用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 BPS vs SPCS
樓主: kongman
go

BPS vs SPCS [複製鏈接]

mcl203 發表於 22-5-5 12:01
一早部署玩倒插,唔會唔識計利弊吧。等於中四走IB,亦無理由唔去計過數先~~~
...
咪即"係捨近而求遠",係咪可以理解為"無事不登三寶殿"?

medicine 發表於 22-5-5 12:05
咪即"係捨近而求遠",係咪可以理解為"無事不登三寶殿"?

咁又唔係喎,部署玩倒插,係未必成功㗎喎,無人預計玩唔成倒插要投奔怒海瓜。話咗玩倒插,就係計過數對自己有利,肯定咗嘅預計就硬闖啦~~~

mcl203 發表於 22-5-5 12:10
咁又唔係喎,部署玩倒插,係未必成功㗎喎,無人預計玩唔成倒插要投奔怒海瓜。話咗玩倒插,就係計過數對自 ...
係咪"趨吉避兇"合適啲?兜甘遠

kongman 發表於 22-5-5 09:18
如果二選一,應如何抉擇(校風、師資、學習風氣、課外活動等)?

B記校友,有中同女讀緊Paul con 小學部。bps始終官校,校風比較純樸,但師資官校真係唔好太大期望。我估學習風氣同課外活動兩間應該差別不大吧。
不過想當年,真係好羡慕Paul con套靚校服(emoji)

蓮蓉包 發表於 22-5-5 13:38
B記校友,有中同女讀緊Paul con 小學部。bps始終官校,校風比較純樸,但師資官校真係唔好太大期望。我估學 ...
謝謝你的意見,希望有多些用家或其親友可分享一下。

回覆樓主:

我是B記校友,女兒讀SPCS
我好鍾意BPS, 聽人分享,而家B記比以前嚴格。如果鍾意玩體育或音樂,B記比較好。

最後揀咗SPCS, 係想喺高中時有得選擇讀邊個課程,如果中文唔夠好,起碼可以有機會考GCSE用non jupas 方式入大學。SPCS 課外活動選擇較少,冇咁flexible.

其實如果兩間都收,你囡囡一定好叻。基本上喺邊間讀應該分別不大。

cmir 發表於 22-5-5 17:29
我是B記校友,女兒讀SPCS
我好鍾意BPS, 聽人分享,而家B記比以前嚴格。如果鍾意玩體育或音樂,B記比較好。
...
其實我地都已經講出左重點啦.

即有一間多一個非DSE的選擇,就睇樓主是否需要優先考慮.其餘,都差不多.當然,吹毛求疵,總可以揾到好多不同出來.

EK應該不會陌生,我係小白菜家長

SPCS的中史和中國文學是否比較弱?

kongman 發表於 22-5-7 16:32
SPCS的中史和中國文學是否比較弱?

你可以係annual report 搵到資料,亦有指出有幾多人應考

我有看到這些資料。為什麼這麼少人讀中史和中國文學?有用家可以分享一下嗎?

kongman 發表於 22-5-7 17:06
我有看到這些資料。為什麼這麼少人讀中史和中國文學?有用家可以分享一下嗎? ...

英中附有英小,都係偏中文類同科唔受歡迎㗎啦~~~

我係b記家長,個女剛畢業,我女成日話b記老師好,尤其是教phy Chem bio 某些老師,我女讀得好舒服又輕鬆咁畢業, 順利入三大。

ykk9y    發表於 22-5-8 09:35
‹ 上一主題|下一主題