用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS vs SPCC 怎樣選擇?
樓主: Greylay
go

DGS vs SPCC 怎樣選擇?   [複製鏈接]

回覆樓主:

六年前阿女選擇了DGS, 雖然我心儀男女校,但最後都尊重她,也因為地鐵站旁真d方便我屋企,想和樓主說不要太煩惱,一眨眼就過了中學,分sets, 獎學金,選科,IAL/DSE 父母都不是很清楚,中一還會想打聽多一點消息,中二就基本上不太需要理會了,我觀察到學生們自己很自立,父母都只能在旁默默支持了!我相信CC 一定很好,畢竟我也做了好多study, 是我當時心目中的第一,但選了DG也不用擔心,同學們相處其實好好,女孩們真的很開朗,同學們對學校的歸屬感很強,應該也是很喜歡學校的,所以有很強的向心力,同意上面姐妹說的,她和幾個好友都很有「童真」,而且很喜歡老師給的貼紙!她說到中六還會和老師要貼紙!

b3410    發表於 22-5-10 08:17

我都喜歡男校或女校 去到這個級別學校 邊間都引人羨慕

Lynn 發表於 22-5-9 22:32
六年前阿女選擇了DGS, 雖然我心儀男女校,但最後都尊重她,也因為地鐵站旁真d方便我屋企,想和樓主說不要太 ...

thanks

回覆樓主:

想讀書嘅一定Spcc.想多元化啲如課外活動就dgs. Spcc 中一收外校生,一定係學業成績小學時全級頭幾名。Dgs 中一收生,就收dgs 需要嘅特殊技能,如音樂和運動,學業成績好唔好話之你,最緊要幫佢捧杯。

Pigmama1012 發表於 22-5-11 11:34
想讀書嘅一定Spcc.想多元化啲如課外活動就dgs. Spcc 中一收外校生,一定係學業成績小學時全級頭幾名。Dgs  ...
DG就算特異功能,對成績也有要求。某種程度上講,DG鐘意有潛質的同學,除了讀書,還有其他興趣愛好,需要比較好的自我時間管理,自我控制調節,多興趣愛好,也可以幫助同學在日後的繁忙學業工作中,保持身心健康。

想讀書嘅一定Spcc.想多元化啲如課外活動就dgs. Spcc 中一收外校生,一定係學業成績小學時全級頭幾名。Dgs  ...

如果女拔真係對體藝生學術無某程度要求,就唔會出現中六生一定係該年度一定要停戰,你睇吓其他中學Grade A出邊級學生就明~~~

你都幾膚淺架。

請問有無人呢幾日收到dgs or Spcc call waiting?

此言差矣,spcc收生看重成績是沒錯,级一機會大過級五好多。
但如果級五有體藝而級一無,dgs收級五既機會,會大過級一,因為S.Lau講過,佢心目中級一同級十既成績相差不遠,不存在"學業成績好唔好話之你"既情況。阿女同級同學中,玩得又讀得的大有人在。

杏仁豆腐 發表於 22-5-11 14:47
此言差矣,spcc收生看重成績是沒錯,级一機會大過級五好多。
但如果級五有體藝而級一無,dgs收級五既機會, ...

位仁兄講:只要有特異功能,學業成績好唔好話之你,DG一定收。

佢位千金可能被邀請入讀!

都唔一定嘅,我地是級一,一定係認真讀書型,卻無任特異功能,
幸運地SPCC and DGS 也有offer

回覆樓主:

之前聽過一個有趣比喻!
SPCC的學生就似在深山修練的劍神劍仙,以氣御劍,神功無敵!
DGS DBS學生就似武功高強的劍俠游俠,縱横天下,行俠江湖!
會唔會就係張三豐同張無忌的分別?

認同與否?笑吓算!

回覆 Decmar 的帖子

我都想知啊~

男女校拍拖機會應該大過女校

回覆樓主:

其實俾個小朋友揀,兩間都係好學校。只不過Spcc出名比較着重學術。其實外國好多名牌大學,都系收啲運動精英,為咗捧杯,真係唔睇學術。咁當然學校亦有收另一班學術好強嘅學生,外國出名學校都係咁運作,好正常。

Pigmama1012 發表於 22-5-13 01:51
其實俾個小朋友揀,兩間都係好學校。只不過Spcc出名比較着重學術。其實外國好多名牌大學,都系收啲運動精英 ...

你講DG為捧杯,成績話之你,又扯到外國大學。

Pigmama1012 發表於 22-5-13 01:51
其實俾個小朋友揀,兩間都係好學校。只不過Spcc出名比較着重學術。其實外國好多名牌大學,都系收啲運動精英 ...
外國名牌大學收運動嗰啲專才,學生真係要去到奧運級數。
名牌大學收生成績好係最基本,反而係睇成個package,
有乜特別公開賽奪獎(尤其是想報的學科)或者 有乜特別經驗,
唔會係為咗一般運動叻而加分。

cxyu841216 發表於 22-5-12 10:55
男女校拍拖機會應該大過女校

眼見就唔係。

女校啲女仔仲心急拍拖。

男女校啲女仔見到啲男仔多,唔當係一回事,唔會特別好奇。

Greylay 發表於 22-5-11 15:42
都唔一定嘅,我地是級一,一定係認真讀書型,卻無任特異功能,
幸運地SPCC and DGS 也有offer
...

同樣 是 SPCC 和 DGS 都收,

同樣 是 無特異功能!。

另外,她不是級一!

chingyu 發表於 22-5-13 08:46
眼見就唔係。

不是啊 邊間女校
‹ 上一主題|下一主題