用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 一心入三大閒科
樓主: chitchit0520
go

一心入三大閒科  

chitchit0520 發表於 22-5-6 18:42
咁點解佢都只係入到嶺大啊?

我仔唔肯學簡體字

暴露年齡系列,UM, 想當年係好難入到中大/港大的。
恕我不能回答的太清楚!

hugub 發表於 22-5-6 09:41
呢科如中Weighting真係唔洗高分,我仔果時都係一心入UST engine,硏究過maths及phy有5,其他4科考3-4都已經 ...
心目中year2 想讀咩major

焯媽媽 發表於 22-5-6 18:49
暴露年齡系列,UM, 想當年係好難入到中大/港大的。
恕我不能回答的太清楚!
...

我估當年還未有科大,理大、城大都主要辦文憑課程,全港只有兩三千個大學學位的年代(也是我的年代!)

ElaiUKStudy 發表於 22-5-8 22:17
我估當年還未有科大,理大、城大都主要辦文憑課程,全港只有兩三千個大學學位的年代(也是我的年代!):da ...

其實科大已開,只係如果係純文科學生的話,機會真的太少了,只有港大中大!
我這類文商社科護理學生,機會相對多好多呢!
我以前讀2文2史的同學,萬一高考失手的話,出路只有去外國讀書或出來工作!
所以話,高中選科係好重要的!

chitchit0520 發表於 22-5-9 00:40
其實現在我都只係目標兩大既文史哲學位,都係要求23-25分,對B1學生應該不算難吧?
...
我女S4,就讀Band 1中學,成績屬上游,我同阿女都唔覺23-25分會易,而且,2024年新制,我女係白老鼠,仲有好多未知之素。

chitchit0520 發表於 22-5-9 09:52

B1中學如果係有公布達5率那些,可以推算到自己位置可以 ...
中三同中四問同一個問題,都會有2個唔同既答案,你下年自然會明白。

chitchit0520 發表於 22-5-9 09:52

B1中學如果係有公布達5率那些,可以推算到自己位置可以 ...

中三點同中四至中五中六相比呀 中三學嘅係高中嘅皮毛。

而且上到高中,都有變數,如遇上唔啱key老師/學習上遇到樽頸放pair等等,呢D心理質素都好大影響。

妹妹頭    發表於 22-5-9 10:35
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

chitchit0520 發表於 22-5-9 00:40
其實現在我都只係目標兩大既文史哲學位,都係要求23-25分,對B1學生應該不算難吧?
...
幾多科23-25分先?

chitchit0520 發表於 22-5-9 11:38
我和我仔都係一直進步既人,佢唔係一開始就成績好嗰啲,反而係越來越好,佢而家未達到學校達5個標準架!

...
其實如果你同阿仔都自信心爆棚,跟本都唔須要開topic 問。祝您好運。

醒目開學勳章

chitchit0520 發表於 22-5-9 13:22
Best 5呀!
俾你參考下,識響band 1(非神)校考中游位置嘅一般攞17/8-24/5分(有個話中游但考29分,都唔知信唔信好),多數係理科,文科識個30分,不過應該係校內算top。
不過都要睇下邊間學校,識某網站話1a嘅中游得3322多少少,要避走他鄉

chitchit0520 發表於 22-5-9 11:38
我和我仔都係一直進步既人,佢唔係一開始就成績好嗰啲,反而係越來越好,佢而家未達到學校達5個標準架!

...

目標明確,又有策略。只要好好執行,便能實現。祝一切順利!

妹妹頭 發表於 22-5-9 09:37
我女S4,就讀Band 1中學,成績屬上游,我同阿女都唔覺23-25分會易,而且,2024年新制,我女係白老鼠,仲有 ...

23-25分,還要視乎你目標係邊啲大學。3大入場資格係332233,並非33222,即係你入咗門口,先可以計Best 5,所以3大係起碼要加返隻2仔,即係要有25-27分~~~

入其他5大就真係5科有23/25分,有332220都掂~~~

所以早前有網友嘅Best 5論,考5科5得咩,答案係得嘅,只係3大佢入唔到門口而已~~~