用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學抽唔抽飛,求意見
樓主: travelman
go

福建中學抽唔抽飛,求意見 [複製鏈接]

其实我个女呈一其中一科失手,跌了很多,其實佢呈二已經番返正常級十內,所以佢真正實力唔止band 1尾,所以我真係希望可以抽到间好,但我又怕估錯band , 害了她,一个不幸,去了band 2尾学校,所以唔知怎样做才对她最好。谢谢各位意見。

travelman 發表於 22-5-5 21:41
其实主要我个女是band 1 尾,我怕唔小心估錯跌band. 我知中西区多band 1位,所以又想博一博。但如果有人知 ...

大抽獎一定有風險 但中西區對女仔來說 有充足band 1 學位 我不知道你邊間小學 如果係peter 仔 年年有20幾個女仔派YWG

travelman 發表於 22-5-5 21:48
其实我个女呈一其中一科失手,跌了很多,其實佢呈二已經番返正常級十內,所以佢真正實力唔止band 1尾,所以 ...

中西區,B2都有頗大比例入到英中喎。始終,中西區小學強弱懸殊,以4女小B1率佔優,變成貨源歸邊~~~

醒目開學勳章

其实主要我个女是band 1 尾,我怕唔小心估錯跌band. 我知中西区多band 1位,所以又想博一博。但如果有人知 ...
唔好靠估,有冇問過學校老師banding?

其实我个女呈一其中一科失手,跌了很多,其實佢呈二已經番返正常級十內,所以佢真正實力唔止band 1尾,所以 ...

不過,若你肯定認為自己係真B1,提你可以考慮全票入飛,唔好縮手呀,呢個係最穩陣排法。但,自評風險~~~

bobbob 發表於 22-5-5 21:51
唔好靠估,有冇問過學校老師banding?

学校冇帮我分柝,只是说band 1 尾,但又話唔知其他学校情况怎样。其实学校只希望你自己選,衰咗不要賴佢,最多唔鈡意,之后自己去叩门,讲真,叩门洗鬼佢讲,所以学校意見好廢。

travelman 發表於 22-5-5 18:16
請问我小女是band 1生,福中收了,但自行落選,我应否抽飛搏大抽奖?
请问福中是否大部分学生也是band 1生 ...

請問自1/自2是那兩間

mcl203 發表於 22-5-5 21:53
不過,若你肯定認為自己係真B1,提你可以考慮全票入飛,唔好縮手呀,呢個係最穩陣排法。但,自評風險~~ ...

如果我100%肯定,當然就抽冇懸念,所以才不知怎做。

travelman 發表於 22-5-5 21:55
学校冇帮我分柝,只是说band 1 尾,但又話唔知其他学校情况怎样。其实学校只希望你自己選,衰咗不要賴佢, ...

級10內話係B1尾,非常細校?~~~

歷年中西區好多b2女抽到英中,萬一唔好彩抽到差過福中,咪去叩門囉,宜家直資易叩咗,放心去抽吧!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

travelman 發表於 22-5-5 21:57
如果我100%肯定,當然就抽冇懸念,所以才不知怎做。

無辦法,呢啲係我一定會用嘅免責聲明~~~

mcl203 發表於 22-5-5 21:57
級10內話係B1尾,非常細校?~~~

呈二才级十內,但呈一加呈二是band 1尾。

travelman 發表於 22-5-5 21:59
呈二才级十內,但呈一加呈二是band 1尾。

90除4都有22.5人,已經假設係低於33.33%~~~

醒目開學勳章

如果你係12月收的話,我估福中都未有你的全港ranking。
我上年睇咗福中好耐,話佢差又一定唔係,話佢好又未算高
不過最終都放咗,博左個band 1A返黎( 前題係我覺得點都叩得返入band1學校) 不過網絡講嘅嘢真係冇責任呀,所以自己諗清楚

wincat 發表於 22-5-5 22:42
如果你係12月收的話,我估福中都未有你的全港ranking。
我上年睇咗福中好耐,話佢差又一定唔係,話佢好又 ...

谢谢你的意見。以你所知,佢收的学生会是主要什么banding? 另外,为什么佢英文會俾出面band 1学校差?

醒目開學勳章

travelman 發表於 22-5-5 21:55
学校冇帮我分柝,只是说band 1 尾,但又話唔知其他学校情况怎样。其实学校只希望你自己選,衰咗不要賴佢, ...
如果係中西區band 1尾又唔使憂,最驚老師係講緊全港band 1尾。。。

醒目開學勳章

travelman 發表於 22-5-5 22:55
谢谢你的意見。以你所知,佢收的学生会是主要什么banding? 另外,为什么佢英文會俾出面band 1学校差?
...

我覺得佢係收緊band one嘅( 咁當時我都問過班主任意見, 佢都係咁講 ), 佢收運動叻嘅, 又有小學上嚟嘅, 又收內地尖子, 咁中文好啲都係正常嘅 (戴頭盔先.. 個人意見)

wincat 發表於 22-5-5 23:07
我覺得佢係收緊band one嘅( 咁當時我都問過班主任意見, 佢都係咁講 ), 佢收運動叻嘅, 又有小學上嚟嘅, 又 ...

謝謝你的資料及意見

travelman 發表於 22-5-5 22:55
...

比你參考吓福中會收咩banding學生:

2年前識人攞咗福中offer冇大抽獎,最後叩入港華。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-5-6 06:56
比你參考吓福中會收咩banding學生:

2年前識人攞咗福中offer冇大抽獎,最後叩入港華。

謝謝你的資料,即佢收的學生是band 1.
‹ 上一主題|下一主題