用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士 vs 德望
樓主: ppig
go

庇理羅士 vs 德望

ppig 發表於 22-5-5 19:03
交通,學費不是問題。請問各位有何意見,2間也有offer,如何取捨?謝謝

2間差不多就BPS, 高中預留      去補習
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-5-6 22:38
2間差不多就BPS, 高中預留      去補習

怎解一定高中要補習 大仔不肯去

ppig 發表於 22-5-5 19:03
交通,學費不是問題。請問各位有何意見,2間也有offer,如何取捨?謝謝

BPS/GHS 2021年主科5+
中文英文各有所長 數學通識差不多
保底就 BPS 厲害 得1人未達3322

2021年 BPS | GHS
中文5+ 36.1% | 29.5%
英文5+ 55.7% | 63%
數學5+ 41.0% | 39.9%
--------------------------------------------
CEM5+ 44.3% | 44.1%
通識5+ 39.3% | 42.2%
--------------------------------------------
主科5+ 43.0% | 43.7%

3322 99.2% | 88%

BPS
https://www.bps.hk/hkdse-results

GHS
https://www2.ghs.edu.hk/achievement/hkdse/3/2021

tkhhung 發表於 22-5-6 23:40
怎解一定高中要補習 大仔不肯去

有人想追星
有人想補底

唔係點解咁多補習廣告?特別呢2年都冇乜上過實體堂,課程又飛書咁教,不過我相信係有學生唔洗補習嘅。  
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-5-7 06:17
有人想追星
有人想補底

識得有人唔使補習,自己買海量練習做,自己對答,成績非常好。

Poyau 發表於 22-5-7 01:31
BPS/GHS 2021年主科5+
中文英文各有所長 數學通識差不多
保底就 BPS 厲害 得1人未達3322

Bps老師們一定超失望,只欠一個學生,就可以取到100%3322

austism 發表於 22-5-7 21:33
Bps老師們一定超失望,只欠一個學生,就可以取到100%3322
甘都俾你估到

medicine 發表於 22-5-7 21:37
甘都俾你估到

因為我女係同一屆,未放榜之前,老師話今屆d學生質素ok, 希望可以做到100% 3322(其實再早一屆佢哋都想㗎la), 點知只欠一人。

其實有冇學校做到100% 3322?諗諗吓都幾難。

austism 發表於 22-5-7 21:42
因為我女係同一屆,未放榜之前,老師話今屆d學生質素ok, 希望可以做到100% 3322(其實再早一屆佢哋都想㗎l ...
好似暫時未有100%3322.之前最勁係北霸天,都係差一個(好似,記錯的話請指正).

medicine 發表於 22-5-7 21:49
好似暫時未有100%3322.之前最勁係北霸天,都係差一個(好似,記錯的話請指正).

唔好意思,我好蠢,請問邊間係北霸天?

真係要讚下Bps, 補底真係強,99.2% 3322, 真係好難做到的。

austism 發表於 22-5-7 21:56
唔好意思,我好蠢,請問邊間係北霸天?

真係要讚下Bps, 補底真係強,99.2% 3322, 真係好難做到的 ...

北,是指北區,霸天是指連"星期天"都想霸占來補課.故名"北霸天"(個人定義).
即鄧顯.

100%3322率,至今未有官津做到,可見難度.

medicine 發表於 22-5-7 22:01
北,是指北區,霸天是指連"星期天"都想霸占來補課.故名"北霸天"(個人定義).
即鄧顯.
本來打了"補習",發覺不夠精準,轉"補科",依然不足,似乎"補課"先係最大體現

medicine 發表於 22-5-7 22:01
即鄧顯.

好貼切的名字,乜咁chur!

咁直資學校,如果只計考DSE, 又有冇學校做到?唔好意思,咁多問題問,因為我好想知有冇學校咁堅

medicine 發表於 22-5-7 22:05
本來打了"補習",發覺不夠精準,轉"補科",依然不足,似乎"補課"先係最大體現

咁Bps又唔覺在學校有乜補習,至少我個女星期六、日都冇返學校補過課。

austism 發表於 22-5-7 22:05
我僅僅打官津,係唔想過於廣汎甘講"暫無中學".因除了官津直外,還有私及國際.好似見到的數據,目前暫無直資(都係初步記憶,無嚴謹查證.)做到.
相對來講,直應該係比較容易做到100%的.應該不難理解:自主收生嘛.所以只講官津

austism 發表於 22-5-7 22:11
咁Bps又唔覺在學校有乜補習,至少我個女星期六、日都冇返學校補過課。

...
我都係聼講過及係EK見過有會員討論時提到.指周六是有部分學生需要回去補課(北霸天).

austism 發表於 22-5-7 22:05

講開又講,舊年學校出DSE成績時,我沒想過差1個達到100%3322的難度,亦無往這方面去想.係EK"數據王"(即HKpapa852)私聊傾到.先大概知少少.

數據王都好耐無浦頭咯

medicine 發表於 22-5-7 22:30
講開又講,舊年學校出DSE成績時,我沒想過差1個達到100%3322的難度,亦無往這方面去想.係EK"數據王"(即HKpapa ...
宜家番睇過,原來數據王用的字句是:
"99.2%, 即係得1個人唔得? 應該叫佢覆核, 成功的話就係全港首間3322達100%既學校, 勁過出狀元"

medicine 發表於 22-5-7 22:37
宜家番睇過,原來數據王用的字句是:
"99.2%, 即係得1個人唔得? 應該叫佢覆核, 成功的話就係全港首間3322達10 ...

印象中好似鄧記試過~~~

mcl203 發表於 22-5-7 22:40
印象中好似鄧記試過~~~
前面有講過,都係差一個.(係數據王的數據)