用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS vs SPCC 怎樣選擇?
go

DGS vs SPCC 怎樣選擇?  

IB 真的完勝 DSE / GCE ? Thx 🙏

回覆樓主:

Greylay 發表於 22-5-3 19:41

近年潮興IB,理應有一定背後原因支持~~~

請問有冇人煩惱緊DGS定SPCC?

ccalkr 發表於 22-5-3 21:38
請問有冇人煩惱緊DGS定SPCC?

樓主咪係囉!

年年都有班叻女選擇困難症嘅。

又不一定 看女女性格是否適合讀IB 如去做不同project 收集資料 個人專注力及自律性強 我比較喜歡女校或男校 對於spcc 真係難選擇但此校讀書為主 問吓用家同帶她去視察下環境 再決定

tkhhung 發表於 22-5-3 22:13
又不一定 看女女性格是否適合讀IB 如去做不同project 收集資料 個人專注力及自律性強 我比較喜歡女校或男 ...

係咪早咗啲,CC S1-3係統一教學的~~~

mcl203 發表於 22-5-3 22:16
係咪早咗啲,CC S1-3係統一教學的~~~

標題IB 行頭 當然集中火力解答

我哋都係唔介意女校/ 男女校,
但想係未來升學方面為佢再取多少少資料,俾佢親呢兩日 (6/5 要先online 交undertaking) 把收集到嘅意見,再細想一下,最後會由佢作最後決定

tkhhung 發表於 22-5-3 22:18

似乎,現階段係概念/印象先行嘅選擇~~~

我亞女選擇學校同其他小朋友可能唔一樣,佢首先Google 學校歷史,面積,設施等去比較,只牛咁硬頸。

tkhhung 發表於 22-5-3 22:18

Thx (emoji)

Greylay 發表於 22-5-3 23:27
Thx (emoji)

如果女女是一位好勝又獨立性強 非女拔莫屬 出嚟DSE 成績不差於SPCC

回覆 tkhhung 的帖子

個人認為話拔萃女性格好勝係非家長對女拔學生嘅stereo-typing。我兩個女都係DGS/DGJS系統嘅,兩個性格都唔好勝,成績屬中游,亦有唔少唔特別好勝嘅同學(可能一半一半)。
可能好勝嘅同學性格較「特出」(惹火?),所以令人誤會... 又或者DG女一般都比較自信、有主見,所以令人覺得好勝?

b3410    發表於 22-5-4 09:28

beastiebistro 發表於 22-5-4 06:35

個人認為話拔萃女性格好勝係非家長對女拔學生嘅stereo-typing。我兩個女都係DGS/DGJS ...

又真係唔覺DG女特別好勝,不過女霸王除咗學業外,各方面都很優秀,難免樹大招風 。再講,可能Mrs.Lau行出嚟比較個感覺就已經。。。

beastiebistro    發表於 22-5-4 08:18

Greylay 發表於 22-5-3 22:18
我哋都係唔介意女校/ 男女校,
但想係未來升學方面為佢再取多少少資料,俾佢親呢兩日 (6/5 要先online 交u ...

其實都冇乜野考慮,主要考慮:
男女校vs女校
長衫vs校裙(有人覺得好重要)
港島vs九龍

lB定GCE都未必一定會讀或適合讀或可以讀到,如果鐵定要讀另一種學制,就只係考慮IBvsGCE,但要花啲時間去研究。

#如果係我自己就一定揀男女校
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

beastiebistro 發表於 22-5-4 06:35

個人認為話拔萃女性格好勝係非家長對女拔學生嘅stereo-typing。我兩個女都係DGS/DGJS ...

DGS女係自信獨立有主見一定無錯,令人好大誤會。同CC略有不同的個性,校長帶領功不可沒。

甚少見到DG家長係EK討論,SPCC就一群群出現係EK。

beastiebistro    發表於 22-5-4 08:30

有勝負的嗎?或者.... 要分勝負的嗎?