用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 他區搬去九龍區,banding會否降好多?
樓主: Tonia129
go

他區搬去九龍區,banding會否降好多?

回覆 Tonia129 的帖子

乙一:1A(華英、迦密、旅港,3選一)乙二:1B(銀禧、黄笏南,2選一)
乙三:1B-C(邱佐榮)
以丘佐榮做保險線
PS:建議不選迦密+銀禧,因選喇沙+華英就多不合這2間。另華英裝修,迦密仲多人考。九龍城多B1位,但留意多直繫校+女校。加上小學不是本區叩門真係只憑實力,如果本身離島即使B1A生,在叩門時可能跌subgrade
冒得多少風險,因人而異,以上意見參考參考

angelacms 發表於 22-5-10 13:19
回覆 Tonia129 的帖子

好難講,除咗區與區比,更多係自己小學在全港排名,我小朋友在新界區,自行考九龍城 ...

去邊CHECK自己是否跌BAND?

bananaGi 發表於 22-5-18 13:41

看看由那區去那區 本身組別

bananaGi 發表於 22-5-18 13:41
去edb check,不過佢唔會答你。其他人都只能靠估

ok3 發表於 22-5-18 14:14
去edb check,不過佢唔會答你。其他人都只能靠估

所以都好抽象下.....

bananaGi 發表於 22-5-18 14:18
所以都好抽象下.....
其實係。自己嘅實際banding你唔會知,由一區轉去另一區,實際有幾多人升band或跌band你亦唔會知.

回覆 bananaGi 的帖子

上面的説得對!我小朋友嗰case,佢入返跨區同banding的學校,所以話冇跌banding。其實我觀察到如果小學升中多入跨區校(我哋嗰間每年约10+%),好似跨區跌banding冇咁嚴重,當然要看埋小朋友係咪presentable,presentable小朋友係jetso。

Tonia129 發表於 22-5-15 22:46
回覆 Poyau 的帖子

自1華英,但未入。自2也未入,老師建議旅港,但我填咗喇沙。
怨我直言,搬去九龍城區只代表在九龍城區大抽獎,
離島小學始終是離島小學,唔會因為搬區突然變身九龍城小學生,所以對自行是一點幫助也沒有,喇沙華英可能從未自行收過貴小學的學生,可謂毫無 track record 可言,自行要考入是十分困難的!

小鹿揀學校 發表於 22-5-19 09:57
怨我直言,搬去九龍城區只代表在九龍城區大抽獎,
離島小學始終是離島小學,唔會因為搬區突然變身九龍城小 ...
係呀,所以想知大抽獎會否降banding呢

Tonia129 發表於 22-5-19 19:08
係呀,所以想知大抽獎會否降banding呢

我當年嘅做法係去考幾間Band one直資,就會知道大概水準。