用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 經濟不景,需要為大女國際轉本地
樓主: bigbenny
go

經濟不景,需要為大女國際轉本地   [複製鏈接]

bigbenny 發表於 22-7-6 10:34
係呀,主要都想避開DSE,主要係女女偏科嚴重,math & science好差,反而鐘意 history,designing arts。同 ...

偏科A level更好,三科也可以
IB和DSE都有文有理,不過IB可調教強弱科level, 你女應可應付

LeeCC 發表於 22-7-6 17:50
真道有IB
提供科目好少選擇(對比 ESF)

bigbenny 發表於 22-7-6 11:58
唔該晒。
IB成績真係有着數?我見到港大要求都係33至35分就可以入。Esf平均分都有36,扣除啲唔讀書嘅西人, ...

EK 前輩分享過, IB/IAL .... 成績有的大學可以申請Advance d Standing 讀少的科,聞說可以讀少半年至1年大學課程

CU http://admission.cuhk.edu.hk/international/requirements.html
Admission with Advanced Standing
Applicants who meet specific requirements as stipulated by the University for particular qualifications (including GCE-AL / International-AL, IB, Cambridge Pre-U, HKALE, associate degree / higher diploma) may apply for “Admission with Advanced Standing”. The minimum number of units for graduation for students admitted with Advanced Standing may be reduced by up to 24 units (normative period of study may be reduced by up to one year).

Applicants will be required to indicate in the application form whether they would like to be considered for "Admission with Advanced Standing".

HKU https://aao.hku.hk/ug-cur/
ADVANCED STANDING
Like other universities, HKU has advanced standing arrangements for students admitted with particular academic backgrounds. Advanced standing gives you credit for the work you have completed in a seven-year secondary education, community college, university or other post-secondary educational institution as appropriate. In case of doubt, students should clarify with the Faculty Office upon admission before the start of the first semester.

UBChttps://you.ubc.ca/applying-ubc/ ... onal-baccalaureate/

First-year creditUBC recognizes the IB enriched secondary school program. To be assessed for first-year credit(s), you must contact the IBO and have your official results submitted to UBC electronically (UBC’s institution code is 000087).

See how first-year university credit https://you.ubc.ca/applying-ubc/applied/first-year-credit/ is granted for IB courses.

If you completed the International Baccalaureate diploma, all Higher Level and some Standard Level IB courses will be considered for first-year credit. The table below is not exhaustive, so credit may be granted for courses not shown.

小時了了 發表於 22-7-6 11:09
純我意見, 可以考慮埋以下2 點:

1) DSE 2024年開始, 內地有考試場地可以接受內地學生係內地考DSE, 唔洗過 ...
唔該小時了了。
24年DSE有內地考場,我自己覺得對Jupas唔會有影響,始終係分開stream。但對於用將來DSE申請外國大學應該難度就會大大增加。

剛剛確認,原來ESF資助申請通常要11月先批。所以如果留低ESF都要撞手神了

另外唔知UCCKE通常畢業生會去邊D大學?網站見唔到有資訊。不過我見UCCKE DSE5分比率低過好多B1 學校,基本上同全港平均差唔多,似乎係學校唔太谷成績?

964000 發表於 22-7-6 18:15

偏科A level更好,三科也可以
我都覺得A-Level好啲,留香港讀價錢都平過IB,不過選擇好似唔係太多,大部份中學或者坊間補習社都係提供理科為主。如果想有多啲選擇就要去英國,使費可能仲高過留香港讀IS。

bigbenny 發表於 22-7-7 10:37
唔該小時了了。
24年DSE有內地考場,我自己覺得對Jupas唔會有影響,始終係分開stream。但對於用將來DSE申請 …

呢度 https://www.uccke.edu.hk/wp-content/uploads/2021/09/UCCKE-School-Report_2020-2021.pdf,
P.23 有講少少2021 年入香港 3大%
P.15 有講該年S6學生數字, 你可自行估算幾多人考到香港 3大

其他年份, 可以 click 入去 School Report, 逐年睇 https://www.uccke.edu.hk/about-uccke/school-plan-and-report-main/school-reports/

bigbenny    發表於 22-7-8 17:10

犀利
應該都有30個左右入到3大,都幾好。P25見到,原來2021係第一屆A- level畢業生,真係新program,希望以後越做越好,開多D 科目。

UCCKE 一定有愛心過播道

唔該晒咁多位熱心谷友。都想再請教下大家,因為身邊朋友大部份都係國際學校,冇乜本地經驗。外來新同學係咪好難融入呢?始終除咗學術之外,最擔心嘅都係新同學關係如何建立。

bigbenny 發表於 22-7-17 13:37
唔該晒咁多位熱心谷友。都想再請教下大家,因為身邊朋友大部份都係國際學校,冇乜本地經驗。外來新同學係咪 ...

