用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港同 vs 坑真
go

港同 vs 坑真 [複製鏈接]

大家會點選擇?
家住西九
   4    0    0    0

你個女點睇?佢自己應該有個preference, 至少想讀男女校定女校,都有個睇法吧。

phinarto 發表於 22-5-5 11:33
你個女點睇?佢自己應該有個preference, 至少想讀男女校定女校,都有個睇法吧。 ...

我哋都有睇法,不過都想知道其實人嘅見解,可能有啲嘢我哋未想到!
攞多啲意見睇法!

datejust 發表於 22-5-5 12:44
我哋都有睇法,不過都想知道其實人嘅見解,可能有啲嘢我哋未想到!
攞多啲意見睇法!
...

得個標題,可以點俾睇法?~~~

回覆樓主:

當年我女都係 港同 vs 坑真,最尾比佢揀佢選左坑真,雖然功課多但佢讀得好開心,老師好又快識到朋友。

回覆樓主:

坑真既校長,老師,工友們老非常關愛同學,支援又好,同學一有唔明只要肯問,老師一定幫忙,當年我只係擔心交通唔就腳

JAL 發表於 22-5-5 13:20
當年我女都係 港同 vs 坑真,最尾比佢揀佢選左坑真,雖然功課多但佢讀得好開心,老師好又快識到朋友。
...

咩叫多呢?比較港同多? 每晚做到好夜嗎?定和一般中學也差不多呢?

JAL 發表於 22-5-5 13:20
...

最緊要讀得開心!
係呢,點解當年揀坑真?阿女想讀女校?

回覆樓主:

中一可能未捉到節奏,加上呀女平時做野慢底,一 zoom 完 lunch 做功課都搞到8至9點,不過佢慢慢成長加上唔明有哥哥幫下佢所以明顯好了。我無比較港同和坑真的功課量,要有成績操卷真係唔少得,咁學校有操下佢我就唔再比咁多其他佢啦

至於男女校和女校,各有各好啦,可能因為哥哥男校我又覺得 ok, 所以呀囡選女校都好放心,其實好多時女校仲好,佢地好多活動都 design 比女仔相對更投入,仲有私心係減低機會細細個拍拖

phinarto 發表於 22-5-5 14:18
最緊要讀得開心!
係呢,點解當年揀坑真?阿女想讀女校?

其實好大因素當年去過坑真 open day, 佢感覺非常好,佢話學校入面D姐姐個個都好好人好 nice, 當日咁岩校長又同佢傾計,佢又話圖書館又靚,又有泳池噴水池有魚仔,所以當年就報佢啦,我地都好感恩佢地收左呀女。

JAL 發表於 22-5-5 14:42
其實好大因素當年去過坑真 open day, 佢感覺非常好,佢話學校入面D姐姐個個都好好人好 nice, 當日咁岩校長 ...

多謝妳嘅資訊,我囡又係去完open day後好鍾意坑真,我哋都有機會同副校長傾計,副校問佢讀邊間小學,有鼓勵佢如喜歡坑真就即管報名,好幸運真係收阿囡!

JAL 發表於 22-5-5 14:37
中一可能未捉到節奏,加上呀女平時做野慢底,一 zoom 完 lunch 做功課都搞到8至9點,不過佢慢慢成長加上唔 ...

請問妳囡囡而家中幾?
平時幾樣功課? 評估,測考幾多?週末有無機會輕鬆吓玩吓?

回覆樓主:

唔使客氣,其實兩間都係好學校,當初我地大人覺得坑真係傳統學校可能無港同咁開心等等,不過出奇地入面個個都好好 (至少我地接觸過的)仲好有愛,有時老師在小息亦會同同學傾計,有實體課時放學回家亦會和我分享老師講既笑話和有趣既事,佢讀得好有歸屬感呀!哥哥學校有好重兄弟情,咁妹妹亦開始有自己一班閨蜜

回覆樓主:

佢今年中二,正常兩測兩考,唔會每個週未都有時間玩,不過佢久唔久都會約下同學,因為咁,如果可以,我隨緣地逢星期五比佢和同學慢慢 lunch (在上半日學的日子)

JAL 發表於 22-5-5 15:06
佢今年中二,正常兩測兩考,唔會每個週未都有時間玩,不過佢久唔久都會約下同學,因為咁,如果可以,我隨緣 ...

真係好多謝妳

JAL 發表於 22-5-5 13:24
坑真既校長,老師,工友們老非常關愛同學,支援又好,同學一有唔明只要肯問,老師一定幫忙,當年我只係擔心 ...
真係好吊腳, 你們住邊區呀? 如何返學?

回覆樓主:

我住東區,早上坐校車
由於放學無校車,所以頭半個月我唔放心去接佢放學,到佢識到朋友啦就自已和同學仔齊齊放學回家,聽佢地講,如果好天就一齊行落跑台山坐 mtr, 有時就坐巴士或小巴落銅鑼湾轉車,亦有時直接坐 81巴士回家

識有老師教完坑真教港同。他說兩間學校學生上堂有明顯分別,坑真多數個個坐定定乖乖上堂,港同嘅就比較主動,氣紛冇咁靜。如果你千金是interview 入港同,不是直升的,相信她都比較開朗活動,interview 唔會驚驚。成績就坑真好少少,不過年年有些不同。

回覆樓主:

我們不是直升的,其實妹妹不是十分活潑少少偏向靜,不過有人問佢佢會答或講多少少,我記得當年 in 港同佢回家分享說分組比賽時她先觀察和待組員表達先,之後才說出自己的觀點和改善的可行性。
兩間是很不同又好的學校,當年我也偏向坑真,你講得岩,港同偏向收主動的學生,我們報時有給妹妹見識下既心態去 interview, 沒想到有 offer

mikalaw    發表於 22-5-5 18:02

回覆樓主:

我還記得當年 (兩兄妹都是) interview 直資時叫他們做回自己,有不懂的唔出奇,試下用自己理解去答便可, 感受下 interview 緊張既氣氛,因為這些機會不是常常有,係人生既一部分,成功失敗也好將來回想會有一分內心微笑
‹ 上一主題|下一主題