用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS vs SPCC 怎樣選擇?
樓主: Greylay
go

DGS vs SPCC 怎樣選擇?  

mcl203 發表於 22-5-4 21:02
你指ABCD果個block有2組普?我唔知了,只係今年有家長話得1組。當然,另一邊應該有一組普~~~
...

係呀!A同E各一組係普通話。如果記錯請指正。

mcl203 發表於 22-5-4 20:36
除非所謂今年完全唔同安排~~~

以往,我好友分享係,直至上年,U比較好,因為多A/B仔,大約係3/4,所以 ...

睇番你問嘅問題我問左亞女:佢口述,我文字表達,可能有少少表達唔清楚。

DGS數學比SPCC要艱深D,會分SET上課:

.SetA,SetB,SetC,SetD及SetE,SetF,SetG

.SetA及SetE成績最好。

DGS有5班:UWXYZ

.ABCD是給UWX班的同學上的(成績比較好)

.U班是精英班,這班學生係中英數的Sets上都非常出色

.W班Y班差不多:

W班大多數Set B、C

Y班Set E、F
(B及E差不多。另C及F差不多)
DGJS的當然都有升上Y、Z班,但係,U班里則是幾個外校生,而DGJS學生確集中係UWX班。

高中方面亞女口述:S4-S6并不會按成績分班,係按數學科而分班,
即U班主要修M1,W班主要修M2。

X Y Z班就唔會修Ext Module。

如果有錯請資深家長指正,囡只係插班幾個月,了解可能有差異。

b3410    發表於 22-5-5 09:09

Rpp 發表於 22-5-5 00:18
睇番你問嘅問題我問左亞女:佢口述,我文字表達,可能有少少表達唔清楚。

DGS數學比SPCC要艱深D,會分SET ...

我唔係問喎,我係講我知嘅~~~

mcl203 發表於 22-5-5 00:27
我唔係問喎,我係講我知嘅~~~

嗯,因為睇到你講有啲亂,所以我都亂了。

Rpp 發表於 22-5-5 00:43
嗯,因為睇到你講有啲亂,所以我都亂了。

我無亂噃,依我理解嘅照講,根本就唔可以單一理解。以往有會員嘅分享,唔排除係圍住自己去轉~~~

如先前所說,Set E唔一定係成績可以嘅學生,當中亦係有相對一般嘅學生,果個Block分EFG,組相對少咗一個,而每組有約41x2/3嘅學生,約27人,而果邊係以體藝生為主,相對對成績要求係略為寬鬆,不可能可以和U和W混為一談,又如先前所說習文又習武嘅人可以唔少,但能文能武仲係高手就會少好多,始終一日係只有24小時~~~

亦順手提埋,早前有說法晚上11點前唔瞓,好友善咁認為係力有不逮,其實佢可以睇吓第二段所講嘅學生,不少學生係兩樣兼顧嘅,單一專注當然時間少好多,無須認為自己嘅方法係唯一最適合,而負評他人嘅努力~~~

b3410    發表於 22-5-5 09:10

mcl203 發表於 22-5-5 00:58

我無亂噃,依我理解嘅照講,根本就唔可以單一理解。以往有會 ...
我覺得DG藝體生大部分都係要符合一定的成績要求,所以又要練到高手境界,又要保持成績,好叻

Rpp 發表於 22-5-5 00:18

DGS數學比SPCC要艱深D,會分SET ...
謝謝詳細解答。
是否英文也如同數學,分ABCDEFG,而中文只分粵/普?

唔知DSE如果考oral, 係要求粵/普/both ?

咁以我理解,即係 top set為A set, 全級只有一set。 而D,G 為補底,學校俾多d練習,希望儘快提升。其他全部為正常set.

