用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 關於UCAT
go

關於UCAT [複製鏈接]

請問如果想申請英國,澳洲醫科,應該幾時考UCAT?一年只可以考一次,是否考成績兩邊都可以用?
   16    0    0    0

b3410 發表於 22-5-3 09:06
請問如果想申請英國,澳洲醫科,應該幾時考UCAT?一年只可以考一次,是否考成績兩邊都可以用?
...
UCAT 嚟緊78月要去考嘞,只可以考一次,最好9月開學前考咗佢啦⋯⋯
btw,唔考埋 BMAT? Cambridge/IC/UCL 只睇 BMAT 噃!

小鹿揀學校 發表於 22-5-3 15:39
UCAT 嚟緊78月要去考嘞,只可以考一次,最好9月開學前考咗佢啦⋯⋯
btw,唔考埋 BMAT? Cambridge/IC/UCL  ...
謝謝提醒,BMAT都會考埋
不過就係唔識計,如果報澳洲學校,UCAT如何計?
因為暫時未決定報唔報埋

b3410 發表於 22-5-3 16:03
因為暫時未決定報唔報埋
澳洲可以等出年放埋榜先慢慢報,因2024年1月先入學,但因 UCAT考期只有7-11月,故都要先考,注意好多澳洲大學要有個 undergrad degree 先可報醫,只有少數接受 first degree 讀醫…

b3410    發表於 22-5-3 16:38

b3410 發表於 22-5-3 16:03
因為暫時未決定報唔報埋
UCAT有分英國版同UCAT ANZ 澳洲及新西蘭版,要分開考。但有啲有undergraduate 醫科的澳洲大學係要考另一個叫ISAT 的試。

...

英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問吓,有的undergraduate嘅medi 6, 7月巳截止報名,有啲11月,問吓佢要邊啲試,如ucat anz定isat….

小豬脾 發表於 22-5-3 19:05
UCAT有分英國版同UCAT ANZ 澳洲及新西蘭版,要分開考。但有啲有undergraduate 醫科的澳洲大學係要考另一個 ...
謝謝,我都見到有d要ISAT

Edward1997 發表於 22-5-3 19:19
英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問 ...
多謝提醒!

...

我仔上年考了UCAT,但後尾考澳洲醫科都要佢再考ISAT,之前UCAT結果唔接受。

silvia_ng 發表於 22-5-3 21:31
我仔上年考了UCAT,但後尾考澳洲醫科都要佢再考ISAT,之前UCAT結果唔接受。
...
咁最後是否都有考ISAT,感覺其實想考核的內容差不多?

b3410 發表於 22-5-4 09:42
咁最後是否都有考ISAT,感覺其實想考核的內容差不多?

無考呀,佢考UCAT/BMAT都冇咩準備,唔知佢有冇覺得呢啲有咩分別了

b3410    發表於 22-5-4 14:07

英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問 ...有的undergraduate嘅medi 6, 7月巳截止報名,有啲11月,
你意思 67月或 11月截止報名的是來年1月入學嗰d?
例如 2022年 6/7/11月截止的是 2023年1月入學的課程?

因為不嬲都諗住考完DSE 先開始報澳洲的醫科,應該趕得切1月入學罷?!

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:01
你意思 67月或 11月截止報名的是來年1月入學嗰d?
例如 2022年 6/7/11月截止的是 2023年1月入學的課程?

唔係架,你問吓,我仔出完成績先報,先知有好幾間已截止……之前你要考定啲試isat, ielts, 重有interview,出倒成績先會有機會收…..

Edward1997 發表於 22-5-4 15:10
唔係架,你問吓,我仔出完成績先報,先知有好幾間已截止……之前你要考定啲試isat, ielts, 重有interview, ...
謝謝提醒…
其實除了 UNSW 之外,仲有冇其他 U 有醫的 undergrad program 呢?

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:16
謝謝提醒…
其實除了 UNSW 之外,仲有冇其他 U 有醫的 undergrad program 呢?

我唔係留意好多間,但我知Monash有, Adelaide都有, Sydney u近年都開咗,但好似收好少人,仲要收4A*….

要留意有啲大學計Maths嘅成績如果不是M1,M2一齊讀,只計半科….

Edward1997 發表於 22-5-4 15:26
我唔係留意好多間,但我知Monash有, Adelaide都有, Sydney u近年都開咗,但好似收好少人,仲要收4A*….

...
謝謝!

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:35
謝謝!

小鹿揀學校 發表於 22-5-3 16:23
澳洲可以等出年放埋榜先慢慢報,因2024年1月先入學,但因 UCAT考期只有7-11月,故都要先考,注意好多澳洲大 ...

澳洲ISAT 要早些報,考期少,7月前考才趕得切。可能要5或6月考

bbc2018 發表於 22-5-8 18:56
澳洲ISAT 要早些報,考期少,7月前考才趕得切。可能要5或6月考
即係今年DSE,今年考SAT嗎?

英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問 ...
即係今年DSE,舊年10月就要報名嗎?
‹ 上一主題|下一主題