去匯基書院問題不大 學校好有愛心

tkhhung 發表於 22-7-18 14:49
去匯基書院問題不大 學校好有愛心

放心啦,KE okay架。

babyyiu 發表於 22-7-18 19:44
放心啦,KE okay架。

不是我要 我仔去咗其他做男書院仔

我好似都認識 KE 家長 有需要可問我 今年剛考入

tkhhung 發表於 22-7-18 22:22
我好似都認識 KE 家長 有需要可問我 今年剛考入
Thank you。
今日都去KE註冊先。副校長話只可以入NCS。依家政策改變快,都唔知5年後會點,都幾擔心小女將來升學。

bigbenny 發表於 22-7-26 21:08
Thank you。
今日都去KE註冊先。副校長話只可以入NCS。依家政策改變快,都唔知5年後會點,都幾擔心小女將來 ...

因為小學沒正統中文課程 學校放入NCS 好正常 努力 有問題 可私聊我 大把家長問到妳要的答案

tkhhung 發表於 22-7-26 21:12
因為小學沒正統中文課程 學校放入NCS 好正常 努力 有問題 可私聊我 大把家長問到妳要的答案
...
同學校聯絡過幾次,對NCS原來KE係用Edexcel中文考試,簡單過Cambridge好多,基本上等同小學3-4年班水準。所以基本上入得NCS個中文就係放棄?副校長有話會因應情況個別教學,但實際情況有家長會知道嗎?
另外請教小時了了,Edexcel 同 IGCSE對大學收生好似唔會區分?我見大學admission只係寫IGCSE中文,都唔分開第一語言/第二語言。唔知係我理解錯?

唔該各位。

bigbenny 發表於 22-8-11 22:04
同學校聯絡過幾次,對NCS原來KE係用Edexcel中文考試,簡單過Cambridge好多,基本上等同小學3-4年班水準。所 ...

如學生沒在小學正統學習六年中文 可歸納為NCS 中學期間可另外選多科語文 如法文. 阿女入咗去後 看下學校怎安排

tkhhung 發表於 22-8-11 22:08
如學生沒在小學正統學習六年中文 可歸納為NCS 中學期間可另外選多科語文 如法文. 阿女入咗去後 看下學校怎 ...

唔該tkhhung。

學校好似都唔多熟悉情況,個副校長通過幾次電話先了解到原來IGCSE係用Edexcel考試局。我剛剛check past paper,Edexcel中文係最容易個種,Chinese as foreign language。頭痕中。

bigbenny 發表於 22-8-11 23:37
唔該tkhhung。

學校好似都唔多熟悉情況,個副校長通過幾次電話先了解到原來IGCSE係用Edexcel考試局。我剛 ...

考Edexcel Chinese 1st Lang, 有時間出年五六月就考(一年得一個考期有),作為入大學2nd Lang(考左你會安心好多).

普遍考個4/9就得,大個少少中文再好d跟大隊再考過吧。

唔洗怕,香港學生可以入NCS唔洗考axe中文開心都黎唔得切。

bigbenny 發表於 22-8-11 22:04
同學校聯絡過幾次,對NCS原來KE係用Edexcel中文考試,簡單過Cambridge好多,基本上等同小學3-4年班水準。所以基本上入得NCS個中文就係放棄?副校長有話會因應情況個別教學,但實際情況有家長會知道嗎?
另外請教小時了了,Edexcel 同 IGCSE對大學收生好似唔會區分?我見大學admission只係寫IGCSE中文,都唔分開第一語言/第二語言。唔知係我理解錯
唔該各位。
學校好似都唔多熟悉情況,個副校長通過幾次電話先了解到原來IGCSE係用Edexcel考試局。我剛剛check past paper,Edexcel中文係最容易個種,Chinese as foreign language。頭痕中。

孩子 2020年係 ITS https://www.itseducation.asia/exams.php#exam-fees 考過 Edexcel  IGCSE Chinese 及 English Language B. 當時係想孩子考 English First Language 而負責幫我女補習嘅補習老師叫我哋報考English Language B

你不妨參考以下 Edexcel 官方資料, IGCSE Chinese 無分第一語言/第二語言, IGCSE English 英文就有分第一語言/第二語言

Pearson Edexcel International GCSE >> Edexcel IGCSE Exam Time Tablehttps://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/exam-timetables.html#%2Ftab-Internationalcentres

Timetables for all international regions >> International GCSE - Summer 2022 Final Timetable (Chinese Exam Time Table) https://qualifications.pearson.com/content/dam/pdf/Support/Examination-timetables-for-Edexcel-International-GCSE/Int_GCSE_Summer_2022_Final_v1.pdf
4CN1 01: Paper 1: Listening
4CN1 02: Paper 2: Reading and Writing

English
i) Englist Language A
4EA1 01 Paper 1: Non-fiction Texts and Transactional Writing
4EA1 02 Paper 2: Poetry and Prose Texts and Imaginative Writing

ii) English Language B
4EB1 01 Paper 1

iii) English as a Second Language
4ES1 01 Paper 1: Reading and Writing
4ES1 02 Paper 2: Listening

‹ 上一主題|下一主題