同幾間女校差唔多,有差少少有好少少。女校,都係睇個傳統風格你會否認同~~~

7-seven 發表於 22-5-6 18:49
路過,Marymount成績唔俗,整體4+ 75.3%. 整體5+ 41.4% core 5+ 37.7%

Where do you find their 5+ results?? I'v eonly found their 4+ results in 2021.

ykk9y 發表於 22-5-7 15:45
Where do you find their 5+ results?? I'v eonly found their 4+ results in 2021.

來自於其他家長嘅分享Eng 5+有60.9%比較靚眼,睇佢報考DSE學生唔夠90(無意比較學校,僅講所見)

唔介意交學費,直資一定資源勝。兩間地點都隔涉但德望有校車。兩間學校大部份學生英強中弱。

mcl203 發表於 22-5-6 13:21
德望比較傳統風格,當然會比較催谷。若拎去同MSS比,當然分別更大,MSS嘅傳統風格係比較自由和讀得輕鬆, ...

你係用家?

bobbob 發表於 22-5-7 13:16
如果咁講有間band 3響樓下咪一定要揀?

如果樓主真係咁無要求
都唔駛考慮呢兩間山長水遠啦

Deleted

回覆樓主:

請問樓主女兒級幾? 兩間都唔錯呀

回覆 charlottechy 的帖子

不是級十內

Does Good Hope have plan to offer other exams e.g. IB/GCE?

At this stage it is unlikely we will offer IB because of many factors including demographics and the time needed to become an IB-accredited school. We are exploring ways of adding some iGCSE exam/courses to our curriculum and we will announce this when we are ready.

係德望網頁見到, 請問學校有沒有透露過大概幾時會開IGCSE課程? 謝謝.

好想知道德望功課多成點?谷成點?

我個女係MSS用家(讀緊初中),佢真係好輕鬆,佢地最多就係做project, 有個人project同group project.如果家長接受唔到真係唔好揀佢,入左去讀身為家長既你可能會疑神疑神,但我地就好接受同鍾意.
為一失望既就係學校原來係冇管弦樂團,我個女小學有玩管弦樂團(銅管樂)

lok12535 發表於 22-5-10 10:51
我個女係MSS用家(讀緊初中),佢真係好輕鬆,佢地最多就係做project, 有個人project同group project.如果家長 ...

已經唔夠人組隊?據聞以前仲有,不過,揍成一隊人要睇住需求去收返啲人,似乎一向又唔會咁做~~~

mcl203 發表於 22-5-10 11:03
已經唔夠人組隊?據聞以前仲有,不過,揍成一隊人要睇住需求去收返啲人,似乎一向又唔會咁做~~~
...
阿女話學校得返弦樂團

lok12535 發表於 22-5-10 10:51
我個女係MSS用家(讀緊初中),佢真係好輕鬆,佢地最多就係做project, 有個人project同group project.如果家長 ...

M字女校有家長話:係咪假名校,無功課做,點算好,要非常忙碌又多功課入M校,心會撈撈亂。

lok12535 發表於 22-5-10 11:10
阿女話學校得返弦樂團

女仔,管係難搞啲,市場有需求~~~

Rpp 發表於 22-5-10 11:13
M字女校有家長話:係咪假名校,無功課做,點算好,要非常忙碌又多功課入M校,心會撈撈亂。
如果真係對功課量, 體育 音樂呢D課外活動有要求,選擇德望會比較好. 仲有就係放洋率真係好誇張, 阿女成日講邊個邊個PLAN左幾時走OR走左.
‹ 上一主題|下一主題