用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學校宿舍有蝨
樓主: WUINE
go

[英國] 學校宿舍有蝨 [複製鏈接]

anitawong21 發表於 22-5-5 21:00
其實哩D應該係宿舍做喎,同埋冇理由得你小朋友一個中招,就算你清走晒,隔離房又會走兩隻過嚟點可能斷尾呢 ...
係囉,我都覺得明明係宿舍問題,點解變咗係樓主個仔嘅問題?樓主公子搬開D蝨都唔會自己消失依然起宿舍度。我無諗過原來宿舍會有蝨,大家小朋友返香港屋企時真係要小心處理仔女嘅行李。

yuyueng 發表於 22-5-7 12:35
係囉,我都覺得明明係宿舍問題,點解變咗係樓主個仔嘅問題?樓主公子搬開D蝨都唔會自己消失依然起宿舍度。 ...

係呀 ,唔止宿舍問題,回港仲要入住檢疫酒店,都係要小心的 。

etoile 發表於 22-5-7 11:49
學校要做嘢,只係安排學生轉宿舍,咪間接擴散D蝨?!
之前懷疑屋企有床蝨,研究結論都係熱能滅蝨最徹底,呢 ...
問題係寄宿家庭醫生話阿仔仍然有床蝨問題,學校帶阿仔去睇嘅醫生就話床蝨問題已解決,佢只係濕疹。只係開啲藥膏俾佢先。

我哋都認為床蝨問題未解決, 所以唯有自己嚟

katrinafu 發表於 22-5-7 13:26
係呀 ,唔止宿舍問題,回港仲要入住檢疫酒店,都係要小心的 。

係, 多謝提示!
我哋都打算叫阿仔回港前棄掉所有衣服行李,再一次全部買過新

我反而好奇係邊間學校,同學校反映左之後學校點樣去處理?

cfs 發表於 22-5-7 14:12
其實我都想知。

WUINE 發表於 22-5-7 13:52
問題係寄宿家庭醫生話阿仔仍然有床蝨問題,學校帶阿仔去睇嘅醫生就話床蝨問題已解決,佢只係濕疹。只係開啲 ...

如果只係濕疹唔係床蝨,咁點解要搬宿舍 ?根本就自相矛盾。
係床蝨嘅話,應該唔止阿仔一個受罪。 如果你唔熟其他英國家長,就叫阿仔問下有冇宿友同佢一樣。尤其是搬咗宿舍之後,新宿舍其他人有冇同樣問題,有就肯定係床蝨擴散咗去新宿舍。 其實housemaster自己唔驚嘅咩?因為啲床蝨遲早會蔓延去佢屋企。

cfs 發表於 22-5-7 14:12

我唔係專業醫生,唔100%肯定到底係寄宿家庭醫生啱,抑或學校醫生啱,所以呢刻開學校名感覺對學校唔公平,同埋阿仔仲讀緊。
學校安排轉宿舍之外,就冇乜跟進,全憑寄宿家庭醫生開既少少藥,即使Easter去寄宿家庭前安排醫生做一次檢查,都係應寄宿家庭要求。學校理由係阿仔嘅新舊roommate  都冇感染(呢樣又係事實),所以認為床蝨問題已解決或根本無床蝨問題。

etoile 發表於 22-5-7 15:17
如果只係濕疹唔係床蝨,咁點解要搬宿舍 ?根本就自相矛盾。
係床蝨嘅話,應該唔止阿仔一個受罪。 如果你唔 ...
搬宿舍係我地要求

WUINE 發表於 22-5-7 18:57
搬宿舍係我地要求

咁除咗被咬,有冇捉到床蝨或者bedding上面見到一點點黑色?
學校淨係俾佢搬宿舍,冇做滅蝨工作?
我之前俾嘢咬,以為係床蝨,落DE粉噴天盐清做咗3個星期,但係滅蟲公司上到嚟話唔係床蝨,白做一餐。

WUINE 發表於 22-5-7 18:54
我唔係專業醫生,唔100%肯定到底係寄宿家庭醫生啱,抑或學校醫生啱,所以呢刻開學校名感覺對學校唔公平, ...

