用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一線津小全級10名
樓主: yeungmanting
go

一線津小全級10名  

mcl203 發表於 22-5-5 16:27
又未必,無論學校老師教嘅方法如何,你都係要跟住佢個mode去做,當然唔否定帶主觀,甚至偏私~~~

想當 ...

呢樣真係要懂得迎合大眾/主流審美標準

ok3 發表於 22-5-5 15:36
跟住引申到, 有啲人冇音樂細胞, 點解音樂要呈分?! (雖然我個人覺得VA, music唔應該要計呈分) ...
音樂 VA 計, 唔明點解 PE 冇囉

zaba 發表於 22-5-5 16:54

PE可以出示醫生證明,唔使上。中英數常呢啲唔得~~~

zaba 發表於 22-5-5 16:54
呢個point其實都有好多人提過,係差在未有人司法覆核

zaba    發表於 22-5-6 08:56

ok3 發表於 22-5-5 17:26
呢個point其實都有好多人提過,係差在未有人司法覆核

呢啲邊有得覆,你係港少游泳隊,學校考你踼足球,你都可能~~~

mcl203 發表於 22-5-5 17:31
呢啲邊有得覆,你係港少游泳隊,學校考你踼足球,你都可能~~~
...
你搵到長洲覆核王幫手就變得有可能架啦

mcl203 發表於 22-5-5 17:02
PE可以出示醫生證明,唔使上。中英數常呢啲唔得~~~
明呀, 但係講全人發展 (我估呢個係當初要計埋音樂 VA 既原因), 點可以冇 PE 先? 健康人生緊唔緊要吖? 如果係冇法包涵晒全人發展既各個方面, 就只係中英數常算啦, 成件事都唔 logical

zaba 發表於 22-5-6 08:56
明呀, 但係講全人發展 (我估呢個係當初要計埋音樂 VA 既原因), 點可以冇 PE 先? 健康人生緊唔緊要吖? 如果 ...

香港教育制度表面公平其實重女輕男,
以前都係因為有女仔家長抗議,先攪到升中男女平均分配,事實係女仔在高小普遍叻過男仔!

如果計埋PE, 又會有女仔家長話唔公平了

rsx 發表於 22-5-6 09:40
香港教育制度表面公平其實重女輕男,
以前都係因為有女仔家長抗議,先攪到升中男女平均分配,事實係女仔在 ...
我個係囡, 但我支持包埋 PE一係就音藝體全部唔會計

rsx    發表於 22-5-6 10:35

http://pingsum.blogspot.com/2008/12/blog-post_4807.html
教統局於2002年起開始男女混合派位,即是到2009年時,首批學生將會參與大學派位

自行:我估計學校會自行一半男孩一半女孩就算男孩成績冇那麼好
抽籤:比較好嘅學校真的會多好女孩子嗎?

其實反過來說,不如考大學都係分開男女一半?

不少歐洲國家嘅國會或內閣都係一半一半了

https://www.hkfsd.gov.hk/chi/recruitment/recruit/
消防處,男女同一標準

https://www.immd.gov.hk/hkt/recruitment/index.html#bb
入境處,同一標準

https://www.police.gov.hk/ppp_tc/15_recruit/fitness.html
警務處,不同標準

gracelam 發表於 22-5-5 07:01
以機會率計,某啲區反而大抽獎易過自行入。

自行B1A基本係TOP 3天下, 之後都係等同區抽入咁

大校150人, 考個TOP 20都唔係易, 但都變成次等了.

rsx 發表於 22-5-5 09:28
其實拎A根本不是代表叻和勁, 千其不要被誤導, 因為一般學校86分已經係A, 當你平均分88, 應該都係考廿幾, 加 ...

TRUE

Maggieb1122 發表於 22-5-5 09:53
十分讚同,我女便是。昨天知道同學入到我女自一選的中學巳知無望.其實我女也不差,整體成績較她的同學好, ...

整體成績較她的同學好,但呈分排名不及她??

為何會咁???

bananaGi 發表於 22-5-18 14:17

呈分排名計加權標準分

Poyau 發表於 22-5-18 14:20
呈分排名計加權標準分

我校已標準化再計平均分排名次... 是否已好接近?

bananaGi 發表於 22-5-18 14:28
我校已標準化再計平均分排名次... 是否已好接近?

有無加權?

bananaGi 發表於 22-5-18 14:17
可能係非呈分果幾科拉高/拉低左, 時有發生, 但名次一般係一兩個上落!

Poyau 發表於 22-5-18 14:51
有無加權?
請教什麼是加權??