用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英中學
go

華英中學 [複製鏈接]

請問可以分享一下華英在功課壓力、英文語境、師生以至友儕關係、課外活動等非學術方面的情況嗎?女兒小學屬於非傳統教學,英文科較好,但有點懶散,擔心會讀得吃力。本身已有匯基東九龍offer。謝謝!
   0    0    0    0

回覆 ppoon1001 的帖子

睇成績華英略勝, 但好谷, 校舍細, 匯基英文好, 資源夠

謝謝您!

初中唔谷,校長老師都好好!      高中操paper,如小朋友係自動波學習是非常好既學校

回覆 Pinkyong 的帖子

請問可以解釋一下自主學習的意思嗎?因為現時在非傳統小學就讀,常常要自己找資料做專題報告。大概是指這種教學模式?

如果小朋友比較懶散, 可能會比較吃力啲, 眼見自己小朋友上年升中一, 老師也不會過份催谷及給予過大壓力, 下學期就未知, 我自己小朋友比較自動溫習, 成績算比較上遊, 同班有啲同學比較懶散, 成績就比較後 因此小朋友會有啲唔開心

簡而精,說中重點。非常同意呀!

學校沒有精英班,名次只有前50%會寫在成績表上。 如學生對自己有要求會努力追上前。

當年都係華英匯基二揀一,選擇了華英

manto216 發表於 22-5-5 23:59

如果小朋友比較懶散, 可能會比較吃力啲, 眼見自己小朋友上年升中一, 老師也不會過 ...

請問華英平時多唔多小測?
我囝就係你講嗰類懶散小朋友,係有測驗考試先會溫書。

回覆 day_bo 的帖子

阿女都係咁,考試才會溫下,功課過到骨就算,學校的網上學習材料,除非指明係功課,否則一次都沒有登入過

cmfckyccl 發表於 22-5-6 07:31

當年都係華英匯基二揀一,選擇了華英
可以分享一下原因嗎?我知道單純看成績選擇華英是錯不了,但匯基英文好像比較好,我想保持阿女的英語水平,也有機會多學一種外語。其實兩者各有優勝之處,但阿女對兩間學校都沒有特別正面或負面感覺,所以有點糾結

ppoon1001 發表於 22-5-6 11:36
回覆 day_bo 的帖子

阿女都係咁,考試才會溫下,功課過到骨就算,學校的網上學習材料,除非指明係功課,否 ...
完全一樣.....交到功課唔欠交就算...小學平時考試前一兩日先肯認真温下真係唔知O岩唔O岩自主學習...

因為華英是傳統高質素既英中,我相信無論師資或教學質素都是有保證的。加上當年我為了了解多D,專程去學校附近望下,見華英學生哥落小巴時都會習慣向司機講聲唔該晒,令我留下好好既印象。

讚👍🏻

應該咁講自主學習學生會讀得比較輕鬆,英文較好會輕鬆D,因華英數學比較深中一要時間適應。

我個小朋友今年DSE,最開心既高中三年都因疫情停晒所有活動,但上年11月打針夠7成,學校12月即刻安排旅行同陸運會希望比S6學生最後一年可以參與。

非常認同,細路輕鬆,家長輕鬆,升中後,我可以有番自己興趣

Pinkyong 發表於 22-5-6 20:21
應該咁講自主學習學生會讀得比較輕鬆,英文較好會輕鬆D,因華英數學比較深中一要時間適應。 ...
多謝您的寶貴意見,也提醒了我應該開始為英數做準備

ppoon1001 發表於 22-5-6 11:44
可以分享一下原因嗎?我知道單純看成績選擇華英是錯不了,但匯基英文好像比較好,我想保持阿女的英語水平, ...

2021年整體/中英數5+/4+
華英 皆遠高於 滙基KE

華英
http://www.waying.edu.hk/MainSite/About_WYC.php?cid=17

https://drive.google.com/file/d/1bQnaIMlslxaUEvHLFicGuZ9EYMPrTlME/view

滙基KE
https://www.uccke.edu.hk/admission/dse-results-s6-repeaters/

https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2021/07/UCCKE_2021_DSE_results.pdf
‹ 上一主題|下一主題