哦咁可以唔開名私下PM,我正在搵學校,學校處理方法都係我要考慮,又或者學校位置丫,南部?東部?中部
不過其他同學冇嘢,又奇怪喎,照計同房一定一齊中架,正常屋企連廳都會有,冇理由同房或者隔離房冇。
希望你的問題可以解決,我都唔識呢啲嘢幫你唔到

peggy 發表於 22-5-5 01:06
用尤加利精油+薰衣草精油+火酒,噴床鋪、地毯、窗簾、房間周圍。

借問聲…尤加利精油和薰衣草精油可在英國買嗎?謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 22-5-7 21:29
借問聲…尤加利精油和薰衣草精油可在英國買嗎?謝

Amazon UK 搵啦, 好容易買到 ,有機的又有 , 品牌選擇又很多 。

katrinafu 發表於 22-5-7 21:32
Amazon UK 搵啦, 好容易買到 ,有機的又有 , 品牌選擇又很多 。

好的,謝謝
http://hk.myblog.yahoo.com/

WUINE 發表於 22-5-7 13:52
問題係寄宿家庭醫生話阿仔仍然有床蝨問題,學校帶阿仔去睇嘅醫生就話床蝨問題已解決,佢只係濕疹。只係開啲 ...

宿舍咁大地方,就算專業滅蟲公司都要花好多時間至搞得掂啦,可況一個細路?連對住醫生都唔敢講,好明顯學校唔想揚,不過你哋又太溫和,學校咪拖得就拖!

其實無論咩級數學校都好怕俾人唱!首先,哩間學校你係咪經agent報?有冇用當地監護人公司?如有,你有冇同佢哋講過?佢哋有責任幫你向學校投訴,亦有機會搵到其他同公司兼同校學生去了解下。不過無論agent及監護人有否做過嘢,你而家要做嘅唔係買殺蟲水,你要正式出一個投訴email俾校長,內容係話你已經向宿舍投訴過床蝨問題,但一直冇解決,唔單止對呀仔嘅身體、精神上及學習上造成極大困擾,亦波及寄宿家庭!仲要呃醫生話已解決咗,話佢只係濕疹,作為家長嘅你對於學校嘅處理方式非常失望,反映出學校嘅管理及衛生環境好有問題,亦冇盡保護學生嘅責任!為咗唔好影響聲譽,學校必須盡快搵滅蟲專家嚟處理好佢,否則不排除會向有關部門及該區council投訴。你個email要@埋俾正副宿監、收生部代表、照顧呀仔嗰位tutor,學校infirmary 呀頭、監護人及其head office負責人、最最最緊要@埋你個agent(包括head office 及幫你經手嗰個,如果你知大老細email就@埋佢),因為agent係學校米飯班主!
8-)

anitawong21 發表於 22-5-7 22:17
宿舍咁大地方,就算專業滅蟲公司都要花好多時間至搞得掂啦,可況一個細路?連對住醫生都唔敢講,好明顯學 ...
多謝你嘅提議,而家寄宿家庭講明拒絕再收留阿仔之後,監護人公司已經向學校housemaster 反映,一齊跟進,再睇佢地跟住點。

WUINE 發表於 22-5-7 23:35
多謝你嘅提議,而家寄宿家庭講明拒絕再收留阿仔之後,監護人公司已經向學校housemaster 反映,一齊跟進,再 ...

你試下去amazon uk揾neem oil,賣DE粉公司話搽上身可以防蝨咬。佢哋另外有種床褥套可以包住整張床褥,可以防止藏身床褥嘅蝨走出黎咬人,亦防止有蝨走入去匿埋。
希望你個問題儘快得到解決!

etoile 發表於 22-5-7 19:13
咁除咗被咬,有冇捉到床蝨或者bedding上面見到一點點黑色?
學校淨係俾佢搬宿舍,冇做滅蝨工作?
我之前俾 ...
又無一點點黑色喎

etoile 發表於 22-5-8 00:30
你試下去amazon uk揾neem oil,賣DE粉公司話搽上身可以防蝨咬。佢哋另外有種床褥套可以包住整張床褥,可以 ...
唔該晒, 都打算暑假完返過去就用你講既床褥套

係咪床蟎,唔係床蝨?
我見你話仔有濕疹,而新舊roommates 又無事!
因為去新地方的床,好多人都會敏感發作,你買床褥套或床墊比仔,唔好直接用學校的床單,應該會有改善!
‹ 上一主題|下一主題