至於分班,只不過又要考慮讀書為主還是體藝高手/有冇top A set   來分班,所以可能某些班級集中學霸,有些集中高手,其他班級就平均分配。

唔知呢個理解是否正確?

b3410 發表於 22-5-5 09:52
謝謝詳細解答。

詳細解答等囡口述,而家返緊學,或者佢都有了解差異嘅,因為原校生傾計中所知嘅資料。A E為普通話。教中文較多功課,更多為作文,要求高,反而CD少啲,文也少啲。即使CD組也好叻,測驗高分係佢哋,所以相差好微,并且個個都有一個C或D。

G就不了解了。

b3410    發表於 22-5-5 10:29

b3410 發表於 22-5-5 09:52
謝謝詳細解答。

S4開始只有粵~

中文係有分嘅,Block 1開到2班普果陣,應該係A/C成績較好,B/D又次之~

又似乎,如set G係相對要求鬆,我有啲懷疑是否會俾其他多練習,似乎睇老師吧~

至於所謂精英班,我見到嘅係只可以講係比較平均去睇,如果論前列生,係UWXZ都會存在,只係各有多少,當然A係較多,W其次~

又至於,DGS係女校之中對M1/2係量產嘅,X亦都係招呼M2生嘅,不過始終係睇set,各班中亦有少量無修M1/2~

所以一刀切用班去理解各班學生嘅組合,係未能完全反映事實,所以我依朋友多年來嘅分享,一直話叫開嘅就由佢,無謂深究~

b3410    發表於 22-5-5 10:47

Fighter2022 發表於 22-5-4 11:40
DGS 學生是否真的全部超強?
不是!
兩間都不是!

We cordially invite you to watch “Episode 8: Diocesan Girls' School – A school famous for balancing excellence in learning and sport” of CityU TV series: “Beyond Boundaries: Dialogue with Presidents of World’s Leading Educational Institutions” to be broadcast at 10 am on 6 May 2022.

https://www.youtube.com/playlist ... U7DdxooJHkOPUDxeD9E

應該好快有完整版本了

多謝大家意見。已有定案。

Greylay 發表於 22-5-6 19:35
多謝大家意見。已有定案。

最後是否去spcc

主觀感覺:

SPCC: 老師對學生比較像成人看待, 學生較獨立成熟,温婉斯文(雖然都試過有男同學打交,但屬個别事件)。部份男生數學非常非常超水準(女生都叻,但男生較多此類), 成績表很清晰,每科都會列出upper quartile,  median,  lower quartile 。有學生會,沒有house。 海外升學組非常專業,如果計劃海外升學,SPCC支援十分強大, PTA經常有talk/webinar/舊生分享等。PTA經常有很多活動,可讓家長參加, 大家可以交流一下。早上返學,7:30am後, 要預10-15mins等12A巴士, 落雨或者好曬嘅時候有啲難受。

DGS : 老師對待學生似小朋友, 初中時默書測驗仍然會有貼紙獎勵,升中會較易適應, 學生相對較有"童真"。 成績表有平時分同考試分,80分以上會有red mark 鼓勵,不過只會公佈median作参考。沒有學生會,有分house, 課外活動及學會比SPCC多, 老師亦經常鼓勵同學參加不同活動及比賽, 學校生活較多姿多彩。 學校近佐敦站,交通方便,午飯選擇很多。

tkhhung 發表於 22-5-6 19:36
最後是否去spcc

我和daddy 都想係….but ….

Greylay 發表於 22-5-6 19:59
我和daddy 都想係….but ….

不要緊 DGS 直霸

tkhhung 發表於 22-5-6 20:23
不要緊 DGS 直霸

請問今日有人收到DGS 或 SPCC CALL WAITING 嗎? 謝謝

tkhhung 發表於 22-5-3 23:45
如果女女是一位好勝又獨立性強 非女拔莫屬 出嚟DSE 成績不差於SPCC

定係因為好勝而應放佢去一間無咁好勝的學校中和下好d?

DengCK 發表於 22-5-7 16:21
定係因為好勝而應放佢去一間無咁好勝的學校中和下好d?

如果想她發揮所長 當然去好勝的學校