用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 vs 坑真
樓主: datejust
go

港同 vs 坑真

其實當年我小朋友都是這兩間揀一,最終揀港同,因為我小朋友活潑愛講話,另外我唔想佢到大學才學習和同輩男性相處。快唔快拍拖就冇得預,不過如果大家中學都未拍拖,女校生一讀大學比較快拍拖係事實。

mikalaw 發表於 22-5-5 17:24
其實當年我小朋友都是這兩間揀一,最終揀港同,因為我小朋友活潑愛講話,另外我唔想佢到大學才學習和同輩男 ...
我個人偏好都係男女校多於男或女校,雖然好多名校都係男/女校。

mikalaw 發表於 22-5-5 17:24
其實當年我小朋友都是這兩間揀一,最終揀港同,因為我小朋友活潑愛講話,另外我唔想佢到大學才學習和同輩男 ...

幾十年前朋友讀女校,之後入左工程係,完全冇問題,又或者佢唔吸精,男仔頭。所以我覺得冇分別,反而心態未成熟,又或者太細拍拖仲麻煩。

回覆樓主:

咁坑真網上課程安排怎樣?之前上到全日課嗎?

behappypapa 發表於 22-5-6 07:33

這又是另一考慮,請別介意,我絕不是話你朋友。現今 TB 越來越多,我比較保守,我估女校 TB 比例應多過男女校呱,我自己接受唔到。
當然,我指有得揀的男女校和女校差不多時才揀男女校。如果間女校比較優勝,當然會揀番女校。

如果為成績而不是全人發展, 死版而沒有創意...坑真否則選港同

現今已不是死記難背操卷的年代

jshho1018 發表於 22-5-6 19:14
如果為成績而不是全人發展, 死版而沒有創意...坑真否則選港同

True Light Middle School, Mission :
https://tlmshk.edu.hk/about-tl/motto-and-mission/

jshho1018 發表於 22-5-6 19:14

我唔知你係咪兩間學校都讀過?否則你咁講對坑真好唔公道。大家最後都係面對dse, 個分別係咪你講得咁大?

ok3 發表於 22-5-6 19:28
我唔知你係咪兩間學校都讀過?否則你咁講對坑真好唔公道。大家最後都係面對dse, 個分別係咪你講得咁大? ...

坑真都係走全人,似乎,大部分傳統學校都係走全人,全人並非新玩意~~~

回覆樓主:

現在確實不是死記難背年代,莫講話中學,相信小學都唔得。暫時我未聽過有邊間中小學死背可以有級頭,頂多合格。
我對仔女都是讀傳統學校,佢地要了解成課書先做到份卷,有時他們的答案有個人見解老師沒有說錯只要他們有 point 便有分,原全唔覺死版。

ok3 發表於 22-5-6 19:28
我唔知你係咪兩間學校都讀過?否則你咁講對坑真好唔公道。大家最後都係面對dse, 個分別係咪你講得咁大? ...
我估呢度大部份學校之間比較,除咗公開成績或者課外活動表現,其他都係家長心中嘅主觀感受,好少自己小孩剛巧都係嗰幾間讀而得出嘅結論,不要太介懷。

phinarto 發表於 22-5-6 20:07
我估呢度大部份學校之間比較,除咗公開成績或者課外活動表現,其他都係家長心中嘅主觀感受,好少自己小孩剛 ...
我又唔係介懷,反正兩間學校都唔關我事。只係厚多士,睇唔過眼有人咁講嘢……

JAL 發表於 22-5-5 13:20
當年我女都係 港同 vs 坑真,最尾比佢揀佢選左坑真,雖然功課多但佢讀得好開心,老師好又快識到朋友。
...

你好啊!好開心見到你地討論坑真,又有用家分享,好及時,坑真收左我囡。我好想了解多d坑真。但路途真係遙遠,要用一個小時。好浪費時間,怕會影響做功課和讀書成績。放學如果要返屋企zoom係幾點?會唔會趕唔切?謝謝(emoji)

JAL 發表於 22-5-5 13:24
坑真既校長,老師,工友們老非常關愛同學,支援又好,同學一有唔明只要肯問,老師一定幫忙,當年我只係擔心 ...

請問支援係指咩呢?之後點返校?地鐵巴士?校車?要幾耐到校?謝謝

回覆樓主:

放心啦,放學後不用 zoom   , 如果在停實體課的日子,都係 zoom 半日。放 1:30pm, 不過我因女動作慢回家吃飯也要 around 2:20pm, 所以 lunch 那餐一般很肚餓吃得很多。

至於支援,如果有些科目同學追不上,老師會抽時間幫她們補下課,還有他們老師和同學之間有 google chat (類似 whatsapp),有什麼問題同學可除時問老師,老師亦好快覆她們。雖然唔多就腳但她們大個女得好快,係初時唔慣,上校可選校車,亦有巴士和小巴在銅鑼湾,北角亦有巴士。

我好欣賞坑真的校園氣氛,師生真的可以做到有愛的校園的感覺。

回覆樓主:

如果有時間,可以在 youtube search "truevision'' (類似校園電視台之類,有些有趣的老師和同學的點滴,頗有趣,可透過螢幕感受下這所學校

JAL 發表於 22-5-7 07:33
放心啦,放學後不用 zoom   , 如果在停實體課的日子,都係 zoom 半日。放 1:30pm, 不過我因女動作慢 ...

謝謝你回覆。2:20可以回家食飯已經算好。如果實體課現在還是半日嗎?都係放1:30?學校有精英班嗎?北角巴士是指41A嗎?有否搭過?早上繁忙時間會否等好耐先上到車?謝謝你

回覆樓主:

不用客氣。實體課現在是半天放 1:30pm. 有分精英班。
在北角上車是否 41A 不好意思我都忘記了,還有由於我們早上坐校車所以早上是否等很耐我也不清楚。

JAL 發表於 22-5-7 09:14
不用客氣。實體課現在是半天放 1:30pm. 有分精英班。
在北角上車是否 41A 不好意思我都忘記了,還有由於我 ...

謝謝你啊

回覆樓主:

如果擔心,可以的話,趁着現在巳上實體課,早上可到銅鑼湾或北角觀察一下,他們現在半天上學時間是在早上 8:20開始上第一堂。
當年我沒有早上出去看因為諗住坐校車,不過都有試過帶呀女由北角或銅鑼湾試試坐車